Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Anatur! Az lenne a kérdésem, hogy lichen oris (szájban lévő sömör/zuzmó) betegségre mit ajánlanátok? (persze az orvoson kívül :-)) A dolgot bonyolítja, hogy szoptatok. Előre is köszönettel, Kriszta

2017-02-07
Somogyi Rita válasza:

Kedves Kriszta!

A lichen oris bárhol is jelentkezzen, nem csak a gombáról szól, hiszen az már az eredménye egy idült, gyulladással kísért autoimmun betegségnek, melynek a tünetei bárhol a testünkön, bőrfelületünkön, nyálkahártyánkon megjelenhetnek. A szájban azért nehezebb kezelni, mert ott sok minden, még a szájnyálkahártya saját flórája is provokáló lehet. A legfontosabb a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, különféle mechanikai irritációk (pl.: rosszul elkészített fogművek, tömések, hegyes, éles fogak), valamint különböző fertőzések (Candida gomba) kiiktatása. Mivel szoptatsz, esetedben az első két tényező nyilván kizárható, a többinek érdemes utánajárni.

Nem írtad, hogy kezelés alatt állsz-e, de azt gondolom, a Fitotree szabadalommal védett parazita és gombaölő kapszula, iletve a FitoTree baktériumölő, fertőtlenítő grapefruit, teafa, rozmaring és kakukkfű olajkoncentrátum mindenképp jó segítőtársad lehet a probléma kezelésében. Belsőleg gyulladáscsökkentő, illetve hisztamin termelést gátló hatása miatt az Allergicum Urto kúraszerű fogyasztását javaslom. Ehhez fogyassz napi 3000mg Szerves C-vitamint, mely antioxidánsról nagyon kevesen tudják, hogy antihisztamin tulajdonságokkal is rendelkezik.

Ezzel azonban koránt sincs elintézve a dolog, hiszen cukorbetegség, pszichés labilitás, különböző fizikai-kémiai behatások is állhatnak a betegség hátterében, amit mindenképp ki kell vizsgáltatni, hiszen mindig a kiváltó okot kell kezelni. Főképp nem szabad vele várni, ha hosszabb ideje fennálló elszíneződést, szövetszaporulatot, duzzanatot, nem gyógyuló fekélyt észlelünk, ekkor mindenképp mutassuk meg szakembernek!

Üdvözlettel;
Somogyi Rita