Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! A legutóbbi laboreredményem alapján pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg (nem teljeskörű vizsgálat, csak TSH szint alapján). A jellemző tünetek közül "csak" a hajhullás és a száraz bőr áll fenn nálam, illetve az utóbbi időszakban kevésbé alszom jól. Azt gondolom, nem a gyógyszeres kezelésben kell keresnem a megoldást, ezért az életmódbeli javaslatok megfogadása mellett én a következő termékekből álló kúrára gondoltam: Bio Silica, Ligetszépe olaj kapszula, Stress Control kapszula és Szerves szelén. Tudom, hogy a pajzsmirigy zavarok esetén D3 vitamin és cink szedése is javasolt, de mivel a Bio Silica tartalmazza ezeket az összetevőket is, ezért hagytam ki ezeket a termékek közül. Mi a véleményed, alkalmazhatóak ezek a termékek együtt, vagy javasolnál valamilyen más terméket/kúrát? Segítségedet előre is köszönöm! Üdvözlettel, Csilla

2017-09-16
Somogyi Rita válasza:

Kedves Csilla!

Sajnos ez nem így működik. Amennyiben pajzsmirigy alulműködésed van és arra az  endokrinológus hormontablettát ír fel, akkor azt el kell kezdeni adagolni. Az sem mindegy, hogy alulműködésed autoimmun eredetű-e, ezért szükség van további vizsgálatokra és a szakorvossal történő folyamatos konzultációra.

Továbbá nem csak étrend-kiegészítőket kell fogyasztani, hanem azonnali életmódváltásra is szükség van, például rendszeres testmozgásra, és a pontosabb pajzsmirigybetegség ismeretében célzott diétára (pl.: autoimmun esetén gluténmentes diéta, simánál jódpótlás…), aminek kiegészítéseként 5 tápanyagra biztos szükség lesz:

1.szerves szelén  (A szelén szükséges a pajzsmirigy hormonok normális működéséhez, hiszen a pajzsmirigyben több szelén van, mint bármely más szervünkben, és fontos szerepet játszik a pajzsmirigy hormon termelésében és anyagcseréjében.)

2. szerves cink  (Ő a másik antioxidáns nyomelem – a szelén kistestvére – ami elengedhetetlen a pajzsmirigy optimális működéséhez. Abban segít, hogy a T4-hormon aktív T3 hormonná alakuljon. Megnöveli a TSH szintjét, ha a T3 és a T4 érték túl alacsony.)

3. D3-vitamin  (Napi 2000-4000IU mennyiség fogyasztása szükséges, a Bio silica® kivonatban található D3-vitamin mennyiség erre teljesen alkalmatlan. Biológiailag aktív anyag, lényegében hormonként viselkedik szervezetünkben, és minden szerv, illetve szervrendszer működésébe beleszól. Utóbbinak az az oka, hogy minden sejtünknek szüksége van D-vitaminra a működéséhez.)

4. Gamma-linolénsav (Ez egy természetes hormonrendező zsírsav. Esszenciális, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem állítja elő, de minden nap szüksége van rá biokémiai folyamataihoz. Étkezéssel alig viszünk be. Segít a belső gyulladások felszámolásában, a sejtstruktúra létrehozásában, és óriási szerepe van a kötőszövet, a haj, a körmök és a bőr szépségében, egészségében.)

5. Stress® Control kivonat  (Az adaptogén kivonatok kiegyensúlyozó hatásúak a belső kiválasztású mirigyeinkre. Ha túlműködnek visszahúzzák, ha alulműködnek serkentik azokat. De van itt még egy nagyon fontos dolog, ami miatt ezt javaslom. A pajzsmirigybetegségek kiváltó okai között szerepel a krónikus stressz. A betegség arra is figyelmeztethet, hogy fogadd el önmagad, és hogy ne fojtsd vissza az érzelmeid. Mond ki, és ne nyelj le dolgokat. Az adaptogén kivonatok segítik a stresszhez való alkalmazkodást.)

A kiemelésekre kattintva, tovább is tudsz olvasni!

Szeretettel: Somogyi Rita