Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! 28 éves vagyok.Érdeklődni szeretnék,hogy milyen termékeket vásároljak öregedés ellen? Időben szeretném elkezdeni a megelőzést belsőleg/külsőleg egyaránt. Köszönöm szépen! Üdvözlettel:Fruzsina

2017-05-31
Somogyi Rita válasza:

Kedves Fruzsina!

Nagyon szép kérdés, és bár nem vitatható el a tápanyagok fontossága az öregedés megelőzésében, mint amilyen a kollagén nevű fehérje, vagy a hialuronsav nevű poliszacharid, az esszenciális zsírsavak, az antioxidánsok, az ásványi anyagok és vitaminok…. vagy éppen  a vegyszermentes kozmetikumok külső bevetése, mint Argán olaj, szőlőmag olaj… a válasz összetettebb, mert mindezt, azaz külső és belső öregedésünket életmódunk, érzelmeink és gondolkodásunk is jelentősen befolyásolják.

Ma már tudományosan is bizonyított, hogy az egészség megőrzésére tett apró erőfeszítések - mint pl. a testmozgás és az étkezés - meglepően nagy hatással lehetnek az életkorunkra. És bár az öregedést megállítani nem tudjuk, de a fiatalosabb megjelenés és gondolkodás mind társulhatnak a hosszabb életkor mellé.

Vannak például olyan helyek a Földön, ahol szinte az a szokatlan, ha valaki nem éri meg a 100. életévét. Ezeken a helyeken a tudósok évtizedek óta vizsgálódnak, és még el is nevezték őket kék zónának:
1. Szardínia, Olaszország
2. Loma Linda, Kalifornia
3. Okinava szigete, Japán (Okinava titka: A japánok részben annak a koncepciónak tulajdonítják a hosszú életet, hogy legyen miért felkelni reggel. Meghatározzák az élet célját aznapra. Hihetetlenül szoros társadalmi háló veszi őket körül. A barátok és a család érzelmi, fizikai, sőt anyagi támogatást is nyújtanak. Okinaván sok embernek van saját kertje, ahol naponta dolgozgat (és persze termel is rajta valamit!). Okinaván főleg növényeket fogyasztanak, de soha nem eszik tele magukat, csak 80%-ig. Okinaván sok 90 éven felüli ember él aktív szexuális életet.)
4. Nicoya, Costa Rica (Nicoya titka: Hasonló keretek között élnek, mint Okinaván. Van tervük, céljuk az életre, és ez gyakran a család illetve a barátok körül forog. A családnak rendkívül nagy jelentősége van az életükben. Hisznek a kemény munkában. Korán kelnek, 8 órát alszanak éjjel, és reggel esznek a legtöbbet, este a legkevesebbet.)
5. Ikaria, Görögország (Ikária titka: A görögországi Ikária szigeten élők között tízszer annyi a 100 éves ember, mint az Egyesült Államokban. Számukra is első a család, és tényleg szoros családi kapcsolatokat tartanak fenn ami kutatások szerint egyértelműen csökkenti a depresszió és a stressz előfordulását, aminek hiánya egyébként meglehetősen öregíti például a nyugati embereket. Naponta átlag 8 km-t gyalogolnak egyenetlen terepen (pásztorkodás). Vörösbort isznak, ami tele van antioxidánsokkal, de az Ikarián (és Szardíniában) termesztett borban az átlagosnál háromszor annyi antioxidáns van.  Az Ikarián élők optimistán szemlélik a világot, és minden alkalmat megragadnak a kacagásra!!!

Azon túl, hogy a világon a legnagyobb arányban érik meg itt a 100 évet, ezeknek az embereknek töredék annyi egészségügyi problémájuk van, mint a legtöbb, 30-as, 40-es, 50-es éveiben járó nyugati embernek. Gyakorlatilag nem fordul elő köztük időskori elbutulás, szívbetegség vagy depresszió.

Ez nem csak azt jelenti, hogy ezek az emberek ritkán szenvednek olyan betegségektől, mint mi (így élvezhetőbb, fájdalom mentesebb életet élhetnek), hanem hogy egész életükben egészségesek, gyakorlatilag haláluk napjáig, vagyis minőségi, életet élnek.

A legfontosabb 4 pillér tehát: 

1. az aktív élet (a rendszeres testmozgás és napi tevékenység fiatalon tart)
2. a mértékletes, de minőségi táplálkozás
(több növényi táplálék, alacsony húsfogyasztás és minimális szénhidrát bevitel)
3. a pozitív életfelfogás, mosoly (a stressz minimalizálása fiatalít)
4. a szeretet
(emberi kapcsolatok, kötelékek fiatalító ereje)  

Én is ezt tudom Neked javasolni. Vagyis az öregedés elleni receptúra nem csak egy vitaminban, egy különleges tápanyagban keresendő, hanem fentiek összességével együtt értelmezhető csak. Test-lélek és szellem egysége ez.

Rudolf Rita