Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! A tanácsodra/segítségre lenne szükségem. 32 éves vagyok. 15 évvel ezelőtt volt egy síkbalesetem aminél szerencsére csak a térdem sérült meg, a röntgen felvétel zúzodást mutatott. Majd 6 évvel ezelőtt alig bírtam rá állni a másik térdemre, ekkor elmentem az orvoshoz, aki azt mondta, hogy ha újra fájni fog (nem tudok rá állni), akkor meg kell műteni, porckorongkopás miatt. Tavaly viszont felkerestem egy reuma orvost, akinek mindezeket elmeséltem, elküldött egy MRI vizsgálatra, ahol kiderült hogy a zselés anyag kezd kiürülni ( nem pont így fogalmazta ezt), ezért egy hialuronsav injekciót javasolt. Őszintén szólva nem tudom, hogy mivel tudnám pótolni ezt a zselés anyagot. Tudnál esetleg valamit javasolni? Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségedet :).

2020-09-13
Somogyi Rita válasza:

Kedves Barbara!

Amennyiben a térd egészségéről van szó a kiegészítő tápanyagok közül a legismertebb hatóanyag a hialuronsav, amiből igen, orvosi injekciók is készülnek. A fermentált hialuronsav  gyulladáscsökkentő, porcképző és viszkozitást biztosító (mondhatjuk úgy is, hogy "kenőanyagot" biztosít a térdnek) poliszacharid. Ezt érdemes kiegészíteni napi 2000mg Retard C-vitaminnal és zöldkagyló kivonattal. A C-vitamin mindkét tápanyag biohasznosulását fokozza, de önmagában is támogatja a csontozat, porcok és mozgásszervek egészségét. A zöldkagylóban található glükozaminoglikánok (GAGsegítik az új porc termelődését, egyúttal védik meglévő porcállományt, segítséget nyújthatnak  a porcok felépítésében, az ízületi nedv mennyiségének termelésében, a csontok stabilizálásában és a csontsűrűség növelésében.

Továbbá, nem kerülhetjük meg a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelét, valamint a rendszeres testmozgást (célzottan), ugyanis, a porcok diffúzióval táplálkoznak. A diffúzió folyamata leginkább egy szivattyú működéséhez hasonlítható. Ha nincs mozgás, akkor nem működik a szivattyú, vagyis a porcok nem jutnak tápanyaghoz, és így leépülnek. Térdfájdalmaknál tökéletes mozgásforma a szobabiciklizés.

Mivel már igen régóta fennálló problémáról van szó, ezért érdemes berendezkedni 120 napos kúraidőkre, amennyiben  pedig szükséges, a kúrát egy hónap szünet után meg is lehet ismételni.

Közben mindenképpen várom a visszajelzésed a tapasztalataidról.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita