Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! A tanácsodat szeretném kérni! A napokban megállapították, hogy IR-em és PCO-m is van, viszont a nőgyógyászom azt tanácsolta egyelőre ne kezdjek semmilyen gyógyszert szedni, csináljam a diétát, mozogjak és biztosan jobb lesz hamarosan minden. Ez egy kicsit megnyugtatott, hogy nem kell egyből gyógyszerhez nyúlni. Sajnos a tüneteim azért megvannak. Nagyon ingerült vagyok pillanatok alatt, hullik nagyon a hajam, váratlan kiborulásaim vannak.. stb… Szeretnék összeállítani egy csomagot, amivel kicsit „feltúrbózhatom” magam. Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy hatásos legyen ez a kúra, hogy mit tanácsos ilyen esetben szedni. Vannak esetleg olyan vitaminok, ásványi anyagok amiket tilos együtt szedni? Illetve azt is szeretném megkérdezni, hogy szedjem , hogy a lehető legjobb hatást érjem el? Amiket én kinéztem eddig: Gold Omega 3, Chela Mag B6, Chrome activ, Gold lecytyna Ha ezek nem a megfelelőek kiegészítésként kérlek jelezd nekem, nem akarok butaságot csinálni. Előre is köszönöm! Timi

2018-08-09
Somogyi Rita válasza:

Kedves Timi!

Valóban így van, az IR, egy életmódváltással kezelhető állapot. Ennek alapja a szénhidrát csökkentett diéta, a stressz minimalizálása, a bőséges folyadékbevitel és a rendszeres testmozgás. A megváltoztatott életmód hatására az IR és a PCO-s panaszok tünetei is enyhülnek majd.

A kiegészítő tápanyag-koncentrátumok nagyon hasznosak, és melyeket választottál jók is, de tudnod kell, hogy mivel a stressz, a PCO, és az Inzulinrezisztencia kéz a kézben jár, az első kiegészítő ajánlatom ilyenkor mindig az adaptogén gyógynövények, melyek segítik a stresszhez való alkalmazkodást.

IR esetén az inzulin nem tud sejtjeidnek a felvételről a jelezni, ezért magas glükóz szint alakul ki a vérben, tested válaszreakciója erre a kortizol nevű stressz hormon felszabadítása. Az inzulinrezisztencia egyik hatása a PCOS (policisztás ovárium szindróma) kialakulása. Mindez persze fordítva is igaz, mert a PCO maga is egy magas kortizol szinttel járó állapot. A magas kortizolszint, a tartós stressz pedig inzulinrezisztenciát okoz, idővel, cselekvés híján pedig 2-es típusú cukorbetegséggé alakul.  

A legfontosabb lépés tehát az életmódváltás mellett a stressz csökkentése és a stresszhez való alkalmazkodás javítása. Hiányolom még a felsorolásból a ligetszépe kivonatot, ami egy Omega6 zsírsavat koncentrál, ami az egyik legfontosabb hormonrendező tápanyag a napi 4000IU D3-vitamin mellett. Készítettünk egy összefoglaló anyagot is: Mitévő legyek, ha PCOS-t diagnosztizáltak nálam? címmel. A kiemelésre kattintva érdemes tovább olvasnod, hogy milyen célzott kiegészítőket javaslunk még. Köztük a Női Egyensúly komplex egy igazán javasolt kiegészítő. 

Az általad választott étrend-kiegészítőket az alábbi elosztásban adagold: Reggeli után vegyél be 1 szem Magnézium és B6-vitamin kapszulát. Ebéd és vacsora közben kell bevenni az 1-1 szem lecitin kivonatot, és az 1-1 szem Gold Omega3 kapszulát. Ebéd és vacsora után pedig jön az 1-1 szem szerves króm tabletta.

Sok sikert kívánok a kúrádhoz!
Somogyi Rita