Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Egy barátnőm miatt írok Önnek, segítségét kérnénk miket ajánlana. Magas vérnyomás, köszvény, teniszkönyök, lába nagyon be szokott dagadni hiába szed vízhajtót, pár éve SM betegséggel diagnosztizálták, túlsúlyos, a szeme is romlik, anyukájának pár éve makuladegenerációt diagnosztizáltak szegény már nem sokat lát. Most elkezdett tornázni de ugye a sclerosis miatt nem csinálhat mindent, diétázik is. (Régen is jártunk együtt is tornára és ő volt ott aki a legtöbbet leadta majdnem 20 kilót. De aztán az évek alatt visszajöttek a kilók és félünk nehogy rámenjen még jobban az egészsége (170 cm és 110 kg) Most elhagyta a cukrot és a fehér dolgokat, kenyeret és naponta 3-4 liter vizet iszik, mondjuk előtte is ivott. Valaki mondta hogy napi 6-7 litert kell szerintem az hülyeség nem? És ilyen zéró cola meg ilyesmiket sem lehet ugye? Az edzések miatt ajánlották hogy igyon izotóniás italt de nem nagyon bízunk azokban amiket a sportboltokban lehet kapni. Gondoltam az Önök kókuszvizére amibe van sok vitamin is, bár most nem találtam meg a honlapjukon, már nem kapható vagy nem forgalmazzák? Meg még a nyirfanedvet is néztem csak abba nem tudom megvannak-e azok az anyagok amik neki kellenek de szivesen várjuk ezzel kapcsolatban is a tanácsát. Néztem a diurerbe vízhajtót meg a gamble slimet is hátha amiatt is vizesedik a lába és a lábgörcsre magnéziumot vagy nem tudom hogy magnéziumhiánytól lehet-e. Ha sikerül többet leadnia elképzelhető hogy megszűnnek ezek a tünetek? A sclerosis gondolom nema túlsúly miatt alakult ki vagy az is közrejátszhatott? Családban nem volt SM beteg. Ezeket a gyógyszereket szedi: flebaven,minipress, bisoprlol ratiopharm, pantoptazol-ratiopharm, lordastin, milurit Várjuk válaszát köszönettel:Nik

2020-06-26
Somogyi Rita válasza:

Kedves Nik!

Fontos azt tudnunk, hogyha fogyni szeretnénk az életmódváltást nem kerülhetjük meg, ahogyan azt már barátnőd is megkezdte. Ez a következő lépéseket foglalja magában:

1. a napi szénhidrát bevitel redukálását, amit napi 180-200gr közé kell helyezni

2. a bőséges folyadékbevitelt, ami meghatározó az anyagcsereserkentés szempontjából, és ideális, ha 20 kilogrammonként 1 liter vizet fogyasztunk. Vagyis egy 110 kilós embernél ez napi 5-6 liter között van. Ennek a folyadéknak egy részét kiteheti a Puridren® főzet, mely segíthet az anyagcsere serkentésében, és így a fogyás beindításában.  

3. a többlet rost fogyasztását, ami tehermentesíti a májat és hatással van a hormonális egyensúlyra. Könnyen megemelhető a rostfogyasztás a Cotifibra bélradírral.

4. a rendszeres testmozgást, aminek minimuma heti 3x1 óra.

Mivel a betegség miatt nem mindegy, hogy barátnőd milyen edzést vagy éppen milyen diétát folytat, azt javaslom, hogy kérjétek hozzá szakember segítségét, aki személyre szabott étrenddel és edzéstervvel tud segíteni, hogy minél hamarabb elérje a célt.

Ez azért is fontos lenne, mert a magas vérnyomás, a lábdagadás, sőt a köszvény is összefüggésbe hozható a túlsúllyal és a helytelen életmóddal.

Kókuszvíz az Oktogoni mintaüzletünk kínálatában érhető el. Egyeztettem a kollégákkal, 1 literes kiszerelésben kapható, 905 Forint az ára. Azonban még ennél is jobb választás a Nordic Koivu®  bio nyírfanedv, hiszen a lehető legtermészetesebb izotóniás ital. Ráadásul ez az éltető fanedv olyan tiszta, hogy akár csecsemők is fogyaszthatják. Fogyassza bátran barátnőd a szintetikus sportitalok helyett.

A Gambe Slim® nyirokkeringést  serkentő főzet és a Diurerbe® vízhajtó kivonat segíthet a lábdagadásos panaszokon, azonban addig, amíg a kiváltó okot nem szüntetjük meg (ami jelen esetben nagy valószínűséggel a túlsúly), addig nem remélhetünk sikereket. Mivel barátnőd jelenleg is vízhajtó kivonatot szed, ezért egyeztetni kell az orvossal is, mielőtt belekezdene a kúrába. Sőt, ez általánosságban minden kiegészítő esetén igaz, hogy csak orvosi beleegyezéssel lehet megkezdeni a kúrát.

A sclerosis multiplex egy autoimmun betegség. Az immunrendszer saját maga ellen fordul, ez a fajta betegség elsősorban a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti.

A zsibbadás, görcsölés akár lehet az SM-nek is az egyik tünete, nem feltétlenül jelez magnéziumhiányt .

A betegség kiváltó oka a mai napig nem ismert. A kutatók feltételezik, hogy a betegségre való érzékenység öröklött, de az csak bizonyos környezeti tényezők hatására jelenik meg.

A sclerosis multiplexben a legfontosabb étrend-kiegészítő tápanyagok az esszenciális zsírsavak, melyekkel kifejezetten ajánlott az étrendet kiegészíteni. Ezek nevezetesen: EPA, DHA – halolaj kivonatGLA – ligetszépe olaj kivonat és ALA – lenmag olaj. Fontos antioxidánsok továbbá a szerves szelénszerves cink, és C-vitamin.

Célszerű lehet felkeresni egy orvos-természetgyógyászt is, aki a gyógyszeres terápiát alternatív módszerekkel is tudja ötvözni, a mielőbbi jobbulás érdekében.

Sok sikert kívánok!

Üdvözlettel:

Somogyi Rita