Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Cotipsilium Kinetic nevű termékük felkeltette az érdeklődésemet. 58 éves, egészségesen élő, naponta sportoló nő vagyok, aki születése óta küzd krónikus székrekedéssel. Nálam ez nem életmód kérdése, sok rostot eszem, 2,5-3 l vizet-gyenge gyógyteát iszom naponta, viszont ha ezeken a dolgokon lazítok, tényleg rosszabb a helyzet. Tehát önmagában a megfelelő életmód nem oldja meg a problémát. Ezenkívül 45 éves korom körül reflux is kialakult nálam, nem nagyon durva, de azért kellemetlen. A két "betegség" diétájánál pedig az egyik agyonüti a másikat. Rengeteg (mind gyógyszeres, mind természetgyógyászati jellegű) próbálkozás, teljes gasztroenterológia kivizsgálás után az orvos úgy búcsúzott tőlem: "Nem tudok magával mit csinálni, próbálkozzon különféle módszerekkel." Tehát semmilyen betegséget nem talált (a papírjaimon csak a meglehetősen tág IBS fogalom szerepel). 50 éves koromban határoztam el, hogy soha többet hashajtót nem szedek be, addig megyek, míg nem találok más megoldást. Végül 6 évvel ezelőtt rátaláltam Dr. Schultze No. 1 termékére (összetétele: útifű, lenmag, gyömbér, cellulóz, fokhagyma, orvosi ziliz, mahonia, kínai paprika). Ez azóta rendben tartja a székletemet, a hétvégék és elutazások kivételével, amikor ez sem hat igazán. A nagyobb problémám viszont az, hogy - szintén pici gyerekkorom óta - nagyon erős bélgázképződéstől is szenvedek (ez az ébren töltött idő 70-80%-át teszi ki). Így elég nehéz emberek közé mennem (különösen este), és az öltözködés is probléma, 8-10 cm-rel megnő a haskörfogatom. Az orvos szerint nemcsak a beleimben, hanem a gyomorban, vékonybélben is rendkívül lassú a perisztaltika. Ezért tetszett meg a termékük. Viszont egy másik, szintén székrekedésben szenvedő kérdező kérdésére inkább a Cotifibra bélradír használatát javasolta. Ezenkívül az elsőként említett termékben több összetevő egyezik a Dr. Schultze termékben lévővel. Úgyhogy egy kicsit elbizonytalanodtam, a háromból melyiket (vagy esetleg kettő kombinációját) használjam. Válaszát előre is nagyon köszönöm: Éva

2016-01-18
Somogyi Rita válasza:

Kedves Éva! Örülök, hogy véget ért a hashajtós múlt, mert az rövidíti a bélbolyhokat, ami a tápanyag felszívódást gátolja, illetve egyensúly felbomlást okoz, mert ionveszteséget idéz elő.

Azért az IBS és a reflux diagnózis mellett nem mehetünk el csak úgy. Nem kettő, hanem 4 terméket fogunk kombinálni. :-) - de a diéta nem megkerülhető, ugyanakkor ellentétes diéta sem lesz, mert úgynevezett „Candida diétát” fogunk tartani. :-)  Annál is inkább, mert a reflux hátterében a vastagbél telítettsége, és a bélflóra egyensúlyának felbomlása áll, ami nagyon sokszor Candida többletet is eredményez a bélrendszerben, ahol természetesen van jelen ez a gomba. Galibát csakis akkor okoz, ha kilép kisebbségéből és teret hódít a hasznos bélbaktériumok kárára.

A diéta első lépése, hogy elhagyjuk a tejet, a fehér lisztet, a fehér cukrot és a készételeket. Szükség lesz a lassan felszívódó, ugyanakkor könnyen emészthető, de tápanyagokban gazdag élelmekre. Rajongok a kölesért, a hajdináért, alapélelmem a barnarizs, a hidegen sajtolt olajok, mint amilyen a lenmagolaj, a szőlőmag olaj, vagy az olyan rostanyagok, mint a konjac liszt, és a lenmagliszt… és ezeket ajánlom a Te figyelmedbe is.

Mivel van egy IBS és reflux a diagnózisunk, úgy a vastagbelet fogjuk tisztítani és a hasznos bélbaktériumokat kolonizálni, ezért a Cotifibra bélradír lesz az első számú választásunk. Ezt a béltisztító és bélflóra építő kúrát fogjuk kiegészíteni Gold Omega3 zsírsavakkal (állati eredetű kell), melyek nélkülözhetetlenek IBS-ben, és az idegrendszert is erősítik, ami a reflux miatt is szükséges.

3. étrend-kiegészítőnk egy stresszoldó, vagy pontosabban a stresszhez való alkalmazkodást segítő adaptogén gyógynövényeket tartalmazó Stress® Control névre hallgató kapszula lesz, mely nélkül nem lehet tartóssá tenni az eredményeket, és kiszállni az ördögi körből.

A 4. kiegészítőnk a máj tehermentesítését fogja támogatni, javítani az emésztésünket, csökkenteni a túlzott bélgáz képződésünket és kivezetni az esetleges nehézfémeket és egyéb salakokat, amit béltisztító kúránk is fokoz. Ez pedig nem más, mint a máriatövis kivonat kolinnal. Sok esetben a máriatövis alkalmazása önmagában is elegendő emésztési zavaraink megszüntetésére, de nem itt, ahol reflux és IBS együtt van jelen.

Mindezt pedig kúraszerűen 120 napig végezzük. Itt is leírom, hogy az első 10-20 napban a tünetek felerősödhetnek, hiszen méregtelenítőt vetünk be, de ettől nem kell megijedni, ez egy természeti törvény, ami magától rendeződik. Rudolf Rita