Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! 3 éve küzdök emésztési problémákkal. Enyhe gyomorgyulladást, refluxot, és SIBO-t állapítottak meg. A gyomorsavlekötő gyógyszerektől nagyon rosszul vagyok, a SIBO-ra ajánlott kezelést (kiölik a bélrendszer teljes baktérium állományát majd újratelepítik) nem vállaltam. Ételérzékenységet nem mutattak ki, se pajzsmirigy hormon problémát, se laktózérzékenységet, viszont inzulinrezisztenciára gyanakodnak, ez ügyben még vizsgálnak. Szelídebb gyógymódok irányába fordulnék, de a rengetek termékük közül tanácstalan vagyok, mi is segíthetne nekem a legjobban. Tünetek: fáradság, levertség, gyomorégés, puffadás, hangulatingadozás, elnehezült láb érzés, vashiány, premenstruációs tünetek, gyakori gombás fertőzések. Tanácsát előre is köszönöm! Tóth Anita

2018-03-22
Somogyi Rita válasza:

Kedves Tóth Anita!

Hogy a többi olvasónk is értse pár szó a SIBO-ról. Ez a mozaikszó a betegség angol nevéből ered, ami lefordítva vékonybél baktérium túlszaporodás. Tulajdonképpen a vastagbél bélbaktériumai felköltöznek a vékonybélbe, holott nem oda valók. Ezáltal keletkeznek a kellemetlen emésztési tünetek és zavarok.

Többek között okozhatja ezt az általad refluxra szedett savlekötő is. És igen állhat a háttérben cukorbetegség is, de éppen az emésztőrendszeri gyulladásod is lehet a SIBO kialakulásának az oka. Egyébként könnyen kialakulhat azoknál is, akik sok cukrot fogyasztanak, vagy sok finomított szénhidrátot. Esetleg alkoholt.

Attól függetlenül, hogy ételösszetevő érzékenységet nem mutattak ki, érdemes lenne dietetikus szakemberrel is egyeztetned, aki személyre szabottan, a betegséged függvényében tud neked segíteni diéta összeállításában. Érdemes lehet a glutén, laktóz és szénhidrátbevitelt csökkenteni, ugyanis kivételesen nagy szerepük van az emésztőrendszeri gyulladások kialakulásában.

Bevethetsz olyan természetes kiegészítőket, mint a Fermentált Papaya koncentrátum vagy a természetes antibiotikumként és bélfertőtlenítőként is használatos FitoTree kapszula vagy csepp.

A betegséged függvényében a 120 napos kúrákra rendezkedj be. És elképzelhető, hogy 3-4 hét szünet után még egyszer meg kell majd ismételni.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita