A 4 lépcsős fermentálás során a mikroorganizmusok a rostokat kisebb részekre, úgynevezett vízben oldódó mikrorostokra hasítják. Ez a bélflórát több emésztőenzim előállítására stimulálja és energiaforrást jelent a bélfalsejtek számára.
A bélfalsejteknek állandó jelleggel meg kell újulniuk. Ezért van szükségük rengeteg energiára. Ezeket a sejteket gyakran agresszív baktériumok (Gram-negatív baktériumok) irritálják. Ez az irritáció gyulladáshoz vezet.
A gyulladt bélfalsejtek nem képesek támogatni az immunrendszert. Ez autoimmun panaszok és betegségek előidézője. Mindez a baktériumflóra további destabilizálódásához vezet. Az ökoszisztéma zavart szenved és nehéz helyreállítani.
Tudtad? A károsodott bélflórával rendelkezőknek nagyon nehéz megemészteniük a rostokat. Ennek az az oka, hogy az erre képes jótékony baktériumok teljesen el vannak nyomva a bélökoszisztémában. Ha valaki csak húst eszik, akkor főleg olyan baktériumokkal rendelkezik majd, amelyek a húst emésztik meg fehérjebontó enzimekkel. Ez nem túl jó helyzet. Ha valaki főleg csak szénhidrátokat fogyaszt, annak olyan baktériumai lesznek, amelyek a szénhidrátokat emésztik és gázt termelnek. Szintén nem előnyös helyzet.