A szív egészségének megőrzése a hosszú élet titka. A szívizom munkáját a megfelelő vitaminokkal, ásványi anyagokkal és esszenciális zsírsavakkal támogathatod. A szív egészségének működéséhez ereid rugalmasságát, átjárhatóságát is meg kell őrizned. A szükséges tápanyagok mellett, egészséges táplálkozásra, rendszeres mozgásra is szükséged van. Mindig a megelőzésre törekedj, hisz az évtizedekig kihasznált szervezet betegségek formájában áll bosszút.

A Q10 a sejtek energiatermelésében nélkülözhetetlen koenzim. Amióta felfedezték, azaz 1957 óta a kutatások középpontjában áll. Számos megfigyelés igazolta, hogy nemcsak a szellemi és fizikai erőnlét megtartásában kulcsfontosságú, de erélyes antioxidánsként krónikus betegségek megelőzésében is szerepe lehet.

Te és a Q10

A koenzim Q10 vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkező vegyület. Az emberi szervezet (ellentétben a valódi vitaminokkal) képes szintetizálni, de az életkorral a szervezeten belüli termelődése lecsökken. Az, hogy ezt megelőzően kiben mennyi termelődik belőle, egyéni adottságtól és életmódunktól függ. Genetikai vagy étrendi hiba miatt már fiatalon is előfordul alacsony Q10-szint – és ennek bizony komoly jelei mutatkoznak például fáradékonyságban, vagy korai krónikus szív-érrendszeri betegségek kialakulásában.

Káros gyökök

Ma már egyre többet tudunk arról, hogy a szervezet védekező rendszerét mennyire rombolják az olyan káros hatások, mint a sugárzás, a levegőszennyezés, a stressz, a gyógyszermaradványok, és egyéb kemikáliák. Ezek az egyébként életfontosságú oxigén-molekulákból is káros anyagot produkálnak, nevezetesen a szabad gyököket. Amikor ezek a szabad gyökök nagy mennyiségben felszaporodnak a szervekben, károsítják a sejtek működését, megtámadják a sejtmagban egyébként védett helyen lévő örökítő-anyagokat is. A koenzim Q10 ennek a folyamatnak szab eleve gátat, mivel megköti a káros szabadgyököket.

Anti-aging: öregedésgátló hatás

A szépség belülről fakad” –és ez mennyire igaz! Egy Q10 vitaminkúrától megszépül, megfiatalodik a bőr.

A Q10 úgynevezett öregedés lassító vegyületként is ismert. A legtöbb nő vagyonokat költ ránctalanító és bőrfeszesítő krémekre, figyelmen kívül hagyva a természetes öregedésgátlókat, amelyek belülről fiatalítják a szervezetünket. A O10-et sokszor keverik ránctalanító krémekbe, de a koenzimQ10-et nem olyan anyagból gyúrták, ami csak kívülről hat, hiszen belsőleg fogyasztva látványos bőrfiatalítóról beszélünk. És miért is ne fogyasztanánk, ha mindemellett megtapasztalhatjuk kedélyjavító, szívvédő, szellemi és fizikai erőnlétfokozó hatását is. Segítségével visszaszerezhetjük fiatalos életerőnket, sőt növelhetjük általa fizikai terhelhetőségünket, és a sportbeli teljesítményeinket is.

A szívedre hat

Japánban 1960-tól széleskörűen alkalmazzák étrend-kiegészítőként, nagyobb dózisban szedve pedig a szívizom elégtelen működéséből adódó kórképekben szinte gyógyszerként. A klinikai alkalmazásban még további kutatások szükségesek, de annyi tudható, hogy az étrend-kiegészítőként javasolt 20-30 mg-nál jóval nagyobb dózis szükséges. A koenzim Q10 még igen nagy adagokban sincs számottevő mellékhatása, ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont. A koenzim Q10 a károsodott, gyenge szívet megerősíti, a szívelégtelenségekben szenvedők életminőségét és túlélési esélyét javítja.

5 érv a koenzim Q10 mellett

Magyarország dobogós helyezett a szív- és érrendszeri betegségekben, miközben számos kiegészítő megelőző szereppel bír, ilyen a Q10-vitamin is.

