Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Azt szeretném kérdezni, ha a szerves calciumból napi 2 szemet szeretnék szedni, bevehetem egyszerre, vagy külön ajánlott? Csontritkulás miatt szeretném kipróbálni. Köszönöm

2018-06-26
Somogyi Rita válasza:

Kedves Krisztina!

Semmi akadálya annak, hogy napi 2 szem szerves Kalciumot fogyassz, de azt a legjobb biohasznosulás érdekében napi két elosztásban vedd be, ebéd és vacsora után.

Sőt, ha a kalcium mellé mindig adagolsz 1-1 szem magas EPA és DHA zsírsav tartalmú halolaj kapszulát  is, azzal még jobban megnöveled a csontokba való beépülést, mert ezek a zsírsavak csökkentik a kalcium vizelettel való kiürülését.

Mit tehetsz még?

1. Mivel a kalciumkristályok a kollagénre rakódnak rá, és szerveződnek csonttá, azt javaslom, hogy ezt a kollagén mátrixot  is építsd be étrendedbe.

2. A kollagén felszívódását és további termelődését a C-vitamin is segíti, amit ráadásul, ha D3-vitaminnal és K2-vitaminnal együtt  fogyasztunk, akkor az drámai változást eredményez a csontok erejének megőrzésében.

3. Változókorba lépett hölgyeknek szoktam még ajánlani a lepkeszegmag kivonatot is, hiszen az képes megnövelni a csontsűrűséget az ösztrogénszint hanyatlásakor. Tudnunk kell, hogy a hormonszint csökkenésével az izomteljesítmény is romlik!

4. Étrend! A savas étrend kiűzi a kalciumot a csontokból! Válts lúgos étrendre, fogyassz teljes értékű élelmiszereket, ismerkedj meg a kölessel, hajdinával, quinoával, mákliszttel, egyél több zöldséget, használj Omega zsírsavakban gazdag hidegen sajtolt olajokat, mint mákolaj, kendermag olaj, dió olaj, lenmag olaj, szőlőmag olaj és minimalizáld a finomított szénhidrátok mennyiségét.

5. Bázisképző italok! Lúgosító étrendünket pedig fokozhatjuk olyan bázisképző tápanyagokkal, mint a nyírfák csapolásból nyert, Bio Nyírfanedv   és a szerves klorofillban gazdag – Puridren® főzet ).


6. Mozogj! Számos betegség javítható, vagy akár vissza is fordítható, ha rendszeresen mozog az ember. Ilyen a csontritkulás is. A csontsejtek ugyanis diffúzióval táplálkoznak, ami a hígabbtól a töményebb felé való mozgást jelenti. Ezért a csontoknak a testmozgás egyben egy tápanyagfröccs is.

A kiemeléseken keresztül tovább is tudsz olvasni!


Üdvözlettel:

Somogyi Rita