Lúgosító szódabikarbóna

A szódabikarbóna segít a pH értékek szabályozásában: így amivel érintkezik, az se túl savas, se túl lúgos kémhatású nem lesz. Ha a szódabikarbóna savval vagy lúggal kerül kapcsolatba, akkor természetes úton elkezdi semlegesíteni annak pH-ját, ezért kitűnő például gyomorégésre. Sokoldalúan felhasználható, egyetlen háztartás sem nélkülözheti!  Savtalanít, szagtalanít, sütéshez, fürdéshez és mosáshoz is jó. Ráadásul környezetbarát.

A szódabikarbóna lúgosít, segít a pH értékek szabályozásában.

Sokoldalú felhasználási lehetőség

A szódabikarbóna fantasztikus dolog, amit egyetlen háztartás sem nélkülözhet! Lelassítja vagy megakadályozza a pH-egyensúly további eltolódását, amit pufferhatásnak is neveznek. Változatosan felhasználható: savtalanít, szagtalanít, sütéshez, fürdéshez és mosáshoz is jó.

Arról nem is beszélve, ha a szódabikarbónát mindenki aktívabban használná, akkor az a borzasztó környezetszennyezés, ami a tisztító- és tisztálkodó szerek miatt keletkezik, és a lefolyókon át bekerül a vízvezetékrendszerbe és olyan hajmeresztő dolgokat eredményez, mint pl. a triklozán vegyület, (sok termékhez adják baktériumölőként) ami már delfinekben is kimutatható, lassítható, megállítható lenne (kicsit tudom utópisztikus).

Úgyhogy mindenkit arra bíztatok, hogy a szódabikarbónát túl azon, hogy biztonságosan és hatékonyan enyhíti a gyomorégést, refluxot vagy enyhébb savmérgezést, szélesebb körben is alkalmazza, melyhez alább, néhány tippel is szolgálok.

29 tipp a szódabikarbóna felhasználására külsőleg és belsőleg

Személyi higiénia

1.Szájhigiénia szódabikarbónával

Tegyél fél pohár vízbe egy teáskanál szódabikarbónát, öblögess vele, és végül tiszta vízzel öblítsd ki. A szagok valóban semlegesítődnek, és nem csak elnyomja őket más illat. Fúvókák, protézisek, fogszabályzók vagy más szájjal érintkező tárgyak is beáztathatóak 2 teáskanál szódabikarbónába egy pohár meleg vízben.

A szódabikarbóna fellazítja az ételmaradékokat és semlegesíti a szagokat. Szódabikarbóna használatával szivaccsal vagy kefével is tisztíthatod ezeket. Ha pedig fehérebb fogakra vágysz, akkor a már fogkrémes fogkefédet is belemárthatod szódabikarbónába: egy kis turbó…

2. A természetes arcradír

Főszabályként azt mondanám, hogy semmilyen durva arcradírt nem kellene használnod - nem utolsó sorban, mert a bőröd felső rétege jó szolgálatot tesz a kosz kívül- és a nedvesség belül tartásával. A legtöbb arcradírban ráadásul elég meredek összetevők is akadnak.

Ha mégis az arcradír mellet törsz lándzsát, legalább állj át a szódabikarbónára. Jól működik a könyökön és térden is, ha pedig frissítő és lágyító házi készítésű arctisztítót szeretnél, keverd el mézzel - még pattanások ellen is jó. Ráadásul a szódabikarbóna elég kíméletes a mindennapi használathoz.

3. Dobd ki a vegyszeres dezodort

Ha a hónaljadra enyhe teafaolajas-szódabikarbónás oldatot permetezel, semlegesítheted a kellemetlen szagokat és megelőzheted újbóli kialakulásukat is.

4. Rovarcsípések és viszketés ellen

Rovarcsípésekhez készíts pasztát vízből és szódabikarbónából, és kenőcsként kend az érintett bőrfelületre. Viszketés enyhítéséhez a kezedben rázz össze némi szódabikarbónát és masszírozd nedves bőrbe fürdés vagy zuhanyzás után. Csaláncsípés vagy mérges szömörce?

Netán a gyerekek bárányhimlősek? Önts egy kád vízbe fél bögre szódabikarbónát és teljes testtel fürödj meg benne. A szódabikarbóna segít enyhíteni a viszketést és irritációt. A bőrt is puhítja!

5. Hatékonyabb hajmosás

Az ecet csodákat tehet a hajaddal, de a szódabikarbónának is megvan a helye a zuhanyzóban.

A kedvenc samponod mellé szórj a tenyeredbe egy kevés szódabikarbónát. Ezután moss hajat ugyanúgy, és alaposan öblítsd le - a szódabikarbóna segít eltüntetni a különböző hajformázók után maradt lepedéket, így tisztább és kezelhetőbb lesz a hajad.

Bónusz: Ha fénylő hajra vágysz, fontos, hogy tisztán tartsd a keféidet és fésűidet. Ha egy kis tál meleg vízbe egy teáskanál szódabikarbónát öntesz, áztatással kitisztíthatod őket. A végén öblítsd le és hagyd megszáradni őket.

6. Lábápolás és Bőrápoló fürdő készítése

Tegyél ½ bögre szódabikarbónát a fürdővízbe: így semlegesítheted a bőr felületén lévő savakat, és könnyebben lemoshatod a zsírt és az izzadtságot. Ezenkívül a bőrödet nagyon puhának érzed majd.

Lábápolás: Oldj fel 3 evőkanál szódabikarbónát egy lavór meleg vízben, és áztasd a lábad. Gyengéden masszírozd.

Tisztítás, fertőtlenítés és nagytakarítás szódabikarbónával 

Tisztítás, fertőtlenítés és nagytakarítás szódabikarbónával

7. Kímélő dörzskeverék

A kád, mosogató vagy csempék -még üveg vagy fényezett csempék is- tisztításához szórj szódabikarbónát egy nedves szivacsra és a szokásos módon sikáld ki őket. Alaposan öblítsd le, majd töröld szárazra.

Ha erősebb tisztító hatásra vágysz, készíts pasztát szódabikarbónából, durva szemű konyhasóból és folyékony mosogatószerből - hagyd állni aztán dörzsöld le.

8. Kézi mosogatás körmök nélkül

A mosogatóvízhez adj 2 púpozott evőkanál szódabikarbónát (a hagyományos mosogatószer mellé), így könnyebben fellazul az edényekre ragadt zsír- és ételmaradék.

Az odaégett ételeket először hagyd  a mosogatószeres-szódabikarbónás vízben ázni, aztán menj rájuk szódabikarbónával behintett nedves szivaccsal, vagy karcolásmentes súrolószerrel.

9. Makulátlan sütő és mikro

Szórj ki szódabikarbónát a sütő aljára. Aztán szórófejes locsolóval fújkálva nedvesítsd be a szódabikarbónát. Hagyd egy éjszakát állni. Reggel még dörzsöld át, majd szedd össze a szódabikarbónát, szivaccsal pucold ki a maradékot és öblítsd le.

A tiszta, nedves szivacsra szórt szódabikarbóna kívül-belül ki tudja tisztítani a mikrót, és sosem hagy maga után kellemetlen vegyszerszagot. Öblítsd le alaposan vízzel.

10. Ezüst étkezőeszközök kifényesítése

Szódabikarbónából készült pasztát használj (szódabikarbóna:víz = 3:1). Tiszta ruhával vagy szivaccsal dörzsöld bele az ezüstbe. Öblítsd le alaposan és szárítsd meg, így az ezüstnemű ragyogni fog.

11. Hétköznapi padlótisztítás

Leszedheted a port vagy más szennyeződést (csúf karcolások nélkül!) bármilyen nem-viaszos kőpadlóról, ha ½ bögre szódabikarbóna és egy vödör meleg víz keverékével mosol fel, majd alaposan leöblíted. Fele ennyi szódabikarbónával pedig csak szimplán kifényesítheted a padlót, ha felmosás után a fakó vagy matt színű maradt. Használat után öblítsd le.

12. Filléres bútorápoló

Gyárthatsz házilag bútorápolót, vagy lemoshatod a különféle foltokat  (még zsírkrétát is!) a falakról vagy festett bútorokról, ha egy nedves szivacsra szódabikarbónát szórsz, majd finoman ledörzsölöd őket.

Tiszta, száraz ruhával töröld le a végén. Szódabikarbónával letisztítható a sütőolaj vagy zsírfolt a garázsajtóról vagy behajtóról is. Hintsd be az érintett részt szódabikarbónával és alaposan dörzsöld le nedves kefével.

13. Turbózd fel a folyékony mosószered

Ráerősíthetsz a folyékony mosószer hatására, ha ½ bögre szódabikarbónát teszel egy mosáshoz. A jobb pH-egyensúlytól a mosás tisztább, frissebb és fényesebb lesz. Még egy tipp - Babaruhák kímélő tisztítása: A baba bőrének a legkímélőbb tisztítószerekre van szüksége, ami már egyre könnyebben megoldható, de a szagtalanító vagy folteltávolító termékek még mindig elég durva vegyszerek.

