Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Csontritkulásra az agar agar port ajánlották ( mézzel és mindenféle magokkal darálva) Bár nem világos hogy hogy kell használni ezt a port, csak simán beleszórni a magkeverékbe vagy olyat is olvastam, hogy az agar-agar csak forrásban lévő folyadékban oldódik fel és visszahűtve 34-38 C fok között zselésedik. Így jobban használható a csontritkulásra vagy jó úgy is ha csak porként hozzátesszük a magokhoz? Köszönettel:Niki

2017-11-06
Somogyi Rita válasza:

Kedves Niki!

Ugyan az az elv, mintha zselatint ennél, csak ez növényi. És igen fel kell forralni, hogy oldódjon, aztán visszahűtve kocsonyás állagot nyersz.  

DE!

Kollagén pótlásra van egy sokkal hatékonyabb megoldásom is,
egy folyékony kollagén kivonat. Hogy miért?

A zselatin (esetedben agar-agar) és a hidrolizált kollagén annyiban hasonlóak, hogy mind a ketten kollagénből származnak. És noha a kollagén bármilyen formájú fogyasztása jobb eredménnyel jár, mintha nem juttatnád magad elegendő mennyiségű kollagénhez, amellett érvelek, hogy a hidrolizált kollagénnel  történő étrend-kiegészítés sokkal jobb választás, mint a zselatinnal történő.

Nagy különbség van ugyanis a biohasznosulásban (a szervezeted képessége arra, hogy felszívja a kollagénpeptideket).

Amikor hidrolizált kollagénről beszélünk, az 95%-ban, vagy akár nagyobb mértékben is felszívódik, és igen gyorsan. Sok kutatás megmutatta, hogy 12 órán belül 95-99%-ban hasznosul.

A zselatinnak viszont előbb alaposabban le kell bontódnia (mivel az kb. 70x nagyobb méretű, mint a hidrolizált kollagén), tehát a szervezetnek tovább kell emésztenie, hogy képes legyen felszívni, hiszen ahhoz kellően kisméretűnek kell lennie, hogy bekerülhessen a véráramban.

A részlegesen hidrolizált kollagén, azaz a zselatin molekuláris tömege 150.000 daltont nyom. A hidrolizált kollagén általában 2.000-3.000 közötti dalton tömeggel bír, néha 5.000-el. Szóval a hidrolizált kollagén átlagosan 50-75x kisebb, és ezért jobban emészthető és gyorsabban asszimilálódik a véráramban. És igen, bár a hidrolizált kollagénes étrend-kiegészítő drágább, mint egy tál gumicukor (zselatin), vagy az agar-agar, de a tudomány azt bizonyítja, hogy nagyon megéri ez az extra kiadás!

Üdvözlettel:
Somogyi Rita