Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! A fogkrémmel kapcsolatban annyira nem savas szerintem az étrendem, bár szoktam enni én is palacsintát de durumlisztből és nem fehér cukorral. Persze néha becsúsznak biztos a fehér dolgok pl néha egy pudingban. De amúgy a teába se teszek cukrot vagy ha igen a kókuszcukrot gondolom az nem savasít azt Apu is eheti ugye? Cukorbetegek is ehetik? Ha párolunk pl. húst akkor mit használjunk Apunak hogy most ugye a sztóma visszahelyezés után még nem jött rendbe. Kókuszzsírt lehet, vagy kacsazsír? Mondjuk a tejfölös majonézes dolgokat szeretem lehet h az a baj? De azt nem tudom mivel helyettesíteni, szójás tejfölről hallottam de régebben hasmenésem volt mikor valahol szójás ételt ettem meg úgy hallottam, hogy az rákkeltő, bár már össze vissza beszélnek az emberek mindent. Ezért nehéz így hogy mindenki máshogy mondja. Köszönettel:R

2016-05-19
Somogyi Rita válasza:

 

Kedves Rita! Fogaink állapota, elérhető fehérsége érdekében további tanácsért fordulhatunk fogorvosunkhoz is.

Sajnos nem csak az étkezés savasítja a testet, hanem a nap mint nap ránk nehezedő stressz, a nem megfelelő folyadékbevitel, a mozgáshiány és a környezeti ártalmak is. A kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás is nehezen tartható ma már étrend-kiegészítő tápanyagok nélkül, hiszen pont a savakat megkötő ásványok mennyisége csökkent a földben (kilúgozott földek), és így ezen ásványok mennyisége gabonáinkban, zöldségeinkben és gyümölcseinkben is jelentősen megcsappantak. Étkezéssel kapcsolatban mindig 6 fontos szabály van, melyek eleve lúgos irányba kalauzolják a testet, és ilyenkor még egy kis majonéz is belefér:

  1. Mértékletesség, egyensúly, avagy kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás
  2. Napi 5-6 étkezés, ami egyszerre nem több mint az ökölbe szorított kézfejünk
  3. Alapos rágás, melynek segítségével ellúgosítjuk az ételeket
  4. Bőséges és jó minőségű folyadékbevitel, amivel átmossuk a testet
  5. Minimalizálni kell a finomított és készételek fogyasztását
  6. Emelni kell a friss, és teljes kiőrlésű élelmiszerek bevitelét
  7. Elég hetente 3 adag hús!

Soha nem egy étel lesz rákkeltő, hanem az alapvető szabályok hiánya, és az egyensúly tartós felrúgása, ami eltolja a testfolyadékok pH-értékeit. Erre jönnek rá nehezítésül a növényvédő szerek, az antibiotikumokkal és hormonokkal kezelt állatok, a nehézfémek…. és így tovább. 

Bár a kókuszcukor GI-értéke alacsony, nem kifejezetten cukorbetegek részére ajánlott édesítőszerről van szó a szénhidrát tartalom miatt. Cukorbetegek részére ott az Eritrit névre hallgató cukorpótló. Természetesen mértékletes fogyasztás mellett nem lehet savasodásról beszélni a kókuszcukor esetében sem.

Kókuszzsír vagy kacsazsír? Szerintem kókuszzsír, mert annak zsírsavjai természetes gyulladáscsökkentők, nem terhelik a szív-és érrendszert és még a testsúlycsökkentésből is kiveszik részüket! Üdvözlettel: Rudolf Rit