Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Azért kérem a segítségedet, mert a nagynénémnek cukorbetegségevan már több mint 20 éve és pár hónapja jelentkezetnála az a tünete, hogy folyamatosan megy a hasa napközben is de főként este okoz neki problémát. Az orvosa azt mondta, hogy a cukor miatt van és ezt elkell fogadnia kapott széntablettát de nem használ neki és már nagyon lefogyott. Tudnál esetleg valamit ajánlani, hogy ne legyen ennyire rossz minden napja és hogy benne maradjon az étel amit megeszik? Segítségedet előre is köszönöm!

2017-08-27
Somogyi Rita válasza:

Kedves Dinólány!

Igen sajnos a cukorbetegség egyik tünete lehet a régebb óta fennálló, főleg esti hasmenés.

Azonban még ha tudjuk is, hogy a cukor miatt van, lehet több oka. További kivizsgálást kezdeményeznék például, hogy nem cöliákia áll-e a háttérben, ami 1. típusú cukorbetegség esetén nagyon is elképzelhető.

De állhat a háttérben akár diabéteszes neuropátia is, melynél az idegek károsodtak és emiatt jelentkezik a hasmenés. És akkor csak két okot soroltam fel azok közül, melyek a cukorbetegség társ okaiként hasmenést okozhatnak. További kivizsgálást igényel a pontos ok felderítése.

Egyelőre egy  szinbiotikumot (pre- és probiotikum egyben) tartalmazó Ferzym® Bélflóra ampullát  ajánlanék a nagynénédnek, ezzel támogassa meg a bélflóráját. Ettől valószínűleg a hasmenés csökkenni fog, azonban ennek ellenére ki kell vizsgálni az okot. Fontos! Mindenképpen igyon sok folyadékot. 

Nem írtad, hogy milyen típusú cukorbetegségről, de a Krómmal kombinált Kapormag tablettáról számos visszajelzésünk van, mint sikeres vércukorszint szabályzó. Természetesen, abban az esetben, ha a nagynénéd inzulinos cukorbeteg, akkor ezt a kiegészítést csak a kezelőorvos beleegyezésével kezdje el, mert hirtelen cukorszint változás esetén az adagolást változtatni kellhet.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita