Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! 21 napja iszom a Puriden és a Lipo+ italokat. Kb. egy hete iszonyú hányingerem van, a szokásosnál jobban puffadok és nagyon izzadok. De extrém módon. Az a kérdésem, hogy ez normális-e igy. Olvastam, hogy az első 10 napban erősödnek a tünetek... Hasimoto szindrómám van, napi 75mg letroxot szedek és szelént. Gluténmentesen étkezem és minimális a húsfogyasztásom. Fogyni is szeretnék de elsősorban a felfújodás elkerülése a célom. Sokszor mintha vizesednék is ... ezekre a problémákra szeretnék megoldást az ivólevek segitségével de elbizonytalanodtam. Jó uton járok? Köszönöm. Heni

2018-08-10
Somogyi Rita válasza:

Kedves Heni!

Bár a méregtelenítő kúrák természetes velejárója, természeti törvénye, hogy az első 1-10 napban szélsőséges emésztési tünetek jelentkezhetnek, például puffadás. Ugyanakkor mivel Te a főzeteket már 21 napja fogyasztod, kizárnám, hogy ezzel ennyi idő után találkozz.

Az extrém izzadás az, amin azonnal fennakadtam. Ez nem jellemzője egyetlenegy tisztítókúrának sem, viszont kellemetlen tünete lehet magának a Hasimoto-nak, amit rendszeresen kell ellenőriztetni az endokrinológusoddal. Nyilván a nagy hőség önmagában is jobban megviselhet egy autoimmun beteget, különösen, ha ehhez a betegséghez súlyfelesleg is párosul. Vagyis tüneteid okozhatja a meleg és a Hasimoto párosa is.

Ennek ellenére, arra kérlek, hogy ebben a nagy hőségben csak a napi adag felét fogyaszd el a főzetekből, azaz 12,5 ml-nyi mennyiséget hígíts csak a Puridren® és a Lipo+ főzetekből, és nézd meg, hogy 3 nap múlva enyhülnek-e a tüneteid. Ha igen, maradjon így a kúra adagolása, mert önmagában a glutén megvonás és a húsfogyasztás csökkentése is, fokozza a szervezet saját salaktalanító munkáját.

Ha nem, akkor vissza kell menned az orvosodhoz, mert lehet, hogy a gyógyszeradag csökkentése vagy növelése lesz a járható út. Lehet még egy dolog, ami mindezt előidézheti, és ez a stressz. Tudnod kell, hogy a Hashimoto kiváltó okai között első helyen szerepel a krónikus stressz. A betegség arra is figyelmeztethet, hogy fogadd el önmagad, és hogy ne fojtsd vissza az érzelmeid. Mond ki, és ne nyelj le dolgokat. A minket érő stressz az emésztést is lassítja, ami puffadásos panaszokat okozhat. Épp ezért ennél a betegségnél mindig ajánlok adaptogén gyógynövényeket sűrítő kivonatot, ami segíti szervezetünk stresszhez való alkalmazkodását.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita