Eritrit - A kalóriamentes édesítő!

Bár létezne olyan cukor, ami bátran ehető, mert nem hizlal, nem okoz semmilyen „problémát” egyszerűen finom és édes, majd kalória leadás nélkül egyszerűen áthalad a szervezeten.

Valóssággá vált álom:

100% édes íz, 0%kalória, 0% bűntudat!

Eritritnek hívják, ami sokkal beszédesebb név, mint hinnéd, ugyanis azt jelzi, hogy 100%-ban természetes eritritolból készül

Eritrit - A kalóriamentes édesítő!

Miért jó nekem az Eritrit?

Ő az egyik legtökéletesebb, 0 kalóriás, mellékhatások nélküli édesítő, ami ízre és kinézetre is olyan, mint a cukor. Jól hangzik – de igaz is? Igen! Ha felszaladt rád pár kiló, diétázol, esetleg cukorbeteg vagy, jobb cukorpótló édesítő nem is kell.

Fenntartásaid vannak az alacsony kalóriatartalmú édesítőkkel szemben?

Ha az eritriolról van szó, felejtsd el!
Bárhogy kerestem, az eritritolról egyetlen tanulmányban sem találtam semmi negatívat.
Minden édesítőnél általános jelenség, hogy megemeli az úgynevezett szuperjutalmazó potenciált, ami végül fogyás helyett hízáshoz vezet.

A jelenség lényege: amiből tudjuk, hogy kevés kalóriát tartalmaz, abból többet engedünk meg maguknak, amivel már a bevitt kalóriák is többszöröződnek.

Az Eritrit esetében azonban ez a veszély sem fenyeget: a nulla bármennyivel szorozva nulla!

Miért jó nekem az Eritrit?

Mi is az eritriol?

  • Egy cukoralkoholok osztályába tartozó vegyület, úgynevezett alkoholhibrid. Bár „áthallásos”, valójában semmi köze az alkoholhoz vagy annak hatásaihoz.

  • A cukoralkohol forrásanyagait kizárólag természetes élelmiszerek gyümölcsök (körte, dinnye, szőlő) és gombák alkotják.
  • A belőlük kivont eritritol a molekula felépítése miatt képes stimulálni a nyelv édes ízt érző receptorait – ennek a „trükknek” köszönhető a büntetlenül édes élmény.

  • Sokféle cukoralkohol létezik (pl xylitol, szorbitol, maltitol), de az Eritrit eltér mindtől. Speciális kémiai felépítése miatt az eritritolt a szervezeted nem bontja le: úgy megy át a testen, hogy nincsenek káros metabolikus hatásai, nem okoz emésztési problémákat, és súlyproblémákat.

A eritrit előnyei összefoglalva:

  • Gyakorlatilag nincs benne kalória.
  • Az édesítő ereje a 70%-a (az ízérzet 60-80% között mozog) a cukorénak.
  • Nem növeli meg a vércukor- illetve az inzulinszintet
  • Kinézete, íze a cukoréval megegyezik (édeskésen hűs ízű)
  • Nincsenek káros mellékhatásai
  • Nincs utóíze
  • Süteményekbe, desszertekbe, kávéba, még befőttekbe is jól illik
  • Paleo-, cukorbeteg- és diétás étrend része, Glikémiás indexe: 0
  • Fogbarát cukorpótló

kaloriamentes-edesito-eritrit-eritrol.jpg

Az Eritrit - Nem emeli meg a vércukorszintet.

Miért? Mert az emberi szervezet nem rendelkezik az eritritol lebontásához szükséges enzimekkel.

Miután bekerült a véráramba, a vizelettel együtt kiürül a szervezetből, közben pedig hatás nélkül marad a vércukorszintre, inzulinszintre, koleszterinszintre, tryglicerid szintre és egyéb biomarkerre.

Az Eritrit -  Nem táplálja a száj baktériumait.

Az első, amit megtanulunk a cukor káros hatásairól, hogy fogszuvasodást okoz, elősegíti a foglepedék-képződést. Ez azért van, mert a szájüreg baktériumai a cukorból nyerik az energiájukat.
A cukoralkoholokat azonban ezek a baktériumok nem tudják megemészteni.

Az Eritrit -  Nem okoz hasmenést, émelygést.

A cukoralkoholoknál általában gond, hogy mivel nem tudjuk megemészteni őket, a vastagbélbe kerülve lesz belőlük baktériumeledel, és hasmenést, émelygést, puffadást okoznak.

Az Eritrit ebben is különbözik a többi cukoralkoholtól: a nagy részét már a vastagbélbejutás előtt megköti a szervezet. A vékonybélből egyenesen a véráramba jut, ahol egy darabig cirkulál, végül pedig változatlan formában távozik a vizelettel. Valamennyi belőle eljut ugyan a vastagbélben élő bélbaktériumokig, de azok nem képesek megemészteni.

Az óvatosság persze nem árt, de ha nem eszel belől egyszerre óriási mennyiséget, esélytelen hogy gondot okozzon.

Az Eritrit - Kifejezetten biztonságos édesítőszer.

Az eritritolt állatkísérletekben többszörösen vizsgálták az esetleges metabolikus illetve toxikus hatásokra. Az eredmény minden esetben az volt, hogy az eritritolnak még nagy mennyiségben történő tartós fogyasztás esetén sincs egészségkárosító hatása.

Mézes-mázos Tipp

Csak hogy hátrány is legyen: egy valamit nem tud az eritritol: karamellizálódni.

Ha ügyes vagy egy apró trükkel ezt is megoldhatod. Ha cukormázt szeretnél főzni belőle, adj hozzá egy kis mézet is. A méz csodálatos természetes édesítőnk, de a kalóriértékhez is hozzátesz – ha diétázol, ezt ne hagyd ki a számításból.

Összetevők: 100% eritrit

Átlagos tápérték

100 g termékben

 Energia

 0 kJ/0 kcal

 Zsír

 0 g

 -       amelyből telített zsírsavak

 0 g

 Szénhidrát

 99,91 g

 -       amelyből cukrok

 -       amelyből poliolok

 0 g

 99,91 g

 Fehérje

 0 g

 Só

 0 g

Cukormentes: < 0,5 g/ 100 g

Felhasználási javaslat: Desszertek, kávék, italok édesítésére egyaránt alkalmas, valamint kb. 160 °C-ig hőstabil, ezért sütemények készítésére is egyaránt felhasználható. Nem okoz hasmenést, émelygést és puffadást, mint más édesítők, mint pl. a xilit.

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tárolandó.

Nettó tömeg: 500 g

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.