Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! A chia magról szeretnék még érdeklődni, veszek majd olyat is. Ez a mag is olyan hogy nyersen és főzve is ugyanolyan a tápértéke? Mert olvastam hogy nyersen is lehet enni és pl. sütikbe is lehet tenni. Néha nem igazán értem ezeket a dolgokat mert pl a citromnál ugye csak nyers állapotban maradnak meg a vitaminok, ha már teába tesszük nem. Gyömbérrel is így vagyok hogy nem tudom hogy jobb főzve vagy nyersen és most ezzel a chia maggal is. Nekem hogy lenne jobb nyersen vagy főve? És akkor Ön melyik vizsgálatot javasolja, hogy kiderüljön, hogy milyen ételeket nem jó fogyasztanom? Az IgG ellenanyag szint méréses vizsgálatot mikor újjbegyből vesznek vért vagy hallottam olyanról is hogy valami kapszulát kell lenyelni és befújni egy csőbe és abból is kiderül a glutén vagy laktózérzékenység? Melyik a biztosabb? Egy új kérdés, hogy észrevettem egy ideje, hogy elég sok ősz hajszálam lett de inkább csak oldalt és el is takarja a felső réteg haj de engem zavar. Még csak 37 éves vagyok. Van valami erre amivel meg lehet állítani hogy ne őszüljek ilyen gyorsan? Köszönettel:Rita

2015-10-10
Somogyi Rita válasza:

Kedves Rita, az őszülés genetikai kód, bár a folyamat felgyorsulhat nagy traumák és folyamatosan stressznek kitett egyéneknél, míg lassulhat cink és szelén ásványok rendszeres étrendi kiegészítéséttől.

Én magam a Synlab laborban végezettem el az ételallergia vizsgálatomat, ami allergén specifikus IgG vizsgálat volt. Lehet választani szűkebb (46-os), vagy bővebb 221-es panel közül. Ez a szűrés nekem tökéletes választás volt, mert nem csak a két legnagyobb allergénre adott választ.

Ami pedig a chia magot illeti, az azért különleges, mert ellentétben a legtöbb zöldséggel és gyümölccsel, főzés és sütés hatására sem veszti el antioxidáns tartalmát. Én magam a legtöbb esetben a chiát nyersen fogyasztom. Szép Napot; Rudolf Rita