Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Csontritkulásra szeretnék tanácsot kérni Anyukámnak. 70 éves de jól tartja magát fiatalos. Már régóta jár csontritkulás vizsgálatra és kontrollra, szed is valamilyen gyógyszert de elég nehezen akar javulni az eredménye. Mondták hogy ne nagyon essen el mert hamar törnek a csontok. (3, valamennyi az eredménye) Calciumot sajnos nem szedhet sokáig mert régen sokszor volt veseköve és javasolták neki hogy calciumot ne nagyon szedjen. Ha jól láttam az Önök calcium tablettájánál az van írva hogy biztonságosan szedhető de nem merünk kockáztatni. Van esetleg valami más amivel sokat javíthatnánk vagy levihetnénk a normális szintre az értékeit? Néztem még a zöldkagylót de azt szedtem én is és valami nem volt jó vele mármint felfúvódtam meg a közérzetem se volt jó félek hogy anyunak se lenne jó ő is érzékeny az ilyenekre. Köszönettel:nik

2019-05-12
Somogyi Rita válasza:

Kedves Nik!

Valójában a kalcium csak akkor válik bűnössé, ha azt nem étkezés közben vesszük be, és sok nátrium tartalmú élelmiszert fogyasztunk, illetve magas a só és fehérjebevitelünk. A kalcium ion, ami a világszabadalommal védett kapszulában található, aminosav burokban helyezkedik el, vagyis szerves formában van jelen, így tökéletes biohasznosulást biztosít, anélkül, hogy felszívódása során bármilyen élelmiszer összetevővel találkozna.
Ezért édesanyád ezt a típusú kalciumot biztonsággal fogyaszthatja, és azt feltétlen egészítse ki, D3- és K2- vitaminnal is, mely vitaminok együtt támogatják, a kalcium eljutását biztosítják a csontokig, a vesekőképződés kockázata nélkül.

Sőt, ha a kalcium mellé még 1-1 szem magas EPA és DHA zsírsav tartalmú halolaj kapszulát is adagolunk, azzal még jobban megnövelhetjük a csontokba való beépülést, mert ezek a zsírsavak csökkentik a kalcium vizelettel való kiürülését. Az egyéb élettani hatásokról nem is beszélve, melyek igen fontosak már 70 éves korban.

A csontok sűrűségét segítik a fitoösztrogének is! Amikor egy női test ösztrogén termelése csökken, az a csontok töredezettségével is párosul. A fitoösztrogének, olyan ösztrogénhez hasonló szerkezetű, természetes vegyületek, melyek a hormonális egyensúlyt szabályozzák, és fokozzák a csontok sűrűégét, de mindezt ösztrogén mellékhatás nélkül teszik. Tudnunk kell, hogy a hormonszint csökkenésével az izomteljesítmény is romlik!

 Mit tehetünk még?

  1. Tanácsos ráerősítenünk a kollagéntermelésre is (ami a korral szintén lecsökken) ezzel a Kollagén Facelift® koncentrátummal . A kollagén erősíti az izmokat, csontokat és fogakat, a kalciumkristályok a kollagénre rakódnak rá, és szerveződnek csonttá.

  2. Étrend! A savas étrend kiűzi a kalciumot a csontokból! Váltsatok lúgos étrendre, fogyasszon édesanyád teljes értékű élelmiszereket, ismerkedjen meg a kölesselhajdinávalquinoával mákliszttel, használjon Omega zsírsavakban gazdag hidegen sajtolt olajokat, mint mákolaj ,kendermagolajdióolaj és minimalizálja a finomított szénhidrátok mennyiségét.

  3. Mozogás! Számos betegség javítható, vagy akár vissza is fordítható, ha rendszeresen mozog az ember. Ilyen a csontritkulás is. A csontsejtek ugyanis diffúzióval táplálkoznak, ami a hígabbtól a töményebb felé való mozgást jelenti. Ezért a csontoknak a testmozgás egyben egy tápanyagfröccs is.

Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel:

Somogyi Rita