Tippek és trükkök a C-vitamin porral
Vegán, mentes L-aszkorbinsav por
Millió módon hasznosíthatjuk az étkezési aszkorbinsav port, például a háztartásban; ahol érdemes sütéshez és főzéshez bevetni, légiessé teszi a tésztákat, feljavítja az élesztő hatékonyságát, így nem véletlen, hogy kenyérsütésnél a pékek titkos hozzávalója a C-vitamin por!
Tartósíthatunk is vele, hiszen az aszkorbinsav kiváló tartósítószer!
Mi az az L-aszkorbinsav?
- Az aszkorbinsav a C-vitamin latin neve, az L-betű pedig a legjobb felszívódást jelenti.
- Egy szerves molekuláról van szó, amit, ha por alakban szeretnél fogyasztani, akkor abból, egy fél mokkáskanálnyi mennyiség kb. 1000mg C-vitaminnak felel meg.
Akkor ez a por helyettesíti a C-vitamin tablettákat?
- Nem.
Sajnos önmagában az aszkorbinsav molekula rossz felszívódású, és nagyon gyorsan kiürül a szervezetből. Annak a késhegynyi mennyiségnek, ami 1000mg adagnak felel meg csupán a 12-15%-a képes hasznosulni.
Jelen pillanatban a napi ajánlott C-vitamin bevitel 120 mg - ez bőven elegendő is a komoly C-vitamin hiány, a skorbut megelőzésére -, és ilyen mennyiség pótlását valóban fedezi is tudjuk L-aszkorbinsav porból.
Sebaj, eszem belőle többet!
- Nem.
Nagyobb mennyiség fogyasztása esetén az aszkorbinsav por megterheli a gyomrot, hasmenést okoz, és vesekő képződésre hajlamosít.
Ha szeretnéd valóban fellendíteni az energiaháztartásod, erősíteni az immunrendszered, nézd meg ezt a magyar Retard C-vitamint, amiben már az aszkorbinsav bioflavonoidokkal karöltve és kémiailag stabilan jelenik meg a tablettában, pont úgy, ahogy az egyebként a természetben is előfordul, és ahogy azt Szent-Györgyi Albert is felfedezte.
Ennek köszönhetően a szervezet jobban hasznosítja, a tablettának folyamatos és egyenletes lesz a hatóanyag leadása, és a szervezetben magasabb szérum C-vitamin szintet eredményez.
Tippek és trükkök L-aszkorbinsav porral
L-aszkorbinsav és 4 konyhai tipp
- Egy kávéskanál L-aszkorbinsav por minden tésztát, pékárut könnyebbé, nyújthatóbbá, finomabbá és nem utolsó sorban emészthetőbbé tesz. Elég egy csipet belőle, és a kenyér külleme robosztusabb, íze különlegesebb, savanykásabb lesz! Ha bírja a recept, tégy bele szódabikarbónát is, mert azzal reakcióba lépve még több levegőbuborék keletkezik, ami még szebben emeli meg a tésztát.
- Frissen tartja a vágott zöldségeket és gyümölcsöket is, külsőleg megvédi őket a barnulástól és segít minél tovább megóvni azok természetes vitamin és ásványianyag tartalmát, illetve rostszerkezetét.
- Használd befőzéskor egyéb tartósítószerek helyett: egy kiskanálnyi L-aszkorbinsav porral finom és egészséges befőttet, lekvárt készíthetsz úgy, hogy megmarad a gyümölcs eredeti íze is. L-aszkorbinsav mellett a cukorral sem kell bőkezűen bánnod: édesíts mellékízek nélküli Eritrit-tel! (A befőzési technikában a cukor elsődleges célja nem az édes íz, hanem a tartósítás elérése volt.)
- Diétás, friss-édes üdítőre vágysz?
Készíts L-aszkorbinsav porral és Eritrit-tel limonádét. Gyorsan kész, kellemesen édes-savanykás, és nem emeli meg a vércukorszintet sem.
L-aszkorbinsav és 3 szépség tipp
- Világosíthatsz a festett haj színén, vagy leszedheted a festékmaradványokat, ha a samponodhoz 1 kanál L-aszkorbinsav port adsz. 20-30 percig hagyd hatni sapka alatt, majd hajbalzsammal alaposan mosd le. Ne aggódj, nem lesznek fénytelenek a hajszálak!
- Turbózd fel bármelyik otthoni krémed! Az L-aszkorbinsav a leggyakrabban használt antioxidáns a minőségi kozmetikumokban.
- Bőrápolóba sűrítve rengeteget segíthet a feszesebb, simább bőr és a halványabb pigmentfoltok elérésében.
- Körömerősítés: keverj össze 1:1 arányban egy-két csepp vízben oldott L-aszkorbinsav port és argánolajat, kenegesd be vele a körmöd, körömágyad és hagyd megszáradni rajta. A hatás szinte azonnali, de a legjobb akkor, ha egy estén át így pihennek a körmeid.
„A C-vitamin együtt kellene álljon a boltok polcain a cukorral és liszttel.” Szent-Györgyi Albert
Nettó tömeg: 250 g