A kurkuma (Curcuma longa) fűszer- és gyógynövény. Hazája Ázsia, Kína és az indiai szigetek. Étvágygerjesztő hatású. A kurkuma legfeljebb 5%-ban tartalmaz kurkumint, ami egy polifenol vegyület. A kurkumin maga a kurkuma hatóanyaga és sok helyen használják az élelmiszerekbe adalékanyagként, de napjainkban inkább az ízületi problémákra gyakorolt jótékony hatása miatt kezdik megismerni és keresni. A kurkumin pH indikátor, vagyis savas közegben sárgásabb, lúgos közegben élénk pirosas színezetet vesz fel.

Felhasználási javaslat: Használják tésztafélék, levesek színének, ízének javítására is. Kellemes ízt és színt ad a rizsnek, megszínezi a levest, megfesti a palacsintát. Kiválóan helyettesíti a sáfrányt. Az inidai konyha jellegzetes fűszere, a curry egyik alkotóeleme.

Figyelmeztetés: Túlzott fogyasztása hashajtó hatású lehet! Epehajtó hatása miatt epeköves betegeknek nem javasolt. Véralvadásgátló gyógyszereket szedőknél fokozhatja a vérzések kockázatát. Terhesek nem szedhetik,
az esetleges méhösszehúzó hatás miatt.

Kiszerelés:
10 g

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.