Védelem a szívnek, energia a testnek: Q10
Q10 a fiatalító vitamin
A Q10 név talán nem hangzik túl természetesen, de megnyugtatlak a koenzim Q10, CoQ10 vagy ubikinon (ezekkel az elnevezésekkel is találkozhatsz) egy vitaminszerű anyag, ami teljesen természetesen termelődik a testedben. A Q10 egy esszenciális, fiatalító tápanyag, mivel energiát ad és segíti a sejtlélegzést.
A Q10 és a Te energiád
A Q10-nek köszönheted, hogy 20 évesen erőd teljében vagy. Sajnos azt is, hogy amikor a kor előrehaladtával természetszerűen csökken mennyisége szervezetedben, az energiaszinted is szépen lassan fogyatkozni kezd.
Genetikai vagy étrendi hiba miatt már fiatalon is előfordul alacsony Q10-szint – és ennek bizony komoly jelei mutatkoznak például fáradékonyságban, vagy korai krónikus szív-érrendszeri betegségek kialakulásában. Ez azért van, mert a Q10 ugyan minden sejtben jelen van, de legnagyobb mennyiségben a szívben található, így hiánya fáradtsággal és a szív csökkenő teherbírásával párosul.
Q10 és a szív egészsége, védelme
A Q10-et évtizedek óta használják az orvosi gyakorlatban szívproblémák kiegészítő kezeléséhez, mint az aritmia, a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség, az érelmeszesedés és a pangásos szívelégtelenség.
Azt biztos hallottad már, hogy Q10 segítségével dobban a szív több mint 100,000-szer naponta – de a szív egészségéhez az erek rugalmasságát és átjárhatóságát is meg kell őrizni. A Q10 úgy is védi a szív egészségét, hogy gátolja az érelmeszesedést, fiatalon és rugalmasan tartja az ereket, csökkenti a magas vérnyomást és az oxidatív stressz káros hatásaitól (szabadgyökök okozta károsodás) is védi a szívet.
Azt is tudjuk, hogy a Q10 pótlás fontos azoknál, akik sztatinokat, azaz koleszterinszint csökkentőket szednek, mivel a sztatinok csökkentenek egy enzimet a májban, ami nemcsak a koleszterintermelődését de a Q10 természetes termelődését is csökkenti.
Tudtad?
A szívizom munkáját további tápanyagokkal is támogathatod. Ilyenek az esszenciális zsírsavak, a növényi fitovegyületek, az ásványi anyagok, különösen a szerves szelén, a kalcium és magnézium és a kálium.
A Q10 és a testedzés
A sejtek a növekedésükhöz és az egészséges fennmaradásukhoz szükséges energia előállítására használják a CoQ10-et. A sejtek energia-termelő részeiben található és az adenozin-5'-trifoszfát (ATP) néven ismert kulcsfontosságú molekula termelésében vesz részt. Az ATP a sejt fő energiaforrása és több fontos biológiai folyamathoz is hozzájárul, mint például a fehérjék termelése és az izmok összehúzódása.
A Q10 legfontosabb tulajdonsága a sejtek energiaellátása és a fizikai, szellemi erőnlét maximalizálása. A CoQ10 előnyei közé tartozik az edzésteljesítmény fokozása is. Napi 60-120 mg Q10 pótlás javítja az izomkoncentrációt, maximális oxigénfogyasztást és hosszabb kimerülésig tartó időt eredményez. Növeli az aerob erőt, az anaerob küszöbértéket, az edzésteljesítményt, és/vagy az edzés utáni regenerálódást mind edzett sportolóknál, mind amatőröknél.
4 dolog, amitől működik a Q10
- Ahhoz, hogy elegendő energiát tudjanak adni a testfunkciók végrehajtásához, a sejtjeinkben lévő apró sejtszervecskék – a mitokondriumok – fogják a zsírt és egyéb tápanyagokat és használható energiaforrásokká változtatják azokat. Ez az átalakító folyamat igényli a Q10 jelenlétét.
