Főmenü Termékeink
Blog

Zöldség, gyümölcs, gyógynövény fermentálás és Multi 55 multivitamin

36 féle összetevő és 4 lépcsős fermentálás a Multi 55 multivitaminban!

Az élelmiszerek fermentálása egy erjesztési folyamat, amelyet számos népcsoport már évszázadok óta végez. Ilyenek a hazai savanyított zöldségfélék, a savanyú káposzta és kovászos uborka is. Ma már a technológia fejlődésével, speciálisabb fermentumok is létrehozhatók. Így készül a Natur Tanya® MULTI 55 multivitaminban található 36 féle fermentált zöldség, gyümölcs és gyógynövény is. Ezeken keresztül mutatjuk be a professzionális fermentálási technológia előnyeit!  

36 féle összetevő és 4 lépcsős fermentálás a Multi 55 multivitaminban!

Fermentálás a MULTI 55 multivitaminban

A MULTI 55 egy innovatív vegán multivitamin. Összesen 19 féle vitamint, ásványi anyagot és 36 féle zöldséget, gyümölcsöt, gyógynövényt tartalmaz. A növényi összetevőket egy szabadalommal védett, 4 lépcsős, úgynevezett merítéses fermentálási folyamattal fermentálják.

A fermentáláshoz különböző, DNS-szekvenálással törzsazonosított mikroorganizmusokat használnak (lásd a képen). Ezek a magas anyagtranszformációs képességű törzsek koncentrálják az alapanyagok tápanyag tartalmát és új, élettanilag hasznos vegyületeket is lére hoznak, melyek többek között a bélmikrobiom ökoszisztémáját is aktiválják, ahol az immunsejtek 80%-a található.

Fermentálás a MULTI 55 multivitaminban

4 lépcsős szabadalmazott fermentálás

  1. Az első lépcsőben tejsavbaktériumok végzik az erjesztést. Lebontják a keményítőt, fehérjéket és zsírokat. Exopoliszacharidokat (prebiotikumokat) és kis molekulájú tápanyagokat termelnek, úgymint Gaba és polifenolok.
  2. A második lépcsőben az élesztőgombáké a főszerep. Folytatódik a keményítő bontás és fokozódik a vitamin mennyiség.
  3. A harmadik lépcsőben megnövekszik az antioxidáns kapacitás, eliminálódnak a fitátsavak és lektinek, megtörténik a tejsav- és szervessav termelés, és probiotikus metabolitok jönnek létre.
  4. A negyedik lépcső rövid láncú zsírsavakat termel (SCFA-k) és gondoskodik a kórokozók gátlásáról.

Fermentálás után keletkezett 6 fő összetevő

1. Fermentálással vízben oldható mikrorostok

A 4 lépcsős fermentálás során a mikroorganizmusok a rostokat kisebb részekre, úgynevezett vízben oldódó mikrorostokra hasítják. Ez a bélflórát több emésztőenzim előállítására stimulálja és energiaforrást jelent a bélfalsejtek számára.

A bélfalsejteknek állandó jelleggel meg kell újulniuk. Ezért van szükségük rengeteg energiára. Ezeket a sejteket gyakran agresszív baktériumok (Gram-negatív baktériumok) irritálják. Ez az irritáció gyulladáshoz vezet.

A gyulladt bélfalsejtek nem képesek támogatni az immunrendszert. Ez autoimmun panaszok és betegségek előidézője. Mindez a baktériumflóra további destabilizálódásához vezet. Az ökoszisztéma zavart szenved és nehéz helyreállítani.

Tudtad? A károsodott bélflórával rendelkezőknek nagyon nehéz megemészteniük a rostokat. Ennek az az oka, hogy az erre képes jótékony baktériumok teljesen el vannak nyomva a bélökoszisztémában. Ha valaki csak húst eszik, akkor főleg olyan baktériumokkal rendelkezik majd, amelyek a húst emésztik meg fehérjebontó enzimekkel. Ez nem túl jó helyzet. Ha valaki főleg csak szénhidrátokat fogyaszt, annak olyan baktériumai lesznek, amelyek a szénhidrátokat emésztik és gázt termelnek. Szintén nem előnyös helyzet.

2. Fermentálással SOD-szerű anyagok

A 4 lépcsős fermentálás során SOD-szerű (SOD = szuperoxid-dizmutáz), apró elsődleges endogén antioxidáns növényi molekulák termelődnek, melyek csökkentik az oxidatív stresszt és védik a sejteket a korai öregedéstől.

  • A stressz enyhítésével jó közérzetet teremtenek, támogatják a máj egészségét és megnövelik az energiaszintet.

Tudtad?  A szuperoxid-dizmutáz az egyik legfontosabb természetes antioxidáns enzim. Feladata minden oxigénnek kitett élő sejtben, így az immunsejtekben is a sejtkárosító gyökök semlegesítése és a gyulladások csökkentése. Ha ez nem történik meg a szabadgyökök kárt tesznek a DNS-ben, felgyorsítják az öregedést, megnő a degeneratív betegségek kialakulásának esélye és a gyulladások csökkentik az immunrendszer és idegrendszer funkciókat.

3. Fermentálással fenolvegyületből bioaktív polifenolo

A 4 lépcsős fermentálás során a polifenolok és antocianinok is feldarabolódnak és aktívabbá válnak. A fenolvegyületek kisebb polifenolokká alakulnak és jobban felszívódnak a szervezetben, erős bioaktív antioxidánsok és aglükön formájukban a prebiotikumokéhoz hasonló hatást fejtenek ki. Szignifikánsan növelhetik a rövid láncú zsírsavak (SCFA) arányát és gyulladásgátló tulajdonságaik vannak.

Tudtad? A gyümölcsök és zöldségek figyelemre méltó számban tartalmaznak polifenolokat és antocianinokat. Ezeknek azonban csak 20%-ban biohasznosulnak. Amikor a fermentálás révén tovább aktiválódnak, segítenek a megfelelő bélflóra kifejlesztésében és biohasznosulásuk is megnő.  Megnyugtatják a vastagbélsejteket, ezáltal közvetetten reaktiválják az immunrendszert. Mivel az immunrendszer a bakteriális flóra egyensúlyának fő szabályozórendszere.

4. Fermentálással rövid láncú zsírsavak (SCFA-k)

A 4 lépcsős fermentálás során rövid láncú zsírsavak (SCFA-k) is termelődnek, melyek kedvező hatást fejtenek ki az energiametabolizmusra, beleértve: a bél pH-értékének szabályozását, a gyulladás mértékének csökkentését, a felesleges koleszterintermelés blokkolását. Fontos szerepük van az emésztésben és a 2-es típusú diabétesz, az elhízás és a szívbetegség rizikójának csökkentésében.

Tudtad? Az SCFA-k is fontos energiaforrások a vastagbélsejteknek, segítik megújulásukat. A vastagbélsejtek szabályozzák az immunsejteket a gyulladás mértékének csökkentésére.  A béltraktuson át az SCFA-k kedvezően hatnak a májra, az izmokra, a zsírra és a hipotalamuszra, emellett gyulladásgátló és immunomodulátor hatásokat fejtenek ki.

5. Fermentálással bioaktív peptidek

A 4 lépcsős fermentálás során a növényi fehérjékből bioaktív peptidek keletkeznek, melyek rövid láncú aminosavak. A bioaktív peptidek immunmoduláló tápanyagok, antimikrobiális tulajdonságokkal. Kedvezően befolyásolják a vérnyomást, javítják a keringést.

Tudtad? Az immunmoduláló tápanyagok egyensúlyba hozzák az immunrendszer működését. Amikor gyenge az immunműködés immunstimulálók, vagyis serkentik az immunrendszert és amikor az immunrendszer túlműködik gátló szereppel bírnak. ”Tanítják” a szervezet immunsejtjeit. Modulálnak vagy aktiválnak, de soha nem stimulálják túl az immunrendszert, ami biztonságosságuk kulcsa.

6. Fermentálással prebiotikumok

A 4 lépcsős fermentálás során a tejsavbaktériumok úgynevezett exopoliszacharidokat állítanak elő, melyek prebiotikus tulajdonságaik vannak, olyan élettani tulajdonságokkal, mint az emésztés támogatása, az immunmoduláló hatás, a koleszterinszint csökkentés és a vércukorszint szabályzás.

Tudtad? Mivel a hasznos bélbaktériumok összetétele 70%-ban minden ember esetében egyedi, akár az ujjlenyomat, az egyénnek megfelelő probiotikus fajok gyarapítása (kolonizálás) és túlélő képesség növelése érdekében prebiotikus tulajdonságú vegyületekre van szükség.

Mindegyik fajnak van egyfajta preferenciája az étel tekintetében. Minél emészthetőbb ételhez jutnak hozzá a baktériumok, annál jobban nő a számuk. A különböző baktériumok közötti egyensúly fenntartása érdekében fontos biztosítani a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet.

Kattints a Multi 55 multivitamin további összetevőiért!

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: Milyen egy jó multivitamin? 6 fontos tudnivaló multivitamin vásárlás előtt!
Blog bejegyzések: Milyen egy jó multivitamin? 6 fontos tudnivaló multivitamin vásárlás előtt!
Blog bejegyzések: Melyik a legjobb multivitamin? 6 ok a fermentált multivitamin mellett!
Blog bejegyzések: Melyik a legjobb multivitamin? 6 ok a fermentált multivitamin mellett!
Blog bejegyzések: Hogy válassz multivitamint? Mutatjuk az alábbi 4 pont segítségével!
Blog bejegyzések: Hogy válassz multivitamint? Mutatjuk az alábbi 4 pont segítségével!
Nézz körül a webáruházunkban

Szerves, fermentált növényi COQ10 (UBIKINON) Natur Tanya®

5 290 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 5 290 Ft
FERMENTÁLT HIALURONSAV - 1 millió Dalton hialuronsav és savmentes C-vitamin Natur Tanya® Akció
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.