Dr. Natur étkek. Prémium Kókuszvirág cukor. Finomítatlan, természetes cukorhelyettesítő. 1kg
Hogyan készül a kókuszvirág cukor?
A kókuszvirág cukor, valóban a kókusz virágjából készül.
Már az előállítása is lenyűgöző, amit kétlépcsős folyamat jellemez:
- Először bemetszést ejtenek a kókuszpálma virágain, és több napon keresztül „csapolják” nedvüket. A hatalmas konténerekben összegyűjtött sűrű nektárnak a 80%-a víz.
- Ezért a következő lépcsőben, alacsony hőmérsékleten, és kíméletesen elpárologtatják a virágnektárban található vizet, mely először sziruppá sűrűsödik, ezt követően pedig kikristályosodik.
És ez már maga a kókuszvirág cukor! – ami vegán, gluténmentes, Paleo és Diétás étrend része, Alacsony glikémiás indexel.
Mikor válaszd a kókuszvirág cukrot?
- ha fehérítetlen, finomítatlan, egészséges alternatívát keresel cukor helyett
- ha nem elsődleges szempont a legalacsonyabb glikémiás index
- ha mellékízmentes édesítőt szeretnél
- ha fontos, hogy ne csak édes legyen, de tápanyagokat is tartalmazzon
- ha szempont, hogy receptjeidben 1:1 arányban helyettesíthesd az asztali cukrot vele (nem kell átváltani, számolgatni)
- ha valóban természetes cukorpótlót keresel
- ha nem bírod a nyírfacukrot, hasmenésed van tőle
- ha gluténmentes vagy paleo diétát követsz
Egészséges alternatíva cukor helyett,
vagy egy nagy átverés?
Nagyon sok helyen lehet olvasni a kókuszvirág előnyeiről/ hátrányairól pro és kontra. Az alábbiakban felsorolok néhány szempontot, ami alapján mindenki dönthet.
Egy biztos, én használom és imádom a kókuszvirágból készült cukrot, ezért is gondoltam, hogy kötelességem megvédeni őt. Nézd csak meg, hogy miért!
1., Kókuszvirág cukor; alacsony glikémiás index!
A Glikémiás index (GI) azt méri, hogy egyes élelmiszerek milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintet.
Egy 1-100-ig terjedő skálát alkalmaznak, ahol a glükóz a 100-as értékű, vagyis a vércukorszintet a legmagasabb szintre emelő tápanyag.
A skálán az 50 alatti egységeket nevezik alacsony glikémiás indexű táplálékoknak, az 50 felettieket pedig magasnak.
A kókuszvirág cukor Glikémiás Indexe 35, ami alacsony tartománynak számít (a fehér cukor 60-as GI értékkel rendelkezik), tehát kókuszvirág cukor majd harmadannyira befolyásolja a vércukorszint emelkedését, mint a tiszta glükóz.
Miért jó ez Neked?
Az alacsony glikémiás index érték, támogatja a kiegyensúlyozott anyagcserét, és azt, hogy vércukorszinted ne ingadozzon, és a szervezeted ne tartalékoljon energiát zsírpárnák formájában.
2., Kókuszvirág cukor; magas tápanyag tartalom!
Gondolj csak bele, a kókuszvirágból lesz a kókuszdió. A kókuszvirág tehát tartalmazza azokat az értékes hatóanyagokat és energiát, mely a kókuszdió növekedéséhez szükséges.
És mindezt megkapjuk koncentráltan a kókuszvirág cukorban is!
A legjelentősebbek ezek közül az ásványok (vas,cink, kalcium,kálium), vitaminok (B1-, B2, B3, B6, C-vitamin), aminosavak, és az antioxidáns hatású polifenolok.
3., Kókuszvirág cukor; utánozhatatlan íz és aroma!
Mivel a virágból és nem a termésből készül, így nincs kókusz íze.
A kókuszvirág cukor édesítőereje a fehér cukorral megegyező (1:1 arányban használható a receptekben cukor helyett, így nem kell átváltani és számolgatni), íze karamellásabb, és hihetetlenül finom ízt ad a süteményeknek.
Nyugodtan állíthatom, hogy a kókuszvirág cukor alkalmazása valódi kulináris élvezet.
4., Kókuszvirág cukor; gazdaságos és fenntartható termesztés!
A kókuszvirág cukornak a nádcukorral szemben, nem szezonális a termesztése.
A Kókuszpálma kb. 15 éves korától kezd el virágozni és 75-80 év közötti élettartalommal bír.
Egész évben 8-15 alkalommal virágzik, így egész évben biztosítani tudja a kókuszgazda, és családjának megélhetését. Sok helyen olvasni arról, hogy ha a virágját felhasználják, nem terem kókuszdiót.
Én azt gondolom, a kókusz virág és kókuszdió termelők, jól megférnek egymás mellett, mint ahogy az is termelőtől függ, hogy a kókuszdiót fiatal zöld, vagy barna formájában használják-e fel.
Mindegyikből más készül, és mindegyik egyaránt hasznos.
5., Kókuszvirág cukor; a leginkább fenntartható édesítőszer!
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentése szerint a Kókuszpálma virágából készült cukor a leginkább fenntartható édesítőszer a világon!
Ugyanis a kókuszpálma a cukornádhoz képest, 50-70 %-kal több cukrot termel hektáronként, ugyanakkor tápanyag és vízigénye több mint 20 %-kal kisebb.
Összetevők: 100 % Kókusz (Cocos Nucifera) virág cukor
Felhasználási javaslat: Édesítőereje a cukorral egyező. Nagyon könnyen oldódik, használható önmagában édesítőszerként, mivel hőálló, sütéshez-főzéshez is kiváló.
Átlagos tápérték 100 ml termékben |
|
Energia |
1640 KJ / 385 Kcal |
Zsírok |
|
- Telített zsírsavak |
|
Szénhidrát |
92,4 g |
- Cukor |
87 g |
Rost |
|
Fehérje |
1,9 g |
Só |
0,43 g |
Tárolás: száraz, hűvös helyen.
Származási hely: Indonézia
Kiszerelés: 1 kg
Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.
imádom :P