Főmenü Termékeink
Blog

Töredezett köröm? A köröm vitaminhiány jelei és egy természetes körömvitamin

Szerkesztő: Somogyi Rita

A legjobb tápanyagok a vitaminhiányos körmök egészségéért

Körmeink kinézete nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem azért is, mert egyfajta jelzőrendszerként működnek: ha az egészségünkkel valami nincs rendben, az rögtön meglátszódik a körmeinken is. Ebben a blogbejegyzésben utánajártunk, hogy mely körömállapotok esetén kell köröm vitaminhiányra gyanakodnunk, melyek a legfontosabb vitaminok, melyek hozzájárulnak körmeink egészségéhez, és ajánlunk egy komplex körömvitamint

Töredezett köröm? A köröm vitaminhiány jelei és egy természetes körömvitamin

A lassan növő körmök, a körömtöredezés, vagy a fehér foltok megjelenése mind arra utal, hogy a körmeink hiányolják az egészségükhöz fontos vitaminokat és ásványi anyagokat! A legfontosabb, köröm egészségét támogató tápanyagok a biotin és a szilícium, melyek megtalálhatóak a Natur Tanya® Szépségvitaminban, kiegészülve még olyan további tápanyagokkal, mint például az A-vitamin, B-vitaminok és cink. Nézzük meg részletesen, hogy ezek a vitaminok hogyan befolyásolják körmeink állapotát!

A köröm vitaminhiányára az elsődleges megoldás: a biotin!

A körmök egészsége szempontjából megkerülhetetlen a biotin. Lassan növő körmök és a körmök töredezése esetén azonnal pótoljuk ezt a B7-vitamin néven is ismert vitamint. A biotin serkenti a sejtnövekedést, a keratin termelődést (ebből épül fel a köröm), és azoknak a fehérjeépítő aminosavaknak az anyagcseréjét is növeli, melyek elengedhetetlen a köröm növekedéséhez.  

Puha és töredezett köröm? Figyelj a szilíciumra!

A szilíciumhiány mindig összefüggést mutat a köröm állapotával, ezért köröm vitaminhiány esetén a biotin mellett a második legfontosabb tápanyag, amit pótolnunk kell! A szilícium az egyik legnagyobb mennyiségben jelen lévő ásványi anyag a körmökben, hozzájárul a kollagén szintéziséhez (1),  és a körömágyat is ellátja hasznos tápanyagokkal.

Puha és töredezett köröm? Figyelj a szilíciumra!

Körömegészség és B-komplex

Egészséges körmökről nem beszélhetünk B-vitaminok nélkül!

Tudtad? A barázdák megjelenése a körmökön összefüggést mutat B-vitamin hiánnyal.

  • A B12-vitamin a vas felszívódásán keresztül járul hozzá a körmök egészségéhez (vas hiányában alakul ki az olyan eldeformálódott körmön, mint pl. a kanálköröm). Ha nincs elegendő B12-vitamin, akkor a körmökön kisebb-nagyobb sötét foltok jelenhetnek meg, vagy el is kékülhetnek teljesen.
  • B9- vitaminhiány, vagy ismertebb nevén folsavhiány esetén a körmök törékenyebbé válnak, elszíneződhetnek.
  • A B6-vitamin hiánya összefüggést mutat a köröm elvékonyodásával.

Fehér csíkok a körmön? Pótold a cinket!

A köröm vitaminhiány árulkodó jelei a fehér foltok és fehér csíkok megjelenése a körmökön, melyet leukonychia-nak nevezünk. Több fajtáját különböztetjük meg (fehér foltok pontszerűen, vízszintes csíkok, függőleges csíkok). Ma már tudjuk, hogy a fehér folt a körmön és fehér csíkok megjelenése cinkhiányra utal. Ráadásul, a cink-biszglicinát bevitele abban is segít, hogy gyorsabban nőjenek a körmeink, és erősebbek legyenek.

Erősítsd extra kollagénnel!

Natur Tanya® Kollagén italporok eszményi arányú marha és hal kollagén tartalmának köszönhetően, velük eredményesen táplálhatod a körmeidet. Válaszd akár a cappuccinót, akár a frissítő áfonya ízűt, abban biztos lehetsz, hogy e két kollagén por bármelyike megfelelő mennyiségű és kiváló minőségű kollagénforrás számodra.

Fehér csíkok a körmön? Pótold a cinket!

Ne felejtkezz el az A-és C-vitaminról sem!

Ezek a vitaminok önmagukban is hozzájárulnak az egészségesebb körmökhöz, de még ennél is fontosabb az indirekt mód, ahogyan megtámogatják a körömegészségét köröm vitaminhiány esetén.

  • Az A-vitamin legfontosabb feladata, hogy hozzájárul a normál vasszinthez, ami, ahogyan azt fentebb is kifejtettük azért fontos, mert vashiány összefüggést mutat az eldeformálódott körömmel.
  • A C-vitamin  ugyancsak segít a vashiány elkerülésében, továbbá a kollagén szintetizálásában is részt vesz, mely testünk elsődleges fehérjéjeként körmeink felépítésében is részt vesz.

Fontos megemlíteni azt is, hogy ez a két vitamin antioxidánsként részt vesz az ekcéma és pikkelysömör elleni fellépésben is, mely bőrbetegségek még a körmöket is gyengíthetik.

Beszéljünk a körömágyról is!

A köröm vitaminhiánytól nem lehet különválasztani a körmöt körülvevő bőr állapotát és egészségét! Ha a körömágy száraz, berepedezik, akkor C-vitaminból és folsavból  lépett fel hiány, mely utóbbi összefüggést mutat a körömágy gyulladásával is.

A körömágy egészségéért felel továbbá a B12 vitamin, hiszen biztosítja az egészséges véráramlást a körömágyban.

korom-vitaminhiany-korom-koromvitamin-koromagy

A legfontosabb tápanyagok egy körömvitaminban

A Natur Tanya® Szépségvitamin, a legfontosabb, a köröm egészsége szempontjából nélkülözhetetlen vitamin-és ásványi anyagokat egyesíti! Ezek a tápanyagok hozzájárulnak ahhoz, hogy a körmök gyorsabban nőjenek, erősebbek legyenek, így csökkentik a körömtöredezést. Ráadásul, az olyan esztétikai körömproblémák ellen is felléphetünk velük, mint a barázdák vagy a fehér foltok a körmökön melyek mindig vitaminhiányra utalnak!

A körömvitamin komplex a napi adagban 50 mcg biotint és 120 mg szerves szilíciumot tartalmaz, A- vitaminnal, B-vitaminokkal (B1-, B2-, B3-, B5- pantoténsav, B6-, B9- folsav, B12-vitamin), C-és D-vitaminnal, cinkkel és kollagénnel kiegészülve.

A laborban bevizsgált körömvitamin nemcsak mesterséges színezék, tartósítószer és aroma nélkül készült, de laktóz-és gluténmentes igazolással is rendelkezik.

Fogyaszd kúraszerűen köröm vitaminhiány esetén körmeid egészségéért! >>

A legfontosabb tápanyagok egy körömvitaminban

Nézz körül a webáruházunkban
Szerves szépségvitamin – Haj, bőr és köröm vitamin DUOPACK, -10% kedvezménnyel Natur Tanya® Akció
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.