Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Állítólag a fokhagyma képes rendbehozni a vérnyomást és a koleszterint. 140-ről kellene visszahozni a normális értékre (a melegben felszaladt már 170-re is). Nem tudom hihetek-e a fokhagyma-hatásban, annyiféle vélemény és tapasztalat van róla. Részemről szeretem a fokhagymát, de túl büdös ahhoz, hogy huzamosabb ideig szedjem feleslegesen. Az hogy kicsit többször mosok fogat nálam nem segít, nagyon érezni a bőrömön is. Hallottam róla, hogy vannak fokhagyma tabletták, amikkel elkerülhető ez a kellemetlenség – ez valóban igaz, és ha igen, ettől nem csökken a hatásossága? Szép napot kívánva: Lengyel Tamás

2015-09-04
Somogyi Rita válasza:

A népi gyógyászatban is ismert, bevált fokhagyma szinte minden betegség megelőzésére ajánlható, hiszen alapjaiban növeli a szervezet ellenálló képességét. Az immunerősítés mellett, a perifériás keringési zavarok megelőzésében is kiváló.

A fokhagyma valóban lejjebb viszi a vérnyomást, de vérnyomáscsökkentésre egymagában nem elég, legfeljebb a kevésbé magas vérnyomás esetében. Rengeteg más haszna is van, ami támogatja az erek egészséges működését, így például csökkenti a koleszterinszintet, és felszabadítja az ereken lévő régi lerakodásokat. A szervezetben előforduló káros bacilusokat, vírusokat, gombákat is elpusztítja.

A „szagtalanított” fokhagyma készítmények hatása nem különbözik a hagyományos termékektől. A hatásukat azzal érik el, hogy a gyógyhatású vegyületek emésztése nem kezdődik el a gyomorban. Ennél azonban sokkal fontosabb az, hogy a fokhagyma mely hatóanyagait tartalmazza az a készítmény? A fokhagyma ugyanis több mint 100 kéntartalmú vegyületet tartalmaz. A gyógyhatás szempontjából a hatóanyagok közül pedig a legfontosabbak az allicin, az allin, a tioszulfinát és a gamma-glutamil-cisztein nevű kéntartalmú vegyületek.

Ebből a szempontból is kiemelkedő minőségnek találom az Olmp-Labs® Garlicin nevű szagtalan fokhagyma kapszulát, ami pontosan ezt a 4 fontos vegyületet ötvözi, méghozzá nagy dózisban és standardizálva! Ez azt jelenti, hogy minden kapszulában garantáltan ugyanannyi a hatóanyag: 4000 mcg allicint, 7000 mcg tioszulfinátot, 7000 mcg allint és 7600 mcg gamma-glutamil-ciszteint tartalmaz! És igen: a fokhagymaszagnak is gátat szab. :) Üdvözlettel; Rudolf Rita