Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

17 éves fiamnál Crohn-betegséget diagnosztizáltak. Nem tud hízni, gyakran megy a hasa, steroidot nem engedtem adni neki. Esetleg volt már hasonló esetetek? Van vmi ajánlat? Köszönettel: J.-K. Andrea

2016-12-05
Somogyi Rita válasza:

Kedves Andrea! Sajnos egyre több Crohnos vendégünk van, ezért kiicsit átfogóbban mutatnám be ezt a betegséget:

Crohn-betegség

A 15 és 35 év közötti fiatal felnőtteket érintő olyan állapot, amikor az emésztőrendszer gyulladásban van. A szájtól elkezdve a végbélig a rendszer bármelyik részét érintheti. Sokszor nehéz diagnosztizálni, mivel tünetei hasonlóak az IBS (gyulladásos bélbetegség), illetve a colitis ulcerosa vagy kolitisz tüneteihez.

A betegség az immunrendszer abnormális reakciójának következménye, jó néhány környezeti tényezőnek-, de a géneknek és az öröklődésnek is nagy szerepe van kialakulásában. A Crohn-beteg immunrendszere megtámadja a jótékony baktériumokat, az ételt és azokat az anyagokat is, amelyek segíthették volna az emésztés folyamatát. Éppen ezért a fehér vérsejtek elkezdenek felgyülemleni a belek belső falán, ami krónikus gyulladáshoz vezet. A gyulladást fekélyek, sebek és a belek sérülése követheti. Crohn-betegségben gyakran a bél egy szakaszának műtéti eltávolítására is szükség van. A gének, az immunrendszer és jó néhány környezeti tényező lehetnek a Crohn legfőbb előidézői.

Tünetei:

 1. Fájdalom. A gyulladás következtében fájdalom keletkezhet a has jobb alsó felében.
 2. Fekélyek a bélben. A véres széklet is a Crohn tünete lehet. A vérzést a bélben levő fekélyek okozhatják.
 3. Fekélyek a szájban. Elég gyakran jelentkeznek fekélyek a szájban is.
 4. Hasmenés. Gyakori az időnként jelentkező hasmenés. Ez lehet enyhe vagy súlyos, lehet gennyes, hurutos, sőt véres is.
 5. Fáradtság. A Crohn tünete lehet a fáradtság, kimerültség érzése, valamint a láz is.
 6. Megváltozott étvágy. A Crohn-os betegek étvágya nagyon változó lehet. Néha van étvágyuk, máskor viszont nem tudnak lenyelni semmit.
 7. Anémia. A vérveszteség következtében később anémia (vérszegénység) alakulhat ki, de egyébként is gond a vas felszívódása.
 8. A végbél vérzése. A végbél berepedései következtében vérzés tapasztalható, ami nagyon fájdalmas.
 9. Arthritis, bőrkiütés, májgyulladás és szemgyulladás is a tünetek között szerepelhetnek.

Étrend

Az egészséges étkezési szokások kialakítása különösen fontos az Crohn betegek számára. Tapasztalataim szerint a gluténmentes diéta és a laktóz elhagyása enyhíti az Crohn-os betegek olyan tüneteit, mint a gázosodás, felfúvódás, görcsök és hasmenés.

Nagyon oda kell figyelni a minőségi tápanyagokban gazdag étrendre, mert így hosszú távon enyhíteni lehet a tüneteket, és elő lehet segíteni a gyógyulást. Például, ha a vékonybélben gyulladás keletkezik - ahogy ez gyakran megtörténik Crohn-betegségben -, a vékonybél nem képes teljes mértékben megemészteni és felszívni a tápanyagokat az élelmiszerekből. Az ilyen tápanyagok, akárcsak a fel nem szívódott epesók, változó mennyiségben - a vékonybél gyulladásának kiterjedtségétől függően - a vastagbélbe kerülhetnek. Ez az egyik oka annak, hogy a Crohn-betegségben szenvedők sokszor alultápláltak, és étvágyuk sem nagyon van.

Ráadásul a tökéletlenül megemésztett élelmiszer, ami keresztülhalad a vastagbélen, akadályozza a víz „újrahasznosítását”, még akkor is, ha maga a vastagbél nem károsodott. Ez pedig hasmenéssel jár, ami jelentős ionveszteséget okoz. Amennyiben a vastagbélben is gyulladás keletkezik, a hasmenés sokkal súlyosabb lehet.

Folyadékbevitel

A krónikus hasmenéssel járó betegségek esetén mindig fennáll a kiszáradás veszélye. Ha a folyadékbevitel nem tart lépést a hasmenéssel, károsodhat a vesefunkció. A Crohn- és más, hasmenéses betegeknél e miatt gyakrabban alakul ki vesekő. Ráadásul a folyadék- és só veszteség gyengeséget okoz. Ezért a Crohn betegeknek bőséges mennyiségű folyadékot kell fogyasztaniuk (különösen meleg időben, amikor a bőrön keresztül nagyobb a víz-, illetve só veszteség). Általános szabály, hogy ha a beteg súlya kb. 50 kg, akkor naponta legalább kb. 2 liter folyadékot kell meginnia. Jobb kortyolgatni a folyadékot, mint egyszerre sokat nyelni belőle. Ha nyeléskor levegő kerül az emésztőrendszerbe, az kellemetlenséget okozhat.

A kiegészítő tápanyagok tehát életbevágóan fontosak egy Crohn-beteg számára!

- hiszen a Crohn-betegek több okból is alultápláltak lehetnek:

 • A hányinger, hasi fájdalom vagy megváltozott ízérzékelés miatt kialakuló étvágytalanság alultápláltsághoz vezethet.
 • A krónikus betegség következtében általában megnő a szervezet kalória-, illetve energiaszükséglete; ez különösen igaz a fellobbanás időszakaiban.
 • Továbbá Crohn-betegség esetén a fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok, a víz és a vitaminok valamint ásványi anyagok széles skálája nem szívódik fel kellőképpen. Tehát annak nagy része, amit az ember elfogyaszt, nem igazán hasznosul a szervezetében.

A szervezet a jó táplálkozás segítségével tartja magát egészségesen. Ezért mindent meg kell tenni az alultápláltság elkerülése érdekében. A jóltápláltság fenntartása több okból is alapvetően fontos a kezelés szempontjából:

 • A gyógyszerek általában jobban ki tudják fejteni hatásukat jól táplált embereknél.
 • Amikor Crohn-betegeknél a fehérjék és más tápanyagok kevésbé hasznosulnak, több ennivalóval kell kompenzálni a veszteségeket; a tünetek aktív időszakában ez nehézséget jelenthet sok páciensnek.
 • Az elveszett kalóriák, fehérjék és más tápanyagok hátráltathatják a gyerekek és tinédzserek növekedését.
 • Nőknél és lányoknál a súlyveszteség kihatással lehet a hormonszintekre is, ami menstruációs zavarokhoz vagy a menstruáció elmaradásához is vezethet.

Crohn-betegség étrendi kiegészítői

 1. A Crohn-betegség első számú étrend-kiegészítője a halolajból kivont Omega-3 zsírsavak, ezek közül különösen az EPA és a DHA, melyek kétségtelenül enyhítik a tüneteket; segítenek a gyulladás leküzdésében, a fellobbanások megelőzésében, enyhítik a bél duzzanatait és képesek erősíteni az immunrendszert. Azért emelem ki a halolajat és nem a növényi omega3-at, ami ALA zsírsavat tartalmaz, mert a kutatások egyértelműen az első kettőre koncentrálódnak. A New England Journal of Medicine (NEJM) c. folyóiratban megjelent tanulmány szerint a halolajat szedő betegek kétszer nagyobb valószínűséggel maradnak nyugalmi szakaszban, mint azok, akik placebót kaptak. Bővebben >>>

 2. Az adaptogén hatású, stresszoldó gyógynövények a legjobb gyulladás gátlók közé tartoznak! Több okból is: Egyrészt a stressz testszerte képes gyulladásokat előidézni, ezért csak gyulladáscsökkentőkkel még nem érünk célba. A lelki egyensúlyvesztés biokémai folyamatok százait befolyásolja minden nap. Ez mindenkinek káros, de a crohn (és egyébként minden emésztőszervi megbetegedés) a stresszre kifejezetten rosszul reagál; fokozza a fájdalmakat és a gyulladást. Az adaptogén gyógynövények segítik a stresszhez való alkalmazkodást, kontrolálják a stresszre adott válaszokat, és felerősítik a pozitív érzelmeket, ami csökkenti a gyulladáskeltő fehérjék jelenlétét. Nagyon fontos az étrendi adagolásuk. Bővebben >>>

 3. A belek gyulladásait és a tápanyagok felszívódását segítik a prebiotikus rostok.  Az emészthetetlen rostok a hasznos bélbaktériumok számára nyújtanak táplálékot, akik fontos gyulladáscsökkentő, antibakteriális vegyületet termelnek, de ők állítják elő az összes B-vitamint, a K2-vitamint is, és elősegíti az ásványi anyagok, különösen a kalcium és a magnézium felszívódását. A Vegán gyomorbarát rostot még a legérzékenyebb bélrendszer is jól tolerálja. Bővebben >>>

