Főmenü Termékeink
Blog

A változókor, azaz a menopauza tünetei, és természetes megoldások a tünetek ellensúlyozásához

Szerkesztő: Somogyi Rita

Ezek a legfontosabb lépések és tápanyagok a menopauza tünetei ellen!

Fontos leszögeznünk: a menopauza nem betegség, hanem egy teljesen természetes folyamat. De való igaz, hogy az olyan tünetek, mint a hőhullámok, az alvászavarok, a hangulatingadozás vagy a súlygyarapodás, megnehezítik! De! Nem muszáj, hogy a változókort pusztán ezek a kellemetlenségek határozzák meg, vagy hogy ebben az időszakban kevésbé nőiesnek érezzük magunkat! Életmódbeli változtatásokkal, és célzott étrendi kiegészítéssel természetesen léphetünk fel a menopauza tünetei ellen!

A változókor, azaz a menopauza tünetei és természetes megoldások a menopauza kezeléséhez

Értsük meg jobban a folyamatot! A menopauza jelentése

A menopauza szó szerint a menstruáció végét jelenti. Tulajdonképpen egy időpontot jelöl, melyet megelőzően a menstruáció teljes egészében, legalább 12 hónapon keresztül elmaradt. Ennek ellenére a gyakran az egész folyamatot jellemzik ezzel a szóval, mintegy a női változókor és klimax szinonimájaként használva, ezért a továbbiakban mi is így teszünk.

A menopauza egyúttal a termékenység végét is jelenti (hiszen nem szabadul ki több petesejt a petefészekből). Általánosan 45-55 éves kor között következik be, azonban az utóbbi időben egyre előrébb húzódik (a stresszes életmódnak, a xenoösztrogéneknek, a kiegyensúlyozatlan táplálkozásnak köszönhetően). Ezért nem meglepő, hogy a menopauza kezdete is egyre fiatalabb korra tolódik, van, akinél már a 30-as években jelentkeznek a menopauza tünetei, de kitolódhat egészen a 60-as évekig is.

A menopauza tünetei

A menopauzának több fázisa van: a menopauzát megelőző időszak, a premenopauza, majd perimenopauza és a menopauzát követő időszak, vagyis a posztmenopauza. Mindegyik időszakot más-más jellemző tünetek kísérik.

Premenopauza

A premenopauzában a tüszőrepedés elmaradása jelentkezik elsőként. A meg nem repedt tüsző helyén nem tud sárgatest képződni, ezért a ciklus alatt csak ösztrogén termelődhet, progeszteron nem. Ez a hormonális egyensúly megbomlását eredményezi, az így kialakuló ösztrogén túlsúlynak olyan következményei lehetnek, mint pl. az endometriózis, a nőgyógyászati polipok, a mióma vagy a cisztás emlőbetegség. Habár a menstruáció még aktív, de már ebben az időszakban jelentkezhetnek a menopauza tünetei közül olyanok, mint a hőhullámok, hangulatingadozások, túlzott fáradtság, vérzészavar.

A menopauza tünetei - premenopauza

Perimenopauza

Ebben az időszakban a szervezet túlzott ösztrogén ”dominanciája” helyreáll, sőt, egyre inkább az ösztrogén hiány válik jellemzővé. Aminek nyomán erősödhetnek a menopauza olyan jelei, mint pl. a hőhullámok, éjszakai izzadás, álmatlanság. Egyre gyakoribbá válnak a hangulatingadozások, a változó lelkiállapot, sőt, nem ritka a szorongás és a depresszió sem.  Itt már előfordulhat vizelettartási probléma, száraz hüvely, fájdalmas közösülés, hüvelygyulladás. Megkezdődhet a csontritkulás, az érelmeszesedés, gyakoribbá válnak a szív- és érrendszeri betegségek.

A menopauza

A menopauza magát a határvonalat jelölő nap, amely előtt 12 hónapja folyamatosan kimaradt a menstruációs ciklus. Végül is az összes változás, ami elvezetett eddig a napig a pre- és perimenopauza időszaka.

