Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy a múlt héten cukorterheléses vizsgálat eredménye kapcsán kiderült, hogy prediabéteszem (IFG) van. Már egy éve problémás az éhomi glukóz érték, bár az inzulint nem nézték. Az éhomi glukóz értékem: 6,7 és 7,2 közötti. Többszöri vérvétel során. A háziorvosom most már gyógyszert írt fel: Merckformin 500 mg tabl. 2*1. Mit lehetne ez ügyben tennem természetes készítménnyel? Emiatt a probléma miatt elképzelhető, hogy nehéz a fogyás, mivel azzal is küzdöm. A másik problémám: nőgyógyászati cervix és hüvelyvizsgálat kapcsán kiderült a kevés lactobacillus és az enterococcus faecalis baktérium a cervixben. Erre esetleg mit tanácsolna, a Gynophilus 14db hüvelytablettát már elkezdtem használni rá. Az ön tanácsára jelenleg használom: Az útifű maghéj rostot reggelente, a szerves cinket, krómot, d és K2 vitamint, méhpempőt, ligetszépe olaj kapszulát és a stresszmentesítő tablettát, tökmagolajat. Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel: Szilvia

2019-04-05
Somogyi Rita válasza:

Kedves Szilvia!

Szerencsére a prediabétesz életmódváltással visszafordítható! A kúra azzal kezdődik, hogy visszaszorítod a napi szénhidrátfelvételt, megemeled a rostfogyasztásod, hetente legalább 4*1 órát edzel, jó minőségű friss élelmekre koncentrálsz, bőségesen iszol, és kész is. Életmódváltás nélkül senki és semmi nem tud rajtad segíteni. Önmagában nincs semmilyen gyógyszer – vagyis önmagában a Merckformin sem -, és semmilyen tápanyag, ami ezt megoldaná.

Vagyis az étrend-kiegészítő koncentrátumok csakis életmódváltásod részeként jöhetnek szóba, melyek olyan mankók, amikre támaszkodva gyorsabban bicegsz a célig. És bizony az idő ilyenkor egy fontos faktor, mert minél tovább időzik az ember egy ilyen diagnózissal, annál kevesebb ideje marad arra, hogy tényleg elkerülje a diabéteszt. Egyszóval legyél proaktív, és vágj bele most! Ha szükséges, nyugodtan kérd dietetikus szakember segítségét a személyre szabott diétád összeállításához.  

A hüvelyi panasz –ahogy azt már előző levelemben is írtam – mindig szervesen kapcsolódik a bélflóra egészségéhez. Így az olyan bélflóra építők, mint a Ferzym® ampulla, ami egy szimbiotikum, jó választás a fent sorolt életmódváltás és az általad fogyasztott kiegészítők mellé.

Mielőbbi jobbulást kívánok!
Üdvözlettel:
Somogyi Rita