Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Autoimmun ekcémám és Hasimoto-m van, amiket próbálok tüneti szinten évek óta csökkenteni. 45 éves vagyok, heti 3-szor sportolok, nem vagyok túlsúlyos, nem fogyasztok glutént, tehéntejet, cukrot, koffeint, alkoholt, nem dohányzom. Étrendem gluténmentes zabpehely, gyümölcs, zöldség, hal és csirkemell, rizs, quinoa, lencse. Mindezek mellett székrekedéssel küzdök, amit az eddig bevált "házi" praktikák egyre kevésbé oldanak meg és fáradt vagyok 8-10 óra alvás mellett. Ezek a tüneteim. Jelenleg szerves szelént és D+K gal cseppet szedek (ezeket szinte állandóan, évek óta) és a Natur Tanya termékek közül a Ferzym-et kezdtem Almaecet kapszulával. A honlapukon olvasgatva a "Gyomor és Bélbarát Rost " terméket gondoltam kipróbálni, a "Multi 55 multivitamint", Huminiqum huminsavat. Nem tudom, mit gondol erről, vagy esetleg más javaslata lenne, és ha igen, mik, milyen mennyiségben naponta, és mennyi ideig? Előre is hálásan köszönöm megtisztelő válaszát, üdv, Réka

2023-03-15
Somogyi Rita válasza:

Kedves Réka!

Autoimmun betegségek esetén két dolog nagyon fontos:

1, a bélflóra egyensúlyának visszaszerzése (aminek az eltolódása a székrekedés mögött is megbújhat): a bélflóra adja immunrendszerünk egészségének 80 %-át, vagyis a bélflóra egyensúlya nélkülözhetetlen az egészséges immunválaszhoz. (6) A bélflóra hasznos probiotikumainak kolonizálásához pedig prebiotikumokra van szükség, a kevés prebiotikus rostfogyasztás (a nem elegendő béta-glükán bevitelhez hasonlóan) szivárgó bél szindrómához vezethet, ami pedig autoimmun gyulladásokat válthat ki vagy súlyosbíthat. A bélflóra egészsége testünk összes folyamatát befolyásolja, így energiaszintünket is, ezért Gyomor-és bélbarát rostot magam is fontos kiegészítőnek látom. Ezt kiegészítheted a fentebb említett béta-glükánnal is, a kiemelésre kattintva tudsz róla bővebben olvasni.

2, a stressz ellensúlyozása: ami nem csak az autoimmun betegségeken ronthat, de befolyásolja emésztésünket, energiaszintünket is. Habár a sport tökéletes módja a stresszcsökkentésnek, bevethetünk olyan adaptogén gyógynövényeket is, melyek segítik a szervezet működését kiegyensúlyozni.

A Fermentált Multi55 multivitamin  19-féle vitaminnal, ásványi anyaggal és 36-féle fermentált zöldség, gyümölcs és gyógynövény kivonattal javít energiaszintünkön (és támogatja a bélflórát!). Akár a huminsavat is fogyaszthatod mellette).

A kúraidők minimum 60-maximum 120 nap, melyet 1-2 hónap szünet követ, ugyanez vonatkozik a szelénre és a D-vitaminra is, ha folyamatosan szeded, hozzá fog szokni a szervezet, azt javaslom, ezekből is tarts szünetet.

Végül pedig ügyelj a bőséges folyadékfogyasztásra is, szintén nagyon fontos székrekedés esetén, és ha eddig esetleg nem tetted, fogyassz hidegen sajtolt olajokat.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita