Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! A következőben kérném a tanácsod: részben emésztési, részben hormonális problémám van. Tudom, hogy minden mindennel összefügg, és most valahogy nem sikerül lefogynom. 4-5 éve sikerült paleo étrenddel és mzgással fogyni, most nem megy... 80 kiló vagyok/ 167 cm. Refluxom van, ill. IR. A gond az, hogy babát szeretnénk, és ez utóbbi lehet a gond, kb 10 hónapja próbálkozunk. Merkformint kezdem el szedni 6 hete, de csak hízok. Nem sikerül a 160 g-os szénhidrátdiétát sem betartani, nagyon aggasztó a helyzet. :( A refluxom a gyógyszertől rendeződik, ill. a Lipo plusz folyadékot iszom, kb 6 hete. Ettől sem fogytam, a székletem sem rendeződött, viszont a refluxon segített. Kérdésem: mit javasolsz elsősorban a cukor-éhségre, fogyásra? Hamarosan megyek majd újabb vérvételre, ill orvoshoz, hogy kezdjünk valamit az IR-rel, mert kezdek kiborulni :( Barátcserje kivonatot tartalmazó készítményt és Merkformint együtt, lehet e szedni? Azt olvastam, hogy NEM! Köszönöm!

2018-04-21
Somogyi Rita válasza:

Kedves S. Ő.!

Sajnos azt kell írjam, hogy az IR egy állapot, amit elsősorban életmódváltással lehet kezelni. A változás 160-180gr szénhidrátot redukáló diéta, és heti 4-5 x 1 órás testmozgás nélkül, egészen egyszerűen nem kezelhető. És gyógyszerrel sem – ez fontos!

Az inzulinrezisztencia továbbá gyakran párosul csökkent májműködéssel, májzsírosodással, ami más emésztőrendszeri panaszokat is okoz. Így valóban igaz a; „minden mindennel összefügg” megállapítás.  

Kérlek, fordulj dietetikus tanácsadóhoz, beszéljétek át a személyre szabott diétád, ahol naponta 5-6-7-8 alkalommal is kell enned, és kezdj el azonnal rendszeresen mozogni!

Figyelj tudatosan a napi folyadékbeviteledre, táplálékaid pedig lúgos vagy bázikus kémhatásúak legyenek, mint  amilyen a köles a hajdina, a zab, az amarant, vagy a quinoa kásakénét fogyasztva, továbbá a zöldségek, illetve hidegen sajtolt olajok, és csírák. Egyéb alternatívák: psyllium porgoji bogyóchia magkonjac lisztlenmagliszt. Ezek a refluxos tüneteket is képesek megszűntetni és hozzájárulnak az emésztési panaszok felszámolásához is.

Ha ez megvan, akkor jöhetnek a célzott étrend-kiegészítők. A hormonális egyensúly visszaállításához a Barátcserje mellett, egy nélkülözhetetlen zsírsavat ajánlok a figyelmedbe, a gamma-linolénsavat. Mindkettő fogyasztható Merkformin mellett. Sőt bevetheted a Női Egyensúly komplexet is, 

Az emésztőrendszer restaurálásához maradjon meg a Lipo+ főzet (kúraidő 120 nap), és az egészüljön ki articsóka kivonattal.

A kiemeléseken keresztül tovább tudsz olvasni.
Mielőbbi javulást kívánok!

Üdvözlettel:
Somogyi Rita