1. Fogínybetegségek kezelése

Pozitív hatása figyelhető meg az olyan fogínybetegségek kezelésében is, mint például a fogínysorvadás. A fogínybetegség igen gyakori, duzzanattal, vérzéssel, fájdalommal járó probléma. Ezekben az esetekben a fogíny Q10-szintje csökken, pótlásával azonban gyorsabbá válik a gyógyulás és a szöveti regeneráció. Tanulmányok igazolják, hogy még az előrehaladott fogínysorvadást is vissza tudja fordítani. A Q10 gátolja a káros baktériumok szaporodását, enyhíti az ínybetegségekben szenvedők fájdalmait, csökkenti a fogínyvérzést és fogínygyulladást, gyorsítja a szájsebészeti műtéten átesettek gyógyulását. Fogínypanaszok, különösen fogínyvérzés esetén a Szerves Q10-vitaminodat kombináld, napi 2000mg Szerves C-vitaminnal.

2. Fiataloknak

Makkegészséges fiataloknak is előnyös, ha rendszeresen Q10-et szednek, főként, ha intenzíven sportolnak. A sportorvosi kutatások kimutatták, hogy a nagy állóképességet és erőkifejtést igénylő sportok akár jelentékenyen is gyöngíthetik az immunrendszert. A Q10 megfiatalítja a szervezetet, erősíti az izmokat és igen jótékonyan hat az agyműködésre is. További tipp: A sportolók nagy erőkifejtésnek és terhelésnek vannak kitéve, különösen az ízületeik. Ízületi folyadékpótló, porckopás megelőző és csonterősítő tulajdonságokkal bír a Szerves Zöldkagyló kivonat, ami még a sportsérülések gyógyulási idejét is képes lerövidíteni. Ebben az esetben is hasznos kiegészítő a Szerves C-vitamin, hiszen a zöldkagyló glükozaminoglikánjainak felszívódását, biohasznosulását nagymértékben elősegíti.

3. Segíthet a migrénes panaszokon

Egy 2006-os kutatásban 32 migrénes beteget kezeltek napi 150 mg koenzim Q10-zel. Három hónapos terápia után a betegek több mint 60%-nál átlagosan 60%-kal csökkent a migrénes napok száma. A rohamok gyakorisága több mint 40%-kal lett kevesebb, s mindez mellékhatások nélkül. Hasonló eredményt egyébként magyar kutatók is értek már el egy három hónapos, rendkívül magas evidenciaszintű vizsgálatban. További tipp: ha fejfájás és migrén, akkor van egy személyes tapasztalatom is. Jómagam a Q10-et ligetszépe olajjal kombinálom teljesen eredményesen.

4. Magas vérnyomásnál

A magas vérnyomás nálunk, Magyarországon az első számú szív- és érrendszeri megbetegedések között szerepel, ezért nagyon fontos odafigyelni, ha erre utaló tüneted vannak. A magas vérnyomás tünetei lehetnek a látászavar, folyamatos fáradtságérzet, nehézkes légzés, orrvérzés, erős mellkasi fájdalom, szédülés, fejfájás. A vizsgálatok során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koenzim Q10 potenciálisan csökkentheti a szisztolés vérnyomást akár 17 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomást 10 Hgmm-rel, de ehhez legalább 12 hetes Q10 pótlás szükséges. További tipp: Magas vérnyomásnál nagyszerű kiegészítő a 010-vitamin mellett a Szerves szőlőmag kivonat. A kombináció fokozza a keringést, erősíti az erek falát és szabályozza a vérnyomást.

5. Szívelégtelenség esetén

Bizonyított, hogy a koenzim Q10 segíti a szívelégtelenség kezelését a hagyományos gyógyszerekkel kiegészítve. Pangásos szívelégtelenség esetén, amikor romlik a balkamra pumpafunkciója, akkor a szervezet Q10 szintje is alacsony. Ilyenkor a Q10 kiegészítés hatására csökken a felgyülemlett vizenyő, ezáltal javul a légzés, és a beteg terhelhetősége is. További tipp: nagyon jól kombinálható galagonya kivonattal. A galagonyában található vitexin, természetes szívnyugtató hatóanyag.