Főmenü Termékeink
Blog

Vízvisszatartás, vízhajtás kisokos

A leggyakoribb kérdések a vízhajtásról

Meddig tart egy vízhajtó kúra? Honnan tudjuk, hogy egyáltalán szükségünk van rá? És hogyan kapcsolódik mindez a narancsbőrhöz? Csak három azok közül a kérdések közül, melyeket fel szoktatok nekünk tenni akkor, ha a vízhajtás szóba kerül. Összegyűjtöttük a leggyakoribbakat, és meg is válaszoljuk őket. Ha éppen most szeretnél belevágni egy vízhajtó kúrába, olvass tovább!

A leggyakoribb kérdések a vízhajtásról

Tudj meg mindent a vízhajtásról!

Mi egyáltalán az a vízvisszatartás?

Vízvisszatartásnak nevezzük, amikor a folyadék nem ürül ki a nyirokrendszeren keresztül rendesen és visszamarad a szövetekben, ahol duzzanatot, ödémát kelt. Ez előfordulhat időszakosan (pl. nyári melegben vagy hosszú idejű állásnál és ülésnél), de lehet krónikus is, ami cellulitot, puffadást (különösen lábszár, comb, csípő, kezek és arc), illetve has növekedést okozhat. A hátterében a helytelen életmód, egészségügyi problémák, de egyes gyógyszerek mellékhatásai is állhatnak.

Az egyik legfontosabb felmerülő kérdés: Kiválthatom az orvos által felírt vízhajtót természetes vízhajtó kivonattal?

Nem, sajnos ez nem ilyen egyszerű. A természetes vízhajtó kivonatoknak, mint pl. a Diurerbe® tablettának és koncentrátumnak más a hatásmechanizmusa, a hatás helye, és más-más a kiváltó ok is, amiért az orvos elrendeli a gyógyszeres kezelést. Természetes hát, hogy egy növényi kivonat nem helyettesítheti az orvos által, jellemzően szívpanaszok, magas vérnyomás, máj -és vesepanaszok esetén.  

Növényi vízhajtó vérnyomáscsökkentő mellett szedhető?

Növényi vízhajtó vérnyomáscsökkentő mellett akkor szedhető, ha ahhoz a kezelőorvos is hozzájárul. Nagyon fontos, hogy mindenki, aki gyógyszeres kezelés alatt áll, mindig és minden esetben beszéljen kezelőorvosával, mielőtt étrend-kiegészítőt szeretne elkezdeni fogyasztani!

Honnan tudjam, hogy nekem vízhajtóra van szükségem?

Tarts nyomás próbát! Nyomd meg a lábszáradat (leggyakrabban ugyanis itt jelentkezik az ödéma), és ha ott marad az ujjad nyoma, akkor bizony Te is vízvisszatartási problémával állsz szemben. Árulkodó jel lehet a narancsbőr is.

Honnan tudjam, hogy vízhajtóra van szükségem?

Ha kevesebbet iszom, akkor majd nem tartja vissza a szervezetem a vizet, nem?

Ezzel sajnos pont az ellenkezőjét érjük el! Ugyanis a szervezet egy igen okos műszer! Ha folyamatosan ellátjuk folyadékkal, akkor ugyan mi oka lenne raktározni? De ha már tudja, hogy nem jut a működéséhez elegendő folyadékhoz, akkor átáll raktározó üzemmódra.

A vízhajtástól le lehet fogyni?  

Amennyiben a plusz kilókért a visszatartott folyadék felel, úgy igen, hozzájárulhat a fogyáshoz is a vízhajtó kúra, de minden esetben szükséges mellette az életmódváltás is (bevitt szénhidrát mennyiségének csökkentése, bőséges folyadékfogyasztás, és a rendszeres testmozgás is).

Ha narancsbőröm van, miért kell vizet hajtanom?

Ráadásul mindezért az ösztrogén a felelős, ez a magyarázata annak, hogy miért elsősorban a nőket sújtja a probléma. A hormon kiegyensúlyozatlanság visszatartja a vizet és salakot, lelassul a nyirokáramlás, nő a szövetközi folyadék visszatartása.  Sajnos a cellulitban szenvedő nőknél egyszerre nagymértékű a kollagén lebontás, a salakanyag felhalmozódás és a vízvisszatartás is.

Ha narancsbőröm van, miért kell vizet hajtanom?

Természetes vízhajtó menstruáció alatt szedhető?

Igen! A menstruáció előtti vízvisszatartás és puffadás (ami a PMS, vagyis a menstruáció előtti tünetegyüttes része) az ösztrogén és a progeszteron szint változásának követkeménye. A ciklus második felében bekövetkező ösztrogénszint csökkenés befolyásolja a kálium- és nátriumszintet, melynek eredményeként megjelenik a vízvisszatartás és a puffadás. Ha menstruációt alatt vízhajtót szedünk, az segíthet ezen a problémán.

Milyen lehetőségek vannak a vízhajtásra terhesség alatt?

Annak ellenére, hogy terhesség alatt gyakori a vizesedés (az ösztrogén extra folyadék visszatartást eredményez), gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel történő vízhajtás a terhesség alatt NEM javasolt!  Ilyenkor sokat tehetünk a kellemetlen panaszok ellen, ha megnöveljük a folyadékbevitelt (20 testsúly-kilogrammonként 1 liter folyadék), és rendszeresen mozgunk, ez kismamáknál is nagyon fontos tényező. Természetesen segíthet azonban az étrendbe illesztett spárga, a szárzeller, a kígyóuborka és a petrezselyem is.

De a vízhajtó szülés után, ugye már alkalmazható?

