Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Az lenne a kérdésem,hogy elmaradt a menstruációm, és hőhullámaim vannak. Nem vagyok még abban a korban.Mit tudna ajánlani? Köszönöm Évi

2019-12-18
Somogyi Rita válasza:

Kedves Évi!

A menstruáció elmaradása és a hőhullámok is hormonális változásoknak a következményei. Valóban, általában a változókor beköszöntével tapasztalhatóak ezek a tünetek, de más okból is felborulhat a hormonháztartásod. Érdemes lenne orvoshoz fordulni, és beszámolni neki a tünetekről, hogy utána tudjatok járni, mi okozhatta a változást.

Addig is sokat segíthetsz már az étrended megváltoztatásával is!
Növeld meg a napi rostbevitelt és fehérjebevitelt, továbbá feledkezz el a cukor, a fehér liszt és a tej fogyasztásáról. A sav-bázis egyensúlyt szabályzó, tudatos étrend, az alakformálás és tünetenyhítés fontos kulcsai.

Enyhítést jelenthetnek az alábbi kiegészítők:

    • Fitoösztrogéneket tartalmazó Mikronizált Lepkeszegmag tabletta Ezek olyan növényi vegyületek, melyek az ösztrogénszint csökkenésével bekövetkező változásokat, mint pl. a hőhullámok és az éjszakai verejtékezés, tudják ellensúlyozni. 

    • Gamma-linolénsavat tartalmazó Ligetszépe olaj kivonat. Zsírsavai hormonkiegyensúlyozó tulajdonságuknak köszönhetően hozzájárulnak a kellemetlen tünetek csökkentéséhez. Erősíti az idegrendszert, az immunrendszert, védi a szív-és érrendszert, gyulladáscsökkentő és nem utolsó sorban a gamma-linolénsav tökéletes alakformáló is, hiszen gátolja a zsírsejtek növekedését, és elősegíti azok felbomlását, ez pedig fogyáshoz vezet.

    • Adaptogén gyógynövények : segítenek szervezetünknek minden szélsőséges terheléshez alkalmazkodni, hozzáedződni, így a változókor okozta tünetekhez is. Harmonizálják belső elválasztású szerveink működését, és ha szerveink, szervrendszereink bármelyike alul-, vagy túlműködik, az adaptogének egyensúlyozó hatása hozzájárul a javulási folyamatok sikeréhez. 

    • Zsályalevél A változókor tüneteinek, többek között a hőhullámok enyhítésére használatos gyógynövény. Tradicionálisan a túlzott verejtékezés csökkentésére alkalmazzák, azonban nem csak belsőleg, de kádfürdőként alkalmazva is igen hatékony! Úgy vélem, esetedben is hasznos kiegészítő lehet.

Várom visszajelzésed, amint rendelkezünk pontos diagnózissal.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita