A vitamin- és ásványianyag-hiánymegelőzéséhez az alábbi lépések jelenthetik a legjobb megoldást:
- Egészséges, változatos étrend
Fogyassz bőségesen friss zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat és magvakat. Ezek a tápanyagok természetes forrásai, és segítenek megelőzni a vitaminhiányt.
- Tudatosság az élelmiszerválasztásban
Kerüld a feldolgozott, üres kalóriákat tartalmazó élelmiszereket, és részesítsd előnyben azokat, amelyek tápanyagokban gazdagok.
- Rendszeres szűrővizsgálatok
Kérj időszakos laborvizsgálatokat a vitamin- és ásványianyag-szinted ellenőrzésére, különösen, ha speciális étrendet követsz, például vegán diétát, vagy ha fennállnak egészségügyi problémák.
A rendszeres mozgás, elegendő alvás és stresszkezelés elősegíti az anyagcsere megfelelő működését, és javítja a tápanyagok felszívódását.
- Étrend-kiegészítők alkalmazása
Ha az étrended nem fedezi a szükségleteidet, érdemes étrend-kiegészítőket fogyasztani.