Elkerülnéd az UV-sugárzás káros hatásait? Ezt kell (t)enned! 

A Nap fénye nélkülözhetetlen életünkhöz, hiszen nem csak a kedélyállapotunkat, de az olyan élettani folyamatainkat is közvetlenül befolyásolja, mint a D-vitamin szintézis. Mégis, a nagy mennyiségű napfény, a túlzásba vitt napozás nagyon káros a testünkre, főleg a bőrünkre. Mindez az UV-sugárzásnak „köszönhető”. Nézzük át, miért muszáj ellene védekeznünk, – és persze azt is megbeszéljük, hogy hogyan!

Így védekezz az UV-sugárzás káros hatásai ellen!

Ezek az UV-sugárzás káros hatásai:

 • a kollagénrostok roncsolásával ráncokat okoz
 • öregíti a bőrt
 • kárt tesz a DNS molekulában, hibás sejteket hozva létre
 • közrejátszik a melanoma bőrrák kialakulásában
 • tartósan károsítja a szemet
 • szürkehályogot hoz létre
 • fájdalmas átmeneti vakságot okoz (hóvakság)
 • és még a nagyvárosi szmog kialakulásában is szerepe van

A fentiek közül a legveszélyesebb a melanoma, egy olyan súlyos bőrdaganat, ami leginkább a világos szemű, világos bőrű embereket érinti, illetve azokat, akiknek sok anyajegyük van. Magyarországon évről-évre több – jelenleg nagyjából évi 2-2500 – új melanómás bőrdaganatot regisztrálnak, de a többi rákos bőrelváltozás száma is egyre inkább növekszik.

Ezek az UV-sugárzás káros hatásai

Védelem az UV-sugárzás káros hatásai ellen

Azt hiszem mára már mindenki számára alapvető, hogy napfürdőzés során valamiféle fényvédő készítményt használjon. Természetesen napozáskor nagyon fontos, hogy mindenképp alkalmazzuk valamelyik Baktériumos Bio Napozót, de akkor se feledkezzünk meg róluk, ha a szabadban végzünk munkát, vagy ha éppen sportolunk.

A bioaktív összetevőkkel rendelkező VERATTIVA® napozóspray-k, több faktorszámban is elérhetők (6, 15, 30), így biztosan találsz olyat, ami a te bőrtípusodnak és napozási szokásaidnak megfelel, ráadásul nedves bőrön is alkalmazhatóak.

A benne található ásványok gondosnak a bőrregenerálásról, a mélyhidratálásról, havasi gyopár őssejtek, prebiotikus rostok és probiotikumok, valamint az Aloe Vera hatóanyagai pedig a napégés elleni védelemről.

Védelem az UV-sugárzás káros hatásai ellen

A közvetlenül a bőrünket érő napsugárzás ismert veszélyei mellett, jó, ha tudsz róla, hogy az UV-sugárzás 90 százaléka a felhőkön is átjut, de káros hatásai ablaküvegen keresztül, vagy akár homokról, vízről, hóról, jégről visszatükröződve is érvényesülnek.

Ezért érdemes a napozók igénybevételén túl is tenni az UV-védelemért.

Tegyél az UV sugárzás káros hatásai ellen belsőleg! Szedj napozóvitamint! 

A Natur Tanya® Solar Vitaminban lévő antioxidáns karotinoidok, szerves ásványi anyagok, vitaminok segítenek az UV-A és UV-B sugárzás megszűrésével megakadályozni a bőr, és a szem szaruhártyájának leégését is! Ez pedig azért fontos, mert a leégés a bőrrák kiváltó oka lehet.

Nézzük a napozóvitamin bőrvédő összetevőit!

 • Zöldtea kivonat: A 70%-os EGCG (antioxidáns) tartalomra standardizált zöld tea erős antioxidánsként melanóma ellenes, sejtvédő és szabadgyökellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az EGCG továbbá csökkenti a gyulladásokat és védi a gyulladt bőrt a fertőzésektől.
 • C-vitamin: mivel ez az alapvető antioxidáns minden folyamatban részt vesz, így a bőr UV-elleni védelméért is felel.
 • Szelén: ugyancsak antioxidánsként került ebbe a napozóvitaminba, ellensúlyozva az ultraibolya sugárzás hatására felszabaduló szabdgyökök bőr -és sejtkárosító hatását.
 • Mangán-biszglicinát:  ez a fontos nyomelem részt vesz a szabadgyökellenes „szuperoxid-diszmutáz” enzim működésében, ezért kis mennyiségben ugyan, de fogyasztása elengedhetetlen a bőrvédelemhez.  
 • Cink-biszglicinát: a cink a bőr egészségéhez és fiatalságához szükséges kollagén és elasztintermelő folyamatok résztvevője, valamint, elősegíti a bőrregenerációs folyamatokat is.
 • Biotin: vagyis a B7-vitamin nagy szerepet játszik a bőr egészségének fenntartásában.
Tegyél az UV sugárzás káros hatásai ellen belsőleg! Szedj napozóvitamint!

Ha ez még önmagában nem lenne elég a Natur Tanya® Solar Vitamin barnító öszetevőket is tartalmaz, melyek képesek fokozni a melanin pigment termelését. 

Barnító összetevők az UV-elleni védelemhez

Tudtad? A melanin sötét színű festékanyagai miatt lesz barna a bőr, és ez pigment alakítja ártalmatlan hővé az UV-sugárzást is. A melanin jelenléte épp azért fontos az UV-sugárzás elleni védelemben, mert ha több van belőle a bőrben, akkor jobban képes tompítani a sugárzás következményeit is.

Ehhez viszont napsütés szükséges, hiszen kizárólag az UV-B indítja be a melanin előállítását. A Solar Vitamin barnító összetevői (A-vitamin, L-tirozin, Lutein és Zeaxantin, és szerves réz) azonban fokozni tudják ennek termelődését, miközben önmagukban is fontos bőrvédő feladatot látnak el.  

Nézd csak!

 • A-vitamin (természetes béta-karotin forrásból): ez a vitamin hozzájárul a káros Uv-sugárzás elleni védelemhez, védi a sejteket, elősegíti regenerációjukat, késleltetve a sejtöregedést és vele együtt a bőr-öregedést
 • Fermentált L-tirozin: ez az aminosav segíti a melanin termelődést. A melanin a bőr barnulásáért felel, így elkerülhető a hámsejtek sérülése, és a vele együtt járó bőrpír.
 • Lutein és Zeaxantin: A 2-féle bársonyvirágból kivont természetes Lutein és Zeaxantin hatékonyan védi a szemeket is. Nélkülük az Uv-sugárzás hatására a retina is károsodhatna.
 • Réz (réz-biszglicinát): ez a hatékony antioxidáns lassítja az öregedési folyamatokat. Nélküle nincs kollagénszintézis, ami pedig a bőr feszességéért, rugalmasságáért felel, elkerülve a bőr idő előtti öregedését.  

A több melanin pedig nem csak UV-sugárzás káros hatásai elleni védelemben nyújt nagyobb segítséget, de neki köszönhetően barnábbak is leszünk.

Így védi és barnítja egyszerre bőrödet a Solar Vitamin!

Barnító összetevők a bőrvédelem érdekében

Bőröd egészsége a tested egésze számára fontos, ezért óvd, ápold, és vigyázz rá! Szerencsére ezekkel a kiváló külsőleg és belsőleg alkalmazható készítményekkel könnyedén és eredményesen védekezhetsz az UV-sugárzás káros hatásai ellen. Rendeld meg őket most!