A szívósabb foltokhoz tegyél ½ bögre szódabikarbónát a folyékony mosószeredhez, vagy ½ bögrét az öblítő ciklushoz, ha szagtalanítani akarsz.

14. Még egy tipp: autómosás

Szódabikarbónával letisztítható az autólámpa, -ablak, -gumi vagy a belső szőnyegek, anélkül, hogy nem kívánatos karcolások maradnának rajtuk. A krómozott felületekkel is csodát tesz. ¼ bögre szódabikarbónából és egy liter meleg vízből álló oldatot használj. Szivaccsal vagy puha ruhával eltávolíthatók a különböző szennyeződések, a fanedv, a bogarak és az aszfaltnyomok.

A makacs foltokhoz hints szódabikarbónát egyenesen a szivacsra, vagy egy puhább kefére.

Szagtalanítás szódabikarbónával

Sokoldalú felhasználás: szagtalanítás szódabikarbonával

15. Hűtőszekrény

Tegyél a hűtő hátsó részébe egy nyitott tégelyben szódabikarbónát, így semlegesítheted a „hűtőszagot”. Még 3 tipp: Vágódeszka: Hintsd be a vágódeszkát szódabikarbónával, dörzsöld át, majd öblítsd le.

Szemetes: Kordában tartható a szemétszag, ha szódabikarbónát szórsz a kuka aljára.

Lefolyó: Szagtalanítható a mosogató és a lefolyó, és a kellemetlen szagok visszatérése is megelőzhető, ha ½ bögre szódabikarbónát leeresztesz a lefolyón meleg csapvízzel - a savas és a lúgos eredetű szagokat egyaránt semlegesíti. (Tipp: ezzel a módszerrel gazdaságosan és értelmesen szabadulhatsz meg a hűtőszekrényből kiselejtezett szódabikarbónától.)

16. Szőnyeg

Szórj ki a szőnyegre szódabikarbónát. Hagyd állni estére, vagy amíg tudod (minél tovább áll, annál hatékonyabban működik). A nagyobb adag szódabikarbónát ezután szedd össze, a többit meg porszívózd fel. (Ne lepődj meg, ha megtelik a porzsák és jó nehéz is lesz.)

Még 3 tipp: Porszív: A fent leírt metódussal egyben a porszívót is szagtalaníthatod!

Macskaalom: Az alom aljára szórj ki egy réteg szódabikarbónát, aztán öntsd rá a szokásos anyagot. Csere előtt kiszívhatod a szagot a ládából, ha alapos tisztítás után behinted szódabikarbónával.

Sportcipők: A beizzadt sportcipőkből eltüntethető a szag, ha jól összerázol benne szódabikarbónád, és úgy hagyod, amíg nem használod őket. Mielőtt újra felveszed őket, jól rázd ki belőle a port.

17. Autó

A szag megáll a kocsi kárpitjában és a szőnyegben, aztán valahányszor beülsz, újra meg újra a levegőbe kerül. Viszont kiiktathatod ezeket a szagokat, ha szódabikarbónát szórsz közvetlenül a szövet autóülésre és a szőnyegekre. 15 perc (vagy több idő) elteltével porszívózd össze a szódabikarbónát.

18. Ágynemű és plüssállatok

Tegyél fél bögre szódabikarbónát az öblítőprogramhoz, így frissebb hatású törülközők és ágyneműk lesznek a végeredmény. A kedvenc plüssjátékok is felfrissíthetőek egy száraz szódabikarbóna zuhannyal. Szórd be 15 percre szódabikarbónával aztán keféld le alaposan. 

Gondoltad volna a szódabikarbónáról, hogy...?

19. Univerzális tisztító kempingezéshez

Vigyél magaddal szódabikarbónát a következő kempingezésre is: mosogatószer, edénysúroló, kéztisztító, dezodor, fogkrém, tűzoltóanyag és még sok minden más helyett „be tud ugrani”.

20. Hogyan vigyázhat a házra a szódabikarbóna?

A szódabikarbóna segíthet kezdeti szakaszban megfékezni a kisebb zsír- vagy elektromos tüzeket, mivel a hevítésekor szén-dioxid szabadul fel, ami segít elfojtani a lángokat. Ha sütéskor kisebb tűz keletkezik (pl. olajsütő, grill, gáztűzhely), először is kapcsold le a gázt vagy az áramot, ha ez biztonságosan kivitelezhető.

Ezután állj hátrébb és dobj egy marék szódabikarbónát a tűz keletkezési helyére, így elősegítheted a lángok eloltását. Ha szükséges, ezután hívd a tűzoltókat. Egyébként sem árt, ha tartasz otthon egy tűzoltó készüléket.

