Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! 13 éve diagnosztizált vastagbélgyulladásom van. Az elmúlt években tünet mentes voltam, de két hónapja újra fellángolt a gyulladás. Túl vagyok már egy szteroid kezelésen, ami sajnos nem volt sikeres. Többféle terméket találtam a bélbetegségekre és a segítségedet szeretném kérni abban, hogy ezek közül melyiket válasszam. Válaszodat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Hajni

2018-10-02
Somogyi Rita válasza:

Kedves Hajni!

Mivel az immunrendszer rossz működése, az étrend és a stressz régóta ismert okai, és súlyosbító tényezői is a vastagbélgyulladásnak, erre a 3 dologra kell összpontosítani. Egyes ételek agresszív immunválaszt, valamint emésztőrendszeri gyulladást váltanak ki, és ezeket az ételeket fel kell ismerni és kizárni az étrendből. A problémás ételek közé tartoznak a tejtermékek, a fűszeres ételek és a finomított cukor.

A testmozgás szintén egy fontos tényező a vastagbélgyulladás kezelésében, mivel a mozgás jótékony hatásai nagyon kiterjedtek. A mérsékelt intenzitású testmozgás csökkenti a stresszt, ami ennek a gyulladásos betegségnek alapvető oka. A testmozgás (főleg a jóga és az úszás) továbbá serkenti az emésztést, javít az immunműködésen, és segíti a relaxációt.

Ajánlott étrend-kiegészítők az életmódváltás mellett:

1. Adaptogén gyógynövények

A relaxáció a vastagbélgyulladás leküzdésének létfontosságú eleme, mivel megnyugtatja a szervezetet és lehetővé teszi, hogy könnyebben eméssze meg az ételeket. A meditáció, a nyújtás, és a légző gyakorlatok nagyon sokat segíthetnek, de ennek kiegészítéseként mindig ajánlok egy adaptogén gyógynövényeket tartalmazó kivonatot is  , ami Stress® Control névre hallgat, és melynek összetevői segítenek távol tartani a szervezetet az „üss vagy fuss” létmódtól.

2. Omega-3 zsírsavak

Kutatások is alátámasztják, hogy az EPA és DHA zsírsavak  hozzájárulnak a gyulladások legyőzéséhez, mert blokkolnak bizonyos leukotriéneknek nevezett kemikáliákat a szervezetben. Ezek a zsírsavak nagy mennyiségben a halolajban találhatók meg.

3. Prebiotikumok (emészthetetlen rostok)

A prebiotikumok emészthetetlen szénhidrátok, amelyek táplálékul szolgálnak a probiotikumok vagyis a bélflórában élő hasznos bélbaktériumok számára. Az étrendhez adott prebiotikumok javíthatják a normál bélbaktériumok teljesítményét. A Cotifibra bélradír névre hallgató kiegészítőnk, folyékony formában nyújt, napi 7000mg prebiotikus rostanyagot, melyek támogatják a gyulladások csökkentését, növelik a tápanyag felszívódást, és hozzájárulnak a hasi körtérfogat csökkentéséhez is.

4. Probiotikumok

A probiotikumok az emésztőtraktust bélelő baktériumok, amelyek támogatják a szervezet tápanyag-felszívó képességét, és amelyek leküzdik a fertőzéseket. A probiotikumok kiszorítják a rossz baktériumokat, az élesztőgombákat és gombákat. Ezen felül enzimeket hoznak létre, amelyek elpusztítják azokat a rossz baktériumokat, amelyek gyulladáshoz és fertőzésekhez vezetnének. A probiotikumok képesek erősíteni az immunrendszert és javítani az emésztő funkciókat.

Az emésztőrendszer szakértői egyet értenek abban, hogy a bélflóra egyensúlya kb. 85% jó baktériumot és 15% rossz baktériumot jelent. Ha ez az arány kibillen az egyensúlyból, diszbiózis lép fel, ami azt jelenti, hogy túl sok van egy bizonyos típusú gombából, élesztőből, vagy baktériumból, ami negatív módon befolyásolja a szervezetet. A 2 szabadalommal védett, Ferzym® szinbiotikummal, segíthetsz visszazökkenteni ezeket az arányokat egyensúlyukba.

A probiotikumok módosítják a „nyálkahártyás” immunrendszer működését és sokkal inkább gyulladáscsökkentővé, kevésbé gyulladásgerjesztővé teszik azt, így tehát a probiotikumok kiváló gyulladáscsökkentők. Elég erősek továbbá ahhoz, hogy úgy stimulálják a dendritikus sejteket, hogy azok kicsit kevésbé legyenek érzékenyek, és kevésbé legyenek reaktívak az adott baktériumokra, ez által csökken az a gyulladás, ami fekélyes vastagbélgyulladáshoz vezethetne.

5. Kurkuma

A kurkumában található kurkuminok egyik legerősebb tulajdonsága az a képesség, hogy gátolják a gyulladást, és fontos, hogy szinergiában működik együtt az Omega zsírsavakkal, a pre- és probiotikumokkal is! – szinergikus működésük hatékonyabban segítik a bél gyógyulását, és támogatják a jó baktériumok szaporodását, mint külön-külön.

6. Szerves Vas

A vastagbélgyulladás komoly tünete a vérszegénység. Ehhez egy újgenerációs szerves vaskészítményt ajánlok figyelmedbe, ami amellett, hogy megelőzi a vérszegénységet, egy olyan tápanyag is, amire szükséged van, hogy fenntartsd az általános jó egészséged, energiád, és az egészséges anyagcseréd, mivel segít támogatni a celluláris („sejt szintű”) egészséget, valamint közreműködik számos enzim-funkcióban. A vashiány azt jelenti, hogy nem tudsz elegendő mennyiségű, oxigént szállító vörösvérsejtet termelni, ezért a szervezeted szenved az oxigén elszállításával: az agyba, a szövetekbe, az izmokba és a sejtekbe, emiatt kimerültnek és gyengének érzed magad.

Mit tehetsz még?

  1. Igyál bőségesen folyadékot

Gyakori, hogy a vastagbél gyulladásos betegek kiszáradnak. Fontos, hogy rengeteg vizet igyál a nap folyamán annak érdekében, hogy megóvd magad a kiszáradástól. Az is létfontosságú, hogy kerüld az olyan dehidratáló italokat, mint az alkohol és a koffein.

  1. Egyél kisebb adagokat

Mivel a görcsölés gyakori probléma vastagbélgyulladás esetén, igyekezz naponta ötször kisebb adagokat enni. Az emésztőrendszerednek könnyebb kisebb adagokat kezelnie, és amennyiben ezekkel a kisebb tételekkel meg tud küzdeni, akkor képes lesz a szükséges tápanyagokat is felszívni belőle. Kisebb adagok fogyasztása csökkenti a fájdalmat és vitaminok és ásványi anyagok özönével látja el a szervezeted.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita