Főmenü Termékeink
Gyik

Mik azok a szabadgyökök?

A szabadgyökök számítanak az egyik főbűnösnek az öregedésben és semlegesítésükben az antioxidánsok jelentik a kulcsot. Amikor akcióba lendülnek a folyamat leginkább a rozsdásodással írható le. Ez pedig jelentősen hozzájárul a bőr és az egész szervezet elöregedésének.

Nagyon leegyszerűsítve: a szabadgyökök olyan labilis, és nagyon aktív, „öngyilkos” molekulák, amik nem törődve a más vegyület és sejt által betartott egyezményes békével, azokkal reakcióba lépve, károsítják a sejtmembránokat, és rombolják a DNS-t. E nem kívánt reakció során a tomboló szabadgyök ugyan megsemmisül, ám eközben az általa megtámadott békés molekula illetve sejt funkciójában és struktúrájában is változásokat okoz. Talán segít a megértésükben, ha úgy gondolsz rájuk, mintha egészségünkre ártalmas parányi terroristák, vagy kamikaze pilóták lennének.

Ugyanakkor azt is tudnod kell, hogy a szabad gyökök részei az életednek, hiszen az anyagcsere folyamatok során természetesen keletkeznek. Sőt vannak olyan szabad gyökök, amelyek az érrendszert védik vagy éppen a bőrt, és bizonyos sejtjeink egy része kifejezetten olyan szabad gyököket is termel, melyek elpusztítják a szervezetbe bejutott kórokozókat. Szervezeted védelmi rendszere azonban csak a saját maga által termelt szabadgyököket képes semlegesíteni, méghozzá antioxidánsok* által.

Amíg egyensúlyban vannak a dolgok, addig ez tehát egy természetesen jenlévő biokémiai folyamat. Baj az utóbbi 150 évben történt, amikor természetellenes életmódunk (élvezeti szerek, mozgáshiány, stressz, gyógyszerek..) és környezeti tényezőink (UV-, röntgen- és radioaktív sugárzás, elektroszmog, lég-, föld- és vízszennyezés, mérgező vegyszerek…) hatására megnőtt a szabad gyökök mennyisége, melyek semlegesítéséhez több, nagyobb mennyiségű antioxidánsra van szükség. Igen ám, de kilúgozott földjeink alacsonyabb tápanyag tartalmú zöldséget, gyümölcsöt és gabonát termelnek, mit 150 évvel ezelőtt, továbbá a civilizációval járó kényelem és stressz is jelentően megnőtt, melyek további szabadgyök terhelést rónak ránk. Ez az egyensúlytalanság az, ami miatt a szabad gyökökre nem gondolhatunk jó szívvel. Annyit tehetünk, hogy szervezetünknek antioxidánsokban gazdag tápanyagokat biztosítunk, hogy semlegesíthesse őket. Mi pedig cserébe nem csak szebb külsőt, de egészségben és erőben gazdag mindennapokat is kapunk.

Szabad gyökök mindenhol előfordulnak a szervezetben, de a szív, az erek, az idegek és az agy különösen kedvelt helyei ezeknek a sejtmérgeknek is nevezett káros molekuláknak. Kutatások is megerősítik, hogy a szabad gyökök olyan betegségek kialakulását teszik lehetővé, mint a szív- és érrendszeri panaszok, a bőrbetegségek, a szembetegségek, az ízületi megbetegedések, Z idegrendszeri zavarok (az Alzheimer-kórt és Parkinsont is a szabadgyökök számlájára írják) vagy a daganatos megbetegedések, de még az allergiások évről-évre növekedő számát is ennek tudják be.

 antioxidánsok* 2000 féle antioxidánst ismerünk, a legfontosabbak mozaikszóval: FACESZB >>> (F-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, Szelén, Cink, és bioflvonoidok) Antioxidánsban gazdag étrend kiegészítők még: Açai koncentrátum, Gránátalma koncentrátum