Posztmenopauza

A posztmenopauzában, vagyis a menopauza utána időszakban már teljes nemi hormonhiányról beszélünk. Ha eddig nem történt még meg, kialakulhat a csontritkulás (ha korábban elkezdődött, tovább erősödhet) illetve olyan betegségeknek is megnő a kockázata, mint az érelmeszesedés, a koszorúér betegségek, az agyér betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, metabolikus szindróma, Alzheimer kór. Ennek az oka, hogy az ösztrogének nagyon erős, antioxidáns vegyületek, hiányukban tehát az oxidatív stresszre visszavezethető betegségek is egyre gyakoribbá válnak.

Erre az időszakra jellemző a menopauza tünetei közül a súlygyarapodás, ami összefüggést mutat a menstruáció ritkulása és a peteérés megszűnése miatt csökkenő energiaszükséglettel.  Ráadásul az izomzat is elkezd szép lassan passzív zsírszövetté alakulni.

Végül, az ösztrogén hiány a bőrön és a hajon is nyomot hagy. Az ösztrogén ugyanis nagy mértékben felel a bőr víztartalmáért, hozzájárul ahhoz, hogy feszes és sima legyen a bőrünk. A kor előrehaladtával csökkenő kollagéntermelésre a változókori ösztrogénszint csökkenés rátesz egy lapáttal: a bőr szárazabbá, érzékenyebbé válik, petyhüdt lesz. 

A menopauza tünetei: posztmenopauza

Természetes megoldások a menopauza tünetei ellen

1, Kulcsfontosságú a diéta

Gondoltad volna, hogy egyes kultúrákban a nőknek nincs is szavuk pl. a hőhullámra? Ez leginkább ott jellemző, ahol az étrend fitoösztrogénekben gazdag növényekből áll (kukorica, bab, szója, paradicsom, tök, édesburgonya, retek), sok rosttal, kevés hússal, minimális finomított szénhidráttal és szinte semmi tejtermékkel.

Ezzel szemben, azokban a kultúrákban, ahol az étrend sokkal több húst, körülbelül négyszer annyi káros zsírt, nagy mennyiségű finomított szénhidrátot, és csak nagyon kevés hasznos rostot tartalmaz, ott a nők jóval nagyobb százalékánál jelentkeznek a menopauza tünetei.

Számszerűsítve: hőhullámokról csak a nők körülbelül 10 százaléka számolt be Kínában, 17,6 százaléka Szingapúrban, és 22,1 százaléka Japánban. Ezzel szemben a becslések szerint az Egyesült Államokban az 50 év feletti nők 75 százaléka tapasztal pl. hőhullámokat.

Az alkohol és a szénsavas üdítők sem kedveznek a menopauza tüneteinek enyhítésében, úgyhogy lehetőleg ezeket is hagyjuk el!

Természetes megoldások a menopauza tüneteinek megelőzésére és enyhítésére

2, Mozogjuk le, „izzadjuk ki” a hőhullámokat!

Az alacsony zsírtartalmú, inkább növényi alapanyagokat preferáló étrend mellett, a rendszeres testmozgás is ajánlott. Itt a mozgásformák közül inkább az aerob mozgásokat részesítsük előnyben a menopauza tünetei ellen, melyek során a szénhidrátok, zsírok elégetése oxigén segítségével történik. Ide tartoznak az olyan mozgások, melyek kevesebb erőkifejtést igényelnek, pl. a biciklizés, elliptikus tréner, intenzív gyaloglás, túrázás, kocogás

Ez nagyon fontos a menopauza szövődményeinek és a kockázati tényezők megelőzésében és kezelésében is, kifejezetten az elhízás, gyulladások, az alvási nehézség, a csontritkulás de még az izomsorvadás és a krónikus stressz kezelésének szempontjából is. Már egy 12 hetes, legalább heti háromszori aerob és erősítő edzésből álló periódus jelentős javulást eredményezhet.  

3, NEM, nem bolondultál meg! A menopauza és a hangulatváltozások.

