Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! 14 éves lányom inzulin rezisztens. Jelenleg, szelént, krómmal dúsított szerves kapormag kapszulát szed. E mellé adható neki a Micellás kurkuma kivonat? Vagy inkább az E-vitaminnal dúsított 500 mg-os szerves kurkumát ajánlanád? 16 éves fiunk nem IR-es, de ennek ellenére is adható neki a kapormag és a kurkuma? Köszönettel: P.Tibor

2019-10-02
Somogyi Rita válasza:

Kedves Tibor!

Tudnod kell, hogy az inzulinrezisztencia elsődleges kezelése a személyre szabott étrend. Ez megfelelő mennyiségű és minőségű napi szénhidrátbevitelt jelent, mely dietetikus / táplálkozási tanácsadó szakember segítségével szabható egyénre.

Másodlagos kezelése a mozgás. Cardio edzések esetén érdemes arra odafigyelni, hogy zsírégetés történjen, ne pedig izomrombolás. E mellett szükségszerű erősíteni az izomzatot, hiszen inzulinreceptoraink az izomsejteken vannak. Aki izmot épít, növeli inzulinérzékenységét.

Elengedhetetlen pszichés pillér: a stresszkezelés. A kortizol nevű stresszhormon többek között képes csökkenti a sejtek inzulin érzékenységét, lassítani az izmok glükózfogyasztását, a fehérje szétbomlásának kárára pedig megnövelni a vércukor szintjét. Ezért fontos, hogy mindenki megtalálja maga számára azt az elfoglaltságot vagy terápiás eljárást, ahol képes szervezetét a krónikus/tartós stressz okozta folyamatok alól feloldani, regenerálni.

És igen, számos étrend-kiegészítő is kedvezően hat IR esetében. Ilyen például a:

  1. a szerves krómmal dúsított kapormag koncentrátum  – ami segíti a szénhidrát, zsír, cukor és zsír anyagcseréjét, egyenletes vércukorszintről gondoskodva. Ezzel a tápanyaggal nyugodtan dúsítható kisfiad étrendje is, hiszen a kaporkivonat növeli az ellenálló képességet is, ami áldás az őszi meghűléses, megfázásos időszakokban. Kérdés, hogy számára ez lenne a legcélzottabb tápanyag. ?
  2. az EGCG névre hallgató antioxidáns, melyek fogyasztása fokozza a sejtek inzulinérzékenységét, és emeli az energiaszintünket
  3. a C+K2+D3-vitamin komplex, melyek sejtszintű egészségünk kulcsai, valamint természetes hormonrendezőként is javítják gyógyulási esélyeinket
  4. illetve a szerves szelén, ami az állapottal járó gyulladások mennyiségét csökkenti és hozzájárul a pajzsmirigy egészségéhez is, mely nélkülözhetetlen a sikerekhez

Ezekkel a tápanyagokkal kompatibilis a kurkuma kivonat is, különösen azért mert hozzájárul a sejtkommunikáció javításához, illetve, mert nem csak gyulladás csökkentő, de gyulladás gátló képességei is vannak. Kislányodnak elegendő az E-vitaminos, 500mg-os kurkuma kivonat. Ezzel a tápanyaggal is kiegészítheti étrendjét bárki, így kisfiad is, hiszen az hozzájárul az általános egészség fenntartásához. – de itt is az a kérdés, hogy kisfiad számára, vajon ez e a legcélzottabb kiegészítő.

Összességében az IR időben felfedezve életmódváltással és célzott tápanyagokkal, a legjobb esélyekkel visszafordítható állapot. A rendszeres testmozgás, a szénhidrát csökkentett diéta, a stressz megfelelő kezelése azonban megkerülhetetlen a sikerekhez.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita