Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Azt elfelejtettem kérdezni, hogy egyik levelében írta, hogy a gyömbért nem javasolja az epe gondok miatt sem. Azt nem tudtam, hogy a gyömbér nem tesz jót ha epe gondok vannak, erről írna majd pár sort, hogy miért? És a terhesség alatt sem jó árt a babának? Csak mert nekem javasolták hogy ihatom ha esetleg lesz hányinger. persze nem erre gondolok csak inkább felkészülök, hogy ha ne adj isten lesz akkor ne akkor kelljen írogatni és várni a válaszra, hanem gyorsan tudjak cselekedni.

2019-07-09
Somogyi Rita válasza:

Kedves Kriszti!

Gyömbérrel kapcsolatban ezt írtam Neked: 

A gyömbér kis mennyiségben ugyan nem tiltott a terhesség alatt, de az epéddel kapcsolatos probléma miatt inkább nem javaslom, mint azt sem, hogy már most készülj egy olyan esetleges tünetre, ami nálad lehet, be sem következik.” 

A gyömbér kis mennyiségben 1-1 csésze tea kifejezetten jó a terhességi hányingerre, viszont ott, ahol epepanaszok vannak, ki szokták hagyni, mert fokozza az epesav termelést, ami görcsökhöz vezethet azoknál, akik epekövesek. Nagyobb mennyiségben (dózisban) pedig azért nem ajánlott kismamáknak, mert az izmokra is igencsak serkentőleg hat, ezért akár koraszülést is okozhat. Gyömbérnél – és egyébként minden másnál is – a legfontosabb szabály a mértékletesség.

És még egyszer szeretném megemlíteni: a terhesség első 20 hetében bizony sok kismama küzd a hányingerrel és az ezzel járó kellemetlenséggel. Viszont legalább ugyanennyi kismama egyáltalán nem! Nem kell felkészülni olyanra, aminek 50% az esélye.  

Vizsgálták és vizsgálják ezt a témát már nagyon régóta, testi és pszichés oldalról is. Erről nagyon részletesen tudsz tájékozódni különböző kismama, baba-mama oldalakon is. Egy biztos, a hányinger és a hányás a test természetes reakciója bizonyos behatásokra. Ha tetszik egy reflex.

Én vallom, hogy aminek ki kell jönnie, annak ki kell jönnie. Nem szabad elfojtani. Persze a legkülönfélébb praktikák léteznek a kellemetlen tünetek enyhítésére, de ezekről egy külön könyvet lehetve írni. Hogy neked melyik fog beválni azt bizony ki kell tapasztalni. Lehet, hogy egyáltalán nem fogsz ettől szenvedni, de ha igen, akkor lehet, hogy az lesz a megoldás, hogy még az ágyban reggel megeszel egy kekszet, vagy ha hányinger kínoz, akkor iszol 2 korty kólát.

Egyébként egy nagyon kedves szülész-nőgyógyász adjunktus ismerősöm (már nyugdíjas, tehát van mögötte pár év) pont ezért tartott mindig kólát a rendelőjében. A hosszú évek alatt ez a két korty volt a legbeváltabb megoldás. Fura, de így van.

Tehát nyugi, ne aggódd túl azt, ami még itt sincs, KONCENTRÁLJ A MOSTRA. És én szívből ajánlom, hogy olvasgass minél többet baba-mama fórumokon. A várandósság egy nő életének az egyik legszebb, ha nem a legszebb időszaka. És az évek múlásával, ahogy cseperedik a gyerkőc, még a kellemetlenségekre is jó szívvel fogsz visszaemlékezni.

Így éld ezt meg!
Szeretettel:
Somogyi Rita