Meglehet, hogy néha idegesnek vagy depressziósnak érzed magad, esetleg memóriazavaraid vannak, vagy észreveszed magadon az agyi ködösödés jeleit. A lényeg, hogy tisztában legyél vele, a menopauza ezen pszichológiai tünetei átmenetiek és nagy valószínűséggel, hamarosan enyhülni fognak!

Ne hagyd, hogy ezek a hangulatváltozások elszigeteljenek! Ha folyamatosan kerülni próbálod a helyzeteket, amikhez nincs kedved akkor egy idő után azokból is ki fogsz maradni, amik örömöt és élvezetet adnak! 

Vágj bele az életmód váltásba és a hormonszintjeid is hamarosan rendeződni fognak.

Mozogjuk le, „izzadjuk ki” a hőhullámokat!

Tápanyagok és gyógynövények a menopauza tünetei ellen

Hormonális egyensúlyért dolgozó összetevők a Női egyensúly komplexben

Ebbe a komplexbe a legtöbbet kutatott, hormonális egyensúlyt támogató, természetes és világszabadalommal védett összetevők kerültek. Többek között 2000 mg mio-inozitol, 400 mcg folát, 2000 NE D-vitamin, szerves cink és szerves szelén dolgozik együtt, egymással szinergiában a menopauza kellemetlen tüneteinek ellensúlyozásáért.

Az összetevőkben közös, hogy a legjobb forrásból származnak, a legideálisabb mennyiségben, a legjobban hasznosuló formában kerültek a komplexbe, és segítségükkel nemcsak a menopauzát "vehetjük könnyebben", de számíthatunk rájuk PCOS, hormonális elhízás vagy pajzsmirigy panaszok esetén is.

Gamma-linolénsavat tartalmazó Ligetszépe olaj

A ligetszépe olaj zsírsavai hormonkiegyensúlyozó tulajdonságuknak köszönhetően hozzájárulnak a menopauza tüneteinek enyhítéséhez is A hőhullámok intenzitása csökkenthető az alkalmazásával, de jelentősen javítja a másokkal való kapcsolattartást és a szexualitást is. Ezek a menopauza tüneteit kellemetlenségként megélő nők esetében igen nagy segítséget jelentenek.

Erősíti az idegrendszert, az immunrendszert, védi a szív-és érrendszert, gyulladáscsökkentő és nem utolsó sorban a gamma-linolénsav tökéletes alakformáló is, hiszen gátolja a zsírsejtek növekedését, és elősegíti azok felbomlását, ez pedig fogyáshoz vezet.

Gyógynövények és étrend-kiegészítők, melyek csökkentik a menopauza tüneteit

Fitoösztrogéneket tartalmazó Lepkeszegmag

lepkeszegmag kiváló alternatíva azoknak, akiknél egyéb egészségügyi állapotok miatt orvosi hormonterápia nem alkalmazható. A fitoösztrogének enyhítik a változókor tüneteit, a hőhullámokat és az éjszakai verejtékezést is. Sőt a menopauzával anyagcsere és gyulladásos folyamatokat is jelentősen csökkentik.

Prohormonokat tartalmazó Méhpempő!

A méhpempő egy valódi tápanyagbomba! Aminosavakat, lipideket, értékes fehérjéket, sőt, enzimeket, zsírsavakat is tartalmaz. Nem elhanyagolható a vitamin -és ásványi anyag tartalma, tele van antibiotikus hatású anyagokkal, és ami a legfontosabb, hogy pro-hormonokat (előhormonokat) is tartalmaz.

Így a szervezet könnyen készít segítségével hormonokat, ha kell, akkor ösztrogént, ha kell, tesztoszteront, progeszteront, de ha arra van szükség, akkor inzulint. Ezért különösen fontos szerepet kap nemcsak a menopauza tüneteinek enyhítésében, hanem a férfi és női meddőség területén is. 

Adaptogén gyógynövények és gombák

Adaptogén gyógynövények és gombák

Az adaptogén gyógynövények és gombák segítenek szervezetünknek minden szélsőséges terheléshez alkalmazkodni, hozzáedződni. Ezen tulajdonságuknak köszönhetően számíthatunk rájuk a változókor okozta tünetek esetén is.  