- A sugárzás, a levegőszennyezés, a stressz, a gyógyszermaradványok, és egyéb kemikáliák - egyébként életfontosságú oxigén-molekulákból - káros anyagot produkálnak, nevezetesen a szabad gyököket. Amikor ezek a szabad gyökök nagy mennyiségben felszaporodnak a szervekben, károsítják a sejtek működését, megtámadják a sejtmagban egyébként védett helyen lévő örökítő-anyagokat is. A Q10 koenzim három különböző oxidációs állapotban létezhet, és az a képessége, hogy valamilyen formában felvegye és leadja az elektronokat, a biokémiai működésének egy rendkívüli sajátossága, amely megsemmisíti a szabadgyökök okozta károsodást.
- Erőteljes antioxidánsként a Q10 növeli az esszenciális tápanyagok felszívódását. Bebizonyították, hogy segít újrahasznosítani a C- és E-vitamint, tovább maximalizálva ezáltal e vitaminok és antioxidánsok hatásait, melyek már eleve dolgoznak a szervezetben.
- A sejteken belül a Q10 segít szállítani a fehérjéket a membránokon át, és elszeparálni bizonyos emésztőenzimeket a sejt többi részétől, ami segít fenntartani a szervezet testfolyadékainak optimális pH-ját. Mivel, ha a nem megfelelő pH értékek tartóssá válnak, betegség alakul ki a szervezetben. Sok kutatás világít rá, hogy a Q10 hozzájárulhat a helyes immunműködéshez és a krónikus betegségek megelőzéséhez is (1960-as évektől vizsgálják a kutatók a Q10 hatásait az immunműködésre).
További 5 érdekesség a Q10-ről
Ránctalanítás
A Q10 öregedést gátló, fiatalító vegyület. A legtöbb nő vagyonokat költ ránctalanító és bőrfeszesítő krémekre, figyelmen kívül hagyva a természetes öregedésgátló tápanyagokat, melyek belülről fiatalítják a szervezetünket. Bár a O10-et sokszor keverik ránctalanító krémekbe, belsőleg fogyasztva sokkal hatékonyabb bőrfiatalító.
Emésztés
„Koenzimként” a CoQ10 segíti más enzimek működését, hogy megfelelően meg tudják emészteni az ételeket.
Fogínybetegségek
A Q10 gátolja a káros baktériumok szaporodását a szájüregben, és enyhíti az ínybetegségekben szenvedők fájdalmait, csökkenti a fogínyvérzést és fogínygyulladást, gyorsítja a szájsebészeti műtéten átesettek gyógyulását.
Migrénes rohamok
Egy 2006-os kutatásban 32 migrénes beteget kezeltek napi 150 mg koenzim Q10-zel. Három hónapos terápia után a betegek több mint 60%-nál átlagosan 60%-kal csökkent a migrénes napok száma. A rohamok gyakorisága több mint 40%-kal lett kevesebb, s mindez mellékhatások nélkül. Hasonló eredményt egyébként magyar kutatók is értek már el egy három hónapos, rendkívül magas evidenciaszintű vizsgálatban.
Magas vérnyomás
A vizsgálatok során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koenzim Q10 potenciálisan csökkentheti a szisztolés vérnyomást akár 17 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomást 10 Hgmm-rel, de ehhez legalább 12 hetes Q10 pótlás szükséges.
Q10 Zárszó
A koenzim Q10 jelen van testünk minden sejtjében, sőt az élővilág minden részében; több növényfajtában, az állatokban és mikroorganizmusokban is. Habár a szervezet képes rá, hogy előállítson valamennyi CoQ10-et, ez a termelődés természetes módon hanyatlani kezd a korral – épp akkor, amikor a legjobban szükségünk lenne arra, hogy a sejtjeink megvédjenek bennünket. Így mindannyiunk számára csak hasznos lehet a több Q10 fogyasztása.
Becsülhetően az átlagember a teljes Q10 szintjének 25%-ához jut hozzá ételekkel, mert azok Q10 tartalma igen alacsony. A legjobb mód arra, hogy elegendő mennyiségű Q10-hez jussunk az, ha változatosan eszünk, hogy étrendünk a lehető legtöbb tápanyagot tartalmazza. A hiányokat pedig pótolhatjuk magas minőségű fermentált, szerves Q10 étrend-kiegészítő által.