 4. Ezt az étrend-kiegészítőt felváltva alkalmazhatjuk a fermentált papaya koncentrátummal, egy enzimekben, hasznos bélbaktériumokban és antioxidánsokban is gazdag kivonat, ami a fermentálásnak köszönhetően kb. 10-szer jobban hasznosul, mint a hagyományos étrend-kiegészítők. Bővebben >>>

 5. Hasmenést enyhítő, illetve a folyadékpótló kezelés fontosságára már fent is felhívtam a figyelmet. Most pedig egy természetes has-fogót ajánlok a nehezebb napokra, és ez nem más, mint a növény szén. Bővebben >>>

 6. Vashiány. Már fent is írtam, hogy jelentős problémát okoz az, hogy tökéletlen a tápanyag felszívódás. A vasszint pedig a vérzések miatt is alacsony, aminek rengeteg mellékhatása van önmagában is (krónikus fáradtság, levertség, koncentrációs zavarok, tanulási képesség csökkenése…). Amióta létezik az ún. kelátolási technológia, óriásit léptünk előre a biztonságos és hatékony vaspótlás terén. Ez a vas ion, amit aminosav kelát borít, 10-szer jobban hasznosul a hagyományos vassókhoz képest, annyira gyengéd, hogy azt csecsemők is fogyaszthatják, és a korházi, intravénásan adagolt vaspótlást is felülmúlja (volt olyan Crohnos vendégem, ahol nem sikerül a kielégítő szintet sem elérni intravénás vasadagolással, és ez a kapszula helyreállította a vasszintet). Bővebben >>>

 7. Vitaminpótlás.
  A D-vitamin hiány az emberek kb. 68%-át érinti, és Crohn betegségben is az egyik leggyakoribb tápanyaghiány. D-vitaminra az egészséges csontok és a kalcium feldolgozása érdekében van szükség. Napi 2000-4000 IU szedése ajánlott, különösen a kevésbé napsütéses évszakokban, és különösen a betegség aktív szakaszában levőknek. Bővebben >>>

  Ionpótlás és antioxidánsok.
  A hasmenés okán, leggyakoribb a kálium- és a magnéziumhiány, ilyenkor főként ásványi anyagokra (Vita-min® plus - Bővebben >>> , bio nyírfanedv - Bővebben >>> , búzafű por - Bővebben >>> ), a gyulladások miatt pedig antioxidánsokra (acai berry koncentrátum - Bővebben >>> , gránátalma koncentrátum (ez ráadásul organikus szelénnel is dúsított, olyan antioxidáns ásvánnyal, ami szintén csökkenti a gyulladásokat). - Bővebben >>>

Mit tehetünk még?

 • Határozottan enyhíteni lehet az étkezés után fellépő bélgörcsöket, ha kisebb adagokat, de többször eszünk. Inkább 5-6 kisebb étkezés (Méretben ez egyszerre egy ökölbe szorított kézfej mennyiséget jelent.) két-háromóránként, mint a hagyományos napi háromszori nagyobb étkezés.

 • Csökkentsük az elfogyasztott zsíros vagy olajban sült ételek mennyiségét. A vaj, a margarin, a tejszínes szószok és a sertéshúsból készült ételek mind hasmenést és gázosodást okozhatnak, amennyiben a zsír nem szívódik fel teljesen. Ételkészítési eljárások közül részesítsük előnyben a főzést, párolást, gőzölést, grillezést, roston sütést, sütőpapírban, sütőzacskóban sütést. Ne együnk erősen fűszerezett ételeket.

 • Kerülni kell: kávéban, teában és más italokban található a koffeint, a szénsavas üdítőket, az alkoholtartalmú italokat és a durva rostokban gazdag élelmiszereket (nem vízoldékony rostok), amelyek összehúzódásokat idézhetnek elő, ahogy bekerülnek a vastagbélbe, pl: diófélék, magvak, kukorica, pattogatott kukorica, korpás, magvas pékáruk, hajtogatott tésztákból készült sütemények, éretlen gyümölcsök, és nyers zöldségek. Természetesen egyéni érzékenységet figyelembe véve, ezért fontos lehet az étkezési napló vezetése, mert nem mindegy, hogy nyugalmi vagy aktív szakaszban van a betegség, és hol van a gyulladás. Ha lehet, konzultálj egy táplálkozási szakemberrel. Ő segíthet összeállítani egy személyre szabott diétát. Átnézi a táplálkozási naplódat, hogy lássa, van-e és milyen összefüggés a táplálkozás és a tapasztalt tünetek között.

Somogyi Rita