Harmonizálják, kiegyensúlyozzák a belső elválasztású szerveink működését, vagyis, ha szerveink, szervrendszereink bármelyike alul-, vagy túlműködik, az adaptogének egyensúlyozó hatása hozzájárul a javulási folyamatok sikeréhez.

Női egészségért felelős gyógynövények a menopauza tüneteinek csökkentéséért

A zsálya a változókor tüneteinek, többek között a hőhullámok enyhítésére használatos gyógynövény.  Tradicionálisan a túlzott verejtékezés csökkentésére alkalmazzák, azonban nem csak belsőleg, (vagy ülőfürdőként) de aromaterápiaként alkalmazva is igen hatékony akár testolajként, akár fürdőolajként!

Sőt a levendula illóolajos, aromaterápiás masszázs is nagyban hozzájárul, a jobb alváshoz és a hőhullámok is akár a felére csökkenthetők egy legalább 12 hetes aromaterápiával.

Női egészségéért felelős gyógynövények a menopauza tüneteinek csökkentéséért

Vitaminok és alaptápanyagok a csontok és a bőr egészségéért

A csontritkulás és érelmeszesedés megelőzésében és terápiájában kulcsfontosságú, hogy az étrendet kiegészítsük D3+K2-vitaminnal.

Ez a két alapvitamin, mintegy „belső ránctalanítóként” a lógó, petyhüdt bőr ellen is dolgozik. Bőrünk állapotán továbbá sokat javít, ha étrendünket Omega-3 zsírsavakkal  (EPA/DHA) egészítjük ki – melyet egyébként is számos okból kötelező lenne a nők számára megfelelő mennyiségben fogyasztani.  

És nem felejtkezhetünk el a kollagénről sem, melyet ugyan szintetizál a saját szervezetünk is, de ez a folyamat a kor előrehaladtával lassul, majd teljesen le is áll. Szerencsére a kollagén pótlása mára már egyszerűen megoldható: reggel egy cappuccino ízű kollagén italporral, délután pedig frissítő áfonya ízű itallal elfogyaszthatod az aznapi kollagén adagodat. A kollagén rostokat a hialuronsav tartja fiatalon, ezért a kollagén kúrát mindig érdemes hialuronsavval is kiegészíteni. Ez a két tápanyag, az olyan menopauzát kísérő tünetek ellen is tud tenni, mint a hüvelyszárazság.  

Melatonin a pihentető alvásért

melatonin (az alvás-ébrenlét ciklusát, azaz a cirkadián ritmust szabályozó hormon) szintézisében az ösztrogén és a progeszteron is részt vesz. Amikor változókorban ezeknek a hormonoknak megváltozik a szintje az befolyásolja a nyugodt alvást, közvetve pedig a hangulatot is. De fordítva is igaz: a melatonin szintjének csökkenése a szervezetben (amely a kor előrehaladtával természetesen bekövetkezik) jelezheti a premenopauza kezdetét.  Ilyenkor érdemes étrend-kiegészítő formájában is fogyasztani.

Cselekvési terv menopauza esetén

A felsorolt kiegészítőket bátran kombinálhatod egymással, de ez nem jelenti azt, hogy mindet egyszerre kellene szedned.

Itt találsz egy lehetséges adagolási javaslatot, amit természetesen alakíthatsz a saját ízlésednek megfelelően!

És ne felejtkezz el az életmódváltás fontosságáról sem!

  • Indítsd a reggelt kávé helyett Capuccino ízű kollagénnel!  Ehhez 15,8 g port (1 púpozott mérőkanálnak megfelelő mennyiség) keverj el kb. 2-3 dl, meleg, de nem túl forró tejjel (amely lehet növényi is) vagy vízzel. Ha a Good Day kollagént választod áfonyás ízvilággal, aztán délutáni órákban fogyaszd el.  11,6 g port (1 csapott mérőkanálnak megfelelő mennyiség), kb. 2-3 dl folyadékban (pl.: víz, tej, növényi tej) keverj el. Akár bogyós gyümcsökkel is dúsíthatod.
  • Reggeli ebéd és vacsora közben vegyél be 1-