Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Autoimmun beteg vagyok, Rheumatoid Arthritis- Trexant szedtem, ami felszívódási nehézségeket okozott, a rossz közérzet és egyéb panaszok mellett. Június végén elfogyott a 10 éve már folyamatosan szedett gyógyszerem, besokalltam, és félre tettem. Úgy néz ki a véreredményeim alapján, befagyott állapotban van a betegségem, nem aktív. 2 hete voltam csontsűrűség mérésen aminek az eredménye katasztrofális, L2-es csigolyánál 4,2. 2 év alatt több mint 1 egésszel romlott. Reumatológián 6000 nemzetközi egységre emelték a d vitamin adagomat, és 3 x 200 mg Kalciumot írtak fel. Kérdésem az lenne, mi volna hasznos hogy fel is szívódjon az a mennyiség ami kellene a szervezetemnek. Várom a tanácsait:üdvözlettel: Kutyifa Jánosné

2018-10-20
Somogyi Rita válasza:

Kedves Kutyifa Jánosné!

Sajnos az alacsony D-vitamin szint nem meglepő, különösen ennél a betegségnél. Artritisz esetén mindig ellenőriztetnünk kell a D-vitaminszintünket, de a D3-vitamin egyébként is része kellene, hogy legyen minden betegség kiegészítő kezelésének, ami immunrendszerrel és gyulladással kapcsolatos. A felszívódási mutatót bizonyítottan elősegíti a magas szerves magnézium és, K2-vitamin jelenlét! Ezeket a kiegészítőket azért is fogyaszd megreformált étrended mellé, mert a Reumatoid artritisz kezelésének szintén része: a stressz csökkentés és a bélflóra restaurálása  (K2-vitamint is termelnek az ott élő hasznos bélbaktériumok).

Az elmúlt évtizedben ugyanis megismertük azt a tényt, hogy a bélflóra és az ott élő hasznos baktériumok egyensúlya a legfontosabb befolyásoló tényezője immunrendszerünk állapotának és a testben található gyulladások szintjének. Az utóbbi évek kutatásai rámutattak a mikróbák és az ízületi gyulladások közötti közvetlen kapcsolatra valamint arra, hogy a bélflóra egyensúlyának visszaállításával csökkenthetők a gyulladások és javíthatók az ízületek egészsége. Ismert tény, hogy a bélflóra adja immunrendszerünk 70%-át, így annak egyensúlya meghatározó a helyes immunválaszok szempontjából. A bélflóra egyensúlyának visszaállításával, az egyes ételek gyógyító hatásának kihasználásával és stresszkezeléssel egyszer, s mindenkorra megtörhetjük a gyulladás ádáz körfolyamatát.

Fontos, hogy életmódod és étrended is meghatározó felszívódás tekintetében, az autoimmun alapbetegséged és csontsűrűséged kezelésében egyaránt.

Autoimmun betegségben – mint a reumatoid artritisz is – mindenképp érdemes száműzni az étrendből a gyakori allergéneket pl. glutén. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a cukor súlyosbítja a gyulladást, így a finomított szénhidrátokat is redukálni kell. Ezek a savasító élelmiszerek kalciumot vonnak el a csontoktól is. Több rost, több könnyen emészthető és sav-bázis egyensúlyt szabályzó friss élelem azonban hozzájárul a csontritkulás megállításához, a tápanyagok felszívódásának javításához és a hatékony gyulladáscsökkentéshez. Növelni kell a napi folyadékbevitelt is, és rendszeressé tenni a testmozgást. Utóbbi nagyszerűen ellensúlyozza a mindennapi stressz faktorokat is, és csontjaink, ízületeink tápanyagellátását is meghatározza.

Egyéb hasznos tápanyagok Reumatoid artritisz esetén:

*Szerves szelén – Létfontosságú antioxidáns, ami immunmodulátorként segíti az immunrendszer egészséges működését. Részt vesz a prosztaglandinok termelésében, amelyek kontrollálják a gyulladásokat. A gyulladásos ízületben mindig alacsony a vérszérum szelénszintje!
*EPA, DHA Omega3 zsírsavak –  a legismertebb gyulladáscsökkentő tápanyagok, melyek az immunrendszert és az idegrendszert is támogatják. Nélkülözhetetlen elemei a hatékony artritisz kezelésnek.
*Kurkuma –  A kurkuma kurkuminoidokat tartalmaz, amelyek az egész testben javítják a sejtkommunikációt. Gátolják is, és csökkentik is a gyulladást; és javítják a mozgásfunkciókat azáltal is, hogy fokozzák a keringést.
*Bromelain enzim – A bromelain, egy proteolitikus enzim, amiről bebizonyosodott, hogy teljesen természetesen és hatékonyan csökkenti a gyulladást, ráadásul a kurkuminok felszívódását is növeli.

Mielőbbi jobbulást kívánva:
Somogyi Rita