Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! 65 éves elhízott nő vagyok, inzulinrezisztenciám és pajzsmirigy alulműködésem van, napi 160 mg szénhidrát diétán vagyok. A nőgyógyász szerint túlteng bennem a férfi nemi hormon, mert súlyos sorscsapásokat kell elviselnem, ezért meggyérült a hajam is. Szeretném kipróbálni azt a négy terméket, amivel Önök szerint visszafordítható az inzulinzrezisztencia: (https://anatur.hu/blog/inzulinrezisztencia-legjobb-etrend-kiegeszitoi-eletmodvaltas.) Jelenleg Béres aktival multivitamin senior 50+ -t és Béres omega 3 halolajat szedek étrendkiegészítő gyanánt. Kérdésem az, hogyha az Önök IR ellen ajánlott 4 termékét kezdeném szedni, akkor ezeket az étrendkiegészítőket abba kellene hagynom, nehogy egyes vitaminokból túlszedés lépjen fel? Vagy akkor milyen más termékkel tudom kiegészítőleg elérni hogy nehogy hiányállapotok lépjenek fel? Mennyi idő után várható eredmény a négy IR elleni termék szedése után? Kérem szépen szíves válaszát. Üdvözlettel Katalin

2022-06-22
Somogyi Rita válasza:

Kedves Katalin!

Válaszomat egy fontos dologgal kezdeném: ahogyan az általad hivatkozott blogbejegyzésben is írjuk, inzulinrezisztencia és pajzsmirigy alulműködés esetén az életmódváltás nem kerülhető meg. Az étrend-kiegészítők ugyan meg tudják támogatni ezt a folyamatot, de nem helyettesíthetik! 

A diéta mellett (amit akár érdemes lehet akár szakemberrel együtt is felülvizsgálni, hogy biztosan a 160 g szénhidrátbevitel a megfelelő-e számodra) nem hanyagolható el a mozgás, és a stresszmentesítés fontossága sem! Nem tudom, hogy az általad említett, a hajritkulást is okozó lelki tényezőket sikerült-e már valakivel átbeszélni, feldolgozni, van-e esetleg elakadás a részedről ezen a téren. Mindenképpen ezzel is foglalkozni kell, ugyanis pont az inzulinrezisztencia és a pajzsmirigy alulműködés sőt, a férfi hormonok túltengése is,  belső konfliktusokra hívják fel a figyelmünket. Tartós javulást pedig csak akkor érhetünk el, ha a testünket-lelkünket együtt, egy egészként, komplexen kezeljük.

Megnéztem az általad jelenleg szedett kiegészítők összetételét. A multivitamin is tartalmaz olyan tápanyagokat, mint a Női egyensúly komplex (cink, szelén, folsav, D-vitamin), így hosszú távon a kettő együttes alkalmazását nem javasolnám, ezért a Női egyensúly komplexet csak akkor kezdd el, ha a multivitamin kúra végére értél. (Kivéve persze, ha az orvosod nem dönt máshogy, ugyanis éppen az inzulinrezisztencia, és a pajzsmirigy alulműködés megnöveli a szervezet szükségletét ezekből a tápanyagokból). 

Azonban a multivitamin és az Omega3-at mellett nyugodtan megkezdheted a Kapormag - Greente spray - Magnézium kúrádat. Sőt, a hormonális egyensúly érdekében azt javaslom, egészítsd ki mindezt Ligetszépe olajjal.

Nem tudom neked sajnos pontosan megmondani azt, hogy mikortól várhatsz javulást, hiszen, ahogyan említettem, ez egy komplex folyamat. Mivel évek óta fennálló problémáról van szó, nem egy-két hét alatt fog megoldódni, érdemes 120 napos kúrákra berendezkedni, és valószínűleg ezt is meg kell majd ismételni.

Kitartást kívánok Neked mindehhez, és ha szükséged lenne még segítségre, kérdésed merül fel, fordulj hozzám bizalommal.

Szeretettel:

Somogyi Rita