Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! 45 éves vagyok, a gyerekek után rajtam maradt cca. 20kg felesleg, amitől nem tudok megszabadulni. 8 hónapig paleóztam (mindent betartva), mégsem fogytam egy grammot sem Azóta is 80%-ban paleo étrend szerint élek (kókuszzsírral főzök, krumplit nem eszem, cukrot sem, kenyeret, tésztát nagyon ritkán). Terhességi cukrom volt, ami valószínűleg megmaradt inzulinrezisztencia formájában. Odafigyelek, mégsincs eredménye. Volt hogy 10 napos léböjtkúra alatt 60dkg-ot fogytam! Két hónapja heti 3-szor 40 percet edzek (bicikli és ellipszis tréner felváltva), de ennek sincs eredménye. Pajzsmirigyemet korábban nézték, de rendben találták. Drasztikus diétával (fehérjepor 3x egy nap) kétszer lefogytam úgy 8 kilót, de mindkét alkalommal visszajött. Mostanában ráadásul erősen izzadok, szabályosan folyik rólam a víz. Arra gondoltam méregtelenítem a májamat Hepaplussal és kipróbálom mellé a Gambe Slim-et, mert körte alkat vagyok és eléggé narancsbőrös. Egyetértesz, vagy valami mást ajánlanál? Előre is köszönöm a válaszodat. Dóra

2017-05-24
Somogyi Rita válasza:

Kedves Dóra!

Azt írod, hogy valószínűsíthető Nálad az inzulinrezisztencia. Nos, valóban fontos megtalálni a kiváltó okot, hiszen e nélkül diéták tucatjait próbálhatod ki, sikertelenül.

Azért írom ezt, mert ha IR-s vagy, akkor Neked speciális diétát kell tartanod, szigorúan figyelembe véve a napi szénhidrátbevitelt, és azt, hogy naponta többször 6-7-8 alkalommal is enned kell, persze mindig csak nagyon keveset, és azt is alaposan megrágva.

Szerintem keress fel egy endokrinológust és győződj meg róla, hogy valóban igaz-e Rád az IR. Ezt követően ki kell alakítani egy személyre szóló diétát dietetikus segítségével, és rendszeressé kell tenni a testmozgást, ami a mai napig a legjobb szénhidrát anyagcsere serkentő módszer (sajnos ebben az esetben a heti 3*40 perc kevés lesz).

A szakorvos felkeresése rendkívül fontos, mert az IR komolyabb anyagcsere betegséggé is ki tudja nőni magát, mint amilyen a metabolikus szindróma is.

Metabolikus szindrómáról akkor beszélünk, ha az alábbi 5 kockázati tényező közül legalább 3 igaz rád;

  1. hasi elhízás
  2. magas vérnyomás
  3. inzulinrezisztencia
  4. magas trigliceridek
  5. alacsony HDL-koleszterinszint

Ha 3 jelen van, a másik kettő sem lehet messze, mivel mind az 5 több, szorosan összekapcsolódó biokémiai rendellenesség következtében alakul ki, és mind összekapcsolódnak, főleg a szindróma szempontjából központi jelentőségűvel; az inzulinrezisztenciával.

Nagyon jó ötletnek találom a májméregtelenítést, annál is inkább, mert 20 kilós súlyfeleslegnél igen gyakori a májzsírosodás is, de e nélkül is hasznos anyagcsere fokozó módszer. A Gambe Slim® főzetről azonban most még lebeszélnélek, nézzük meg előbb, hogy mi áll a háttérben, hiszen annak megfelelően kell előbb az életmódon változtatni és ezt követően mindezt étrend-kiegészítőkkel dúsítani.

Rudolf Rita