Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! 11 éves fiamnál kiskorában diffúz cutan mastocytosis-t állapítottak meg, mely még jelenleg is fennáll nála, teljes testét érintő bőrtünetekkel, valamint korához képest elmaradt csontfejlődéssel. Arra gondoltam, hogy esetlegesen a Kollagén Activ Plus tabletta szedése jót tenne-e neki? Ha igen, akkor ez esetben neki mennyit kellene szednie belőle napi szinten? Ebben kérném a segítségedet. Köszönettel: Kati

2018-09-05
Somogyi Rita válasza:

Kedves Kati!

Azt gondolom, hogy a kollagén és mellé még plusz C-vitamin étrendi adagolása, hasznos lehet az egészséges csontozat kialakításához. Ugyanakkor, mivel a Diffúz bőr mastocytosis (DCM) egy genetikai hízósejt betegség, ahol vagy kezelést, vagy hisztamin diétát vagy mindkettőt kaptok és tartanotok kell, mielőtt ezt a 2 alaptápanyagot fogyasztaná kisfiad, kérd ki feltétlen a kezelőorvos véleményét.

Ha kaptok rá engedélyt, akkor a kollagén tablettából 2x2 lesz a napi adag, míg a C-vitaminból 1-1 szemet, azaz 2x1 tablettát rágcsáljon el hozzá a gyermek. 

Külsőleg szíves figyelmedbe ajánlom az adalékanyag mentes, 100%-os eredeti, marokkói Bio Argán olajat, ami kötőszöveti és bőrkárosodások regenerációs folyamatainak helyreállításában is támogatóan hat.

Mivel a mastocytosist gyakorta kezelik antihisztamin-terápiával, ezért felhívnám a figyelmedet egy természetes antihisztaminra, ami nem más, mint egy fanedv, ami Nordic Koviu Bio nyírfanedv névre hallgat. Ebből 8 üveges kúrát, azaz 40 napot érdemes úgy végigvinni, hogy napi 1dl mennyiséget iszik meg kisfiad, reggel éhgyomorra. 

Ha pedig letelt a kollagén kúra, a csontozat és ízületek építéséhez egy másik hatóanyaggal kezdhettek újabb kúrát, ami nem más mint a glükozaminoglikánok, amit nagy dózisban találunk meg az Új-Zélandi Zöldkagylóban (erről is ki kell kérni a kezelőorvos véleményét).

Annyit még, hogy a zöldkagyló hatóanyagai is jobban hasznosulnak C-vitamin jelenlétében, de a C-vitamin önmagában is hozzájárul a csontozat, fogazat, ízületek és bőr egészségéhez, így a C-vitamin adagolását nem érdemes felfüggeszteni, annál is inkább, mert a C-vitamin is antihisztamin tulajdonságú.

Jobbulást kívánok kisfiadnak!
Somogyi Rita