Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Azt olvastam, hogy a folsavat már a teherbeesés előtt 3-4 hónappal el kell kezdeni szedni. Ez igaz? De honnan tudjam, mikor esem majd teherbe, épp ez az, ami megjósolhatatlan. Túl lehet ezt adagolni, ha később jön össze, mint 3-4 hónap? Egyáltalán milyen folsavat szedjek? Van különbség a folát és a folsav között? Ismerek olyan folsavat (gondolom, a nevét nem írhatom le) ami elég népszerű, de a barátnőm azt mondta, ne vegyek olyat, mert akkora állat adag vitamin volt benne még pluszban, amitől rosszul volt. Persze kell a vitamin is, tudom, de külön terhes vitamint csak akkor akarok szedni, ha már megfogantam. Mi a véleményed ezekről? Elnézést, ha sokat kérdeztem egyszerre és köszönöm a választ, üdv, Máriási Beáta.

2015-08-31
Somogyi Rita válasza:

Kedves Beáta!

Folsavra mindenkinek szüksége van, nem csak a várandóság alatt, bár tény, hogy ekkor jóval nagyobb a szervezet folsav igénye. A folsav elnevezés valójában nem egyetlen vegyület, hanem több hasonló szerkezetű és hatású vegyület, úgynevezett folátok gyűjtőneve. A megfelelő mennyiségű folsav szedésével nagymértékben csökkenthetők az olyan súlyos fejlődési rendellenességek, mint a nyitott gerinc kialakulásának veszélye.

Érdemes elkezdeni a szedését attól a pillanattól, hogy kisbabát terveztek, de akkor sincs semmi baj, ha csak a fogantatástól figyelsz rá. A folsavat – vízben oldható vitamin lévén – szinte lehetetlen túladagolni. Azzal, hogy rendszeresen szeded a teherbeesés előtt, semmiképp sem okozol baj. Sőt, támaszt jelent az idegrendszer, a vérképző rendszer számára, véd a szívbetegségek, depresszió (épp ezért örömvitaminnak is szokás nevezni), s egyes daganatos betegségek ellen.

Gyakran felmerült folsavval kapcsolatban a kérdés, hogy folsavat vagy folátot szedjünk-e. Erről a kérdésről írtunk bővebben, érdemes elolvasni. 

Nem írtad meg, hogy szedsz-e más multivitamint vagy táplálék-kiegészítőt, mert ha igen, egyetértek veled abban, hogy nem előnyös vitamint vitaminra halmozni.

Ebben a blogbejegyzésben összegyűjtöttük a babatervezés alatti fontos tápanyagokat, jó szívvel ajánlom figyelmedbe.

Üdvözlettel;
Somogyi Rita