Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Anatur! Korábban hidrolizált sertés kollagén port használtam, aminek nagyon rossz íze volt. Ezután olyat szeretnék, ami ennél finomabb. Kérem mondja el, miért más ízűek a porok, mitől rossz ízű az egyik, másik pedig elviselhetőbb?

2017-07-12
Somogyi Rita válasza:

Kedves Anikó!

A zselatin és a hidrolizált kollagén hasonlóak annyiban, hogy mind a ketten kollagénből származnak. És noha a kollagén bármilyen formájú fogyasztása jobb eredménnyel jár, mintha nem juttatnád magad elegendő mennyiségű kollagénhez, amellett érvelek, hogy a hidrolizált kollagénnel  történő étrend-kiegészítés sokkal jobb választás, mint a zselatinnal történő.

Nagy különbség van ugyanis a biohasznosulásban (a szervezeted képessége arra, hogy felszívja a kollagénpeptideket).

Amikor hidrolizált kollagénről beszélünk, az 95%-ban, vagy akár nagyobb mértékben is felszívódik, és igen gyorsan. Sok kutatás megmutatta, hogy 12 órán belül 95-99%-ban hasznosul. A zselatinnak viszont előbb alaposabban le kell bontódnia (mivel ez kb. 70x nagyobb, mint a hidrolizált kollagén), tehát a szervezetnek tovább kell emésztenie, hogy képes legyen felszívni, ehhez kellően kisméretűnek kell lennie, hogy bekerülhessen a véráramban. A részlegesen hidrolizált kollagén, azaz a zselatin, rendelkezik egy bizonyos molekuláris tömeggel is, amiről Dalton-tömegben beszélnek. Szóval a zselatin 150.000 daltont nyom. A hidrolizált kollagén általában 2.000-3.000 közötti dalton tömeggel bír, néha 5.000-el. Szóval a hidrolizált kollagén átlagosan 50-75x kisebb, és ezért jobban emészthető és gyorsabban asszimilálódik a véráramban. És igen, a hidrolizált kollagénes étrend-kiegészítő drágább, mint egy tál gumicukor (zselatin), de a tudomány azt bizonyítja, hogy nagyon megéri ez az extra kiadás!

Az íz már csak egy másodlagos kérdés. Az étrend-kiegészítőkben édesítőszert alkalmaznak, mert a fehérje akár kisebb, akár nagyobb molekulatömegű ízre kellemetlen.  

Sok sikert kívánok a kúrádhoz!

Üdvözlettel:

Rudolf Rita