A 9 leggyakoribb kérdés a vízhajtásról

Meddig tart egy vízhajtó kúra? Honnan tudjuk, hogy egyáltalán szükségünk van rá? És hogyan kapcsolódik mindez a narancsbőrhöz? Csak három azok közül a kérdések közül, melyeket fel szoktatok nekünk tenni akkor, ha a vízhajtás szóba kerül. Összegyűjtöttük a leggyakoribbakat, és meg is válaszoljuk őket. Ha éppen most szeretnél belevágni egy vízhajtó kúrába, olvass tovább!

A 9 leggyakoribb kérdés a vízhajtásról

9 kérdés- 9 válasz: Tudj meg mindent a vízhajtásról!

1. Mi egyáltalán az a vízvisszatartás?

Vízvisszatartásnak nevezzük, amikor a folyadék nem ürül ki a nyirokrendszeren keresztül rendesen és visszamarad a szövetekben, ahol duzzanatot, ödémát kelt. Ez előfordulhat időszakosan (pl. nyári melegben vagy hosszú idejű állásnál és ülésnél), de lehet krónikus is, ami cellulitot, puffadást (különösen lábszár, comb, csípő, kezek és arc), illetve has növekedést okozhat. A hátterében a helytelen életmód, egészségügyi problémák, de egyes gyógyszerek mellékhatásai is állhatnak.

2. Honnan tudjam, hogy nekem vízhajtóra van szükségem?

Tarts nyomás próbát! Nyomd meg a lábszáradat (leggyakrabban ugyanis itt jelentkezik az ödéma), és ha ott marad az ujjad nyoma, akkor bizony Te is vízvisszatartási problémával állsz szemben. Árulkodó jel lehet a narancsbőr is.

3. Ha kevesebbet iszom, akkor majd nem tartja vissza a szervezetem a vizet, nem?

Ezzel sajnos pont az ellenkezőjét érjük el! Ugyanis a szervezet egy igen okos műszer! Ha folyamatosan ellátjuk folyadékkal, akkor ugyan mi oka lenne raktározni? De ha már tudja, hogy nem jut a működéséhez elegendő folyadékhoz, akkor átáll raktározó üzemmódra.

Mi egyáltalán a vízvisszatartás?

4. A vízhajtástól le lehet fogyni?  

Amennyiben a plusz kilókért a visszatartott folyadék felel, úgy igen, hozzájárulhat a fogyáshoz is a vízhajtó kúra, de minden esetben szükséges mellette az életmódváltás is (bevitt szénhidrát mennyiségének csökkentése, bőséges folyadékfogyasztás, és a rendszeres testmozgás is).

5. Ha narancsbőröm van, miért kell vizet hajtanom?

Mert a vízvisszatartás és a cellulit természetüktől fogva összefüggnek! Ráadásul mindezért az ösztrogén a felelős, ez a magyarázata annak, hogy miért elsősorban a nőket sújtja a probléma. A hormon kiegyensúlyozatlanság visszatartja a vizet és salakot, lelassul a nyirokáramlás, nő a szövetközi folyadék visszatartása.  Sajnos a cellulitban szenvedő nőknél egyszerre nagymértékű a kollagén lebontás, a salakanyag felhalmozódás és a vízvisszatartás is.

6. Én orvos által felírt vízhajtót szedek. Kiválthatom a gyógyszeremet természetes vízhajtó kivonattal?

Nem, sajnos ez nem ilyen egyszerű. A természetes vízhajtó kivonatoknak, mint pl. a Diurerbe tablettának és koncentrátumnak más a hatásmechanizmusa, a hatás helye, és más-más a kiváltó ok is, amiért az orvos elrendeli a gyógyszeres kezelést. Természetes hát, hogy egy növényi kivonat nem helyettesítheti az orvos által felírt gyógyszert! Mindenki, aki gyógyszeres kezelés alatt áll, mindig és minden esetben beszéljen kezelőorvosával, mielőtt étrend-kiegészítőt szeretne elkezdeni fogyasztani!

A vízhajtástól le lehet fogyni?

7. A természetes vízhajtókat szedhetem folyamatosan?

Sajnos nem. Mint az étrend-kiegészítőknél általában, a vízhajtók esetén különösen igaz, hogy kúraidőben gondolkozunk. Ez a Diurerbe® tabletta esetén minimum 20 – maximum 80, a koncentrátum esetén minimum 60 – maximum 120 napot jelent. Utána egy hónap szünet tartása javasolt, majd megismételheted a kúrát, ha szükséges.

8. Kell a természetes vízhajtók mellé még valamit szedni? Nem fogja kihajtani a vitaminokat, ásványi anyagokat?

Nem fogja, emiatt nem kell aggódnod. A Diurerbe® természetes vízhajtó kíméletes, ráadásul káliummal és magnéziummal is dúsított, így gondoskodik szervezeted ásványi anyag egyensúlyáról is.

9. Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen a kúrám?  

Három dologra fontos odafigyelni:

  1. egy vízhajtó csak akkor tud működni, ha fogyasztunk is mellé elég vizet. Vagyis, vízhajtó kúránk alatt meg kell emelni vízfogyasztásunkat (20 testsúlykilogrammonként 1 liter víz), hogy sikereket érhessünk el.
  2. a kúraidő betartása ahogyan azt feljebb említettük,  ami a Diurerbe® tabletta esetén minimum 20- maximum 80 nap, míg a koncentrátum esetén minimum 60 – maximum 120 nap.
  3. támogassuk meg életmódunkkal is az egészséges vízháztartást: mozogjunk rendszeresen és csökkentsük a finomított szénhidrátok, ízfokozó, sóbevitelt.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen a vízhajtó kúra?