Főmenü Termékeink
Blog

Tippek és trükkök a C-vitamin porral

Szerkesztő: Somogyi Rita

Vegán, mentes L-aszkorbinsav por

Millió módon hasznosíthatjuk az étkezési aszkorbinsav port, például a háztartásban; ahol érdemes sütéshez és főzéshez bevetni, légiessé teszi a tésztákat, feljavítja az élesztő hatékonyságát, így nem véletlen, hogy kenyérsütésnél a pékek titkos hozzávalója a C-vitamin por!

Vegán, mentes L-aszkorbinsav por

Tartósíthatunk is vele, hiszen az aszkorbinsav kiváló tartósítószer!

Mi az az L-aszkorbinsav?

  • Az aszkorbinsav a C-vitamin latin neve, az L-betű pedig a legjobb felszívódást jelenti.
  • Egy szerves molekuláról van szó, amit, ha por alakban szeretnél fogyasztani, akkor abból, egy fél mokkáskanálnyi mennyiség kb. 1000mg C-vitaminnak felel meg.

Akkor ez a por helyettesíti a C-vitamin tablettákat?

- Nem.
Sajnos önmagában az aszkorbinsav molekula rossz felszívódású, és nagyon gyorsan kiürül a szervezetből. Annak a késhegynyi mennyiségnek, ami 1000mg adagnak felel meg csupán a 12-15%-a képes hasznosulni.  

Jelen pillanatban a napi ajánlott C-vitamin bevitel 120 mg - ez bőven elegendő is a komoly C-vitamin hiány, a skorbut megelőzésére -, és ilyen mennyiség pótlását valóban fedezi is tudjuk L-aszkorbinsav porból.

Akkor ez a por helyettesíti a C-vitamin tablettákat?

Sebaj, eszem belőle többet!

- Nem.
Nagyobb mennyiség fogyasztása esetén az aszkorbinsav por  megterheli a gyomrot, hasmenést okoz, és vesekő képződésre hajlamosít.

Ha szeretnéd valóban fellendíteni az energiaháztartásod, erősíteni az immunrendszered, nézd meg ezt a magyar Retard C-vitamint, amiben már az aszkorbinsav bioflavonoidokkal karöltve és kémiailag stabilan jelenik meg a tablettában, pont úgy, ahogy az egyebként a természetben is előfordul, és ahogy azt Szent-Györgyi Albert is felfedezte.  

Ennek köszönhetően a szervezet jobban hasznosítja, a tablettának folyamatos és egyenletes lesz a hatóanyag leadása, és a szervezetben magasabb szérum C-vitamin szintet eredményez. 

Tippek és trükkök L-aszkorbinsav porral

L-aszkorbinsav és 4 konyhai tipp

  1. Egy kávéskanál L-aszkorbinsav por minden tésztát, pékárut könnyebbé, nyújthatóbbá, finomabbá és nem utolsó sorban emészthetőbbé tesz. Elég egy csipet belőle, és a kenyér külleme robosztusabb, íze különlegesebb, savanykásabb lesz! Ha bírja a recept, tégy bele szódabikarbónát is, mert azzal reakcióba lépve még több levegőbuborék keletkezik, ami még szebben emeli meg a tésztát.

  2. Frissen tartja a vágott zöldségeket és gyümölcsöket is, külsőleg megvédi őket a barnulástól és segít minél tovább megóvni azok természetes vitamin és ásványianyag tartalmát, illetve rostszerkezetét.

  3. Használd befőzéskor egyéb tartósítószerek helyett: egy kiskanálnyi L-aszkorbinsav porral finom és egészséges befőttet, lekvárt készíthetsz úgy, hogy megmarad a gyümölcs eredeti íze is. L-aszkorbinsav mellett a cukorral sem kell bőkezűen bánnod: édesíts mellékízek nélküli Eritrit-tel! (A befőzési technikában a cukor elsődleges célja nem az édes íz, hanem a tartósítás elérése volt.)

  4. Diétás, friss-édes üdítőre vágysz?
    Készíts L-aszkorbinsav porral és Eritrit-tel limonádét. Gyorsan kész, kellemesen édes-savanykás, és nem emeli meg a vércukorszintet sem.
L-aszkorbinsav és 3 szépség tipp

L-aszkorbinsav és 3 szépség tipp

  1. Világosíthatsz a festett haj színén, vagy leszedheted a festékmaradványokat, ha a samponodhoz 1 kanál L-aszkorbinsav port adsz. 20-30 percig hagyd hatni sapka alatt, majd hajbalzsammal alaposan mosd le.  Ne aggódj, nem lesznek fénytelenek a hajszálak!

  2. Turbózd fel bármelyik otthoni krémed! Az L-aszkorbinsav a leggyakrabban használt antioxidáns a minőségi kozmetikumokban.

  3. Bőrápolóba sűrítve rengeteget segíthet a feszesebb, simább bőr és a halványabb pigmentfoltok elérésében.

  4. Körömerősítés: keverj össze 1:1 arányban egy-két csepp vízben oldott L-aszkorbinsav port és argánolajat, kenegesd be vele a körmöd, körömágyad és hagyd megszáradni rajta. A hatás szinte azonnali, de a legjobb akkor, ha egy estén át így pihennek a körmeid.

„A C-vitamin együtt kellene álljon a boltok polcain a cukorral és liszttel.” Szent-Györgyi Albert

Nettó tömeg: 250 g

Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.