21. Pajzs a kártevők ellen

Hangyák a lakásban? Kívül tarthatod őket, ha összekeversz egy rész szódabikarbónát egy rész sóval. Ezután a keveréket szórd szét mindenütt, ahol csak behatolókkal találkozol. Szódabikarbónával a gyomok ellen: a járdaszegély vagy a kültéri járólapok mentén a résekbe szódabikarbónát szórva megelőzheted a gyomok növekedését.

22. Ahogy még sosem használtad

Lyukakat (pl. szög helye) kell betömnöd a vakolaton? Ha nincs más kéznél, keverj össze fogkrémet szódabikarbónával, tömd be vele teljesen a lyukat, aztán hagyd, hogy megszáradjon a keverék. Ha a fal színéhez kell passzolnia, csepegtess bele ételfestéket, mielőtt felkennéd.

23. Szódabikarbóna télire

Legközelebb a jegesedő járdán szódabikarbónát szórj ki só helyett - sokkal kímélőbb.

Gondoltad volna a szódabikarbónáról?

Túl a sütésen…

24. Halszagú a hal?

Ha túl erős a nyers halfilé szaga, áztasd be hűtőben egy órára szódabikarbónás vízbe.

25. Zöldség-gyümölcs előkészítése

A szódabikarbóna élelmiszerbiztonságilag kifogástalan anyag a szennyeződések letisztítására gyümölcsökről. Egy kicsi, nedves szivacsra szórva dörzsöld körbe majd öblítsd le őket.

26. Habkönnyű omlett

Három tojásonként fél teáskanál szódabikarbóna hozzáadásával habkönnyű omlett készíthető.

27. A tökéletes jeges tea

3-4 literenként egy csipet szódabikarbónával eltűntetheted a frissen főzött jeges tea keserű mellékízét és opálos színét.

28. Lúgosítsd a spagettid

A paradicsom alapú receptek savtartalma észrevétlenül csökkenthető, ha egy csipet szódabikarbónát szórsz a szószhoz.

29. Kedvencem, a bab

Odavagy a szárazbabért, de puffadást és szelességet okoz neked? Szórj áztatáskor egy teáskanál szódabikarbónát a vízbe és voilá! Búcsút inthetsz az emésztési gondoknak.

Szódabikarbónából mosószóda?

A szódabikarbóna pár egyszerű lépésben mosószódává változtatható. A szódabikarbóna és a mosószóda között a különbség csak víz és szén-dioxid. A szódabikarbóna kémiai összetétele NaHCO3, a mosószódáé Na2CO3. Ha a szódabikarbónát nagy hőmérsékletre hevíted, akkor mosószódává, vízgőzzé és szén-dioxiddá bomlik le.

A teendőd a következő:
melegítsd be a sütőt 200 °C-ra, szórj szódabikarbónát egy lapos tepsibe és süsd kb. fél óráig, míg meg nem változik az összetétele. Nem árt, ha időről-időre megkevered, hogy egyenletesen forrósodjon át.

És honnan tudhatod, hogy mikor változott a szódabikarbóna mosószódává? A szódabikarbóna porszerű, úgy kristályosodik, mint a só, és csomósodik. A mosószóda szemcsésebb, fakó és átlátszatlan, a szemcséi külön állnak.

Összetevők: GMO-MENTES, 100% Szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát)

Felhasználási javaslat: 
Belsőleg: n
api 1 teáskanál szódabikarbóna, étkezések előtt, 1-3 alkalommal, fél bögre, lehetőleg meleg vízzel elfogyasztva.
Külsőleg: 
személyi higiéniás szer, változatosan felhasználható a háztartásokban (alkalmazhatjuk savtalanításra, gyümölcsök savmennyiségének megkötésére, szagtalanít, tisztítószer fürdéshez, mosáshoz.)

Átlagos tápérték                                                                    

100 g termékben

Energia:

0 kJ/0 kcal

Zsír:

-amelyből telített zsírsavak:

0 g

0 g

Szénhidrát:

-amelyből cukrok:

0 g

0 g

Rost:

0 g

Fehérje:

0 g

Só:

< 0,01 g


Figyelmeztetés:

  • A termék 12 éves kortól alkalmazható
  • A termék vérhígítók melletti alkalmazásával kapcsolatban konzultáljon a kezelőorvosával
  • A termék alkalmazható cukorbetegség esetén
  • A termék alkalmazható terhesség, és szoptatás időszakában

Kiszerelés: 1000 g
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tárolandó.

100%-ban Magyar tulajdonú cég. A termék megvásárlásával magyar munkahelyeket támogat!

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.