Sajnos nem, szülés után, amíg szoptatsz, nem alkalmazható vízhajtó, még a természetes, Diurerbe® növényi vízhajtó szülés utáni alkalmazásáról is le kell, hogy beszéljelek. Ennek az oka, hogy szoptatás alatt semmilyen méregtelenítő, tisztító hatású készítmény használata nem javasolt, mert a kiürülő méreganyagok bekerülhetnek az anyatejbe.

De a vízhajtó szülés után, ugye már alkalmazható?

A természetes vízhajtókat szedhetem folyamatosan?

Sajnos nem. Mint az étrend-kiegészítőknél általában, a vízhajtók esetén különösen igaz, hogy kúraidőben gondolkozunk. Ez a Diurerbe® tabletta esetén minimum 40 – maximum 80, a koncentrátum esetén minimum 60 – maximum 120 napot jelent. Utána egy hónap szünet tartása javasolt, majd megismételheted a kúrát, ha szükséges.

Azt hallottam, hogy vízhajtó mellett sokat kell inni? Ez igaz? Egyáltalán, vízhajtó mellett mennyi vizet kell inni?

Bizony igaz! Egy vízhajtó ugyanis csak akkor tud működni, ha fogyasztunk is mellé elég vizet. Hogy vízhajtó mellett mennyi vizet kell inni, azt testsúlyunk határozza meg: célozzuk meg a 20 testsúlykilogrammonként 1 liter folyadék bevitelét. Ha ennél most ennél kevesebb folyadékot iszunk, akkor fokozatosan, kis lépésekben jussunk el ide.

Mennyi idő után hat a vízhajtó?

Ezt sajnos igen nehéz pontosan megmondani, hiszen függ a vizesedés mértékétől, mióta áll fenn, mennyi vizet fogyasztunk, milyen az életmódunk, mozgunk-e eleget, eszünk-e pl. finomított szénhidrátokat, amelyekre válaszol a szervezet még inkább visszatartja a vizet. Vásárlóink visszajelzései alapján 2-3 hét alatt már lehet változást tapasztalni, de ilyenkor is be kell tartani a kúraidőt, ami a Diurerbe® tabletta  esetén minimum 40 - maximum 80 nap, míg a koncentrátum  esetén minimum 60 – maximum 120 nap.

Mennyi idő után hat a vízhajtó?

Mikor kell bevenni a vízhajtót, reggel vagy este?

A vízhajtót reggel vagy a nap első felében javasolt bevenni, hogy a nyugodt alvást éjszaka már ne zavarják. 

Kell a természetes vízhajtó mellé kálium? A vízhajtók mellékhatása, hogy kihajtják a vitaminokat, ásványi anyagokat, nem?

Nem és nem! A Diurerbe® természetes vízhajtó mellé kálium nem szükséges. Nemcsak azért, mert a növényi vízhajtók kíméletesek, de káliummal, magnéziummal is dúsított, így gondoskodik szervezeted ásványi anyag egyensúlyáról is. Vagyis a természetes, növényi vízhajtók fogyasztása nem jár mellékhatásokkal.

Kell a természetes vízhajtó mellé kálium?

Összegzés

Vízvisszatartási problémák esetén alkalmazhatunk természetes, növényi vízhajtókat, mint amilyen a Diurerbe® tabletta és a Diurerbe® koncentrátumok.

Ezeknek a vízhajtóknak más a hatásmechanizmusa, mint az orvos által felírtaknak, ezért természetesen nem alkalmasak azok helyettesítésére. Növényi vízhajtókat alkalmazhatunk akkor, ha a plusz kilók mögött a vízvisszatartás bújik meg, vagy narancsbőr esetén, menstruáció előtt, stb.

A Diurerbe® tabletta és koncentrátumok nemcsak a legismertebb vízhajtó gyógynövények kivonatait tartalmazzák, hanem káliummal és magnéziummal is dúsítottak, így gondoskodnak szervezetünk ásványi anyag egyensúlyáról.

Ahhoz azonban, hogy ezek a vízhajtók működni tudjanak, fontos, hogy bőségesen vigyünk be folyadékot (20 testsúlykilogrammonként 1 litert), tartsuk be a kúraidőt, és életmódunkkal is támogassuk meg az egészséges vízháztartást.  

Sikeres vízhajtó kúrát kívánok! 

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: Ereszd el a felesleges vizeket!
Blog bejegyzések: Ereszd el a felesleges vizeket!
Blog bejegyzések: Vízvisszatartás jelei, okai és megszüntetése
Blog bejegyzések: Vízvisszatartás jelei, okai és megszüntetése
Blog bejegyzések: 7 természetes vízhajtó növény
Blog bejegyzések: 7 természetes vízhajtó növény
Blog bejegyzések: Vízhajtás? Ezek a leggyakoribb hibák
Blog bejegyzések: Vízhajtás? Ezek a leggyakoribb hibák
Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Somogyi Rita

Kedves Balogh Miklós!

A Diurerbe® tabletta a népgyógyászat 6 legismertebb vízhajtó-vesetisztító gyógynövényének kivonatát (nyírfalevél, ezüstös hölgymál, vesetea, aranyvessző, tarackbúza gyökértörzs, mezei zsurló) tartalmazza, emellett pedig magnézium, kálium és kloridok is kerültek bele.

Természetes vízhajtó-salaktalantó növényi kivonatokat alkalmazhatunk vesehomok, vesekő esetén, reumás panaszoknál, visszeres panaszok és nyirokpangás okozta lábdagadás ellen, rendszerint abban az esetben, amikor még nincs orvosi kezelés. Nagyon fontos az, hogy ezek a növényi eredetű kivonatok sohasem helyettesíthetik az orvos által felírt vízhajtókat, hiszen azoknak más a hatásmechanizmusa, és természetes az életmódváltást sem.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Balogh Miklós
Milyen természetes anyagok szedése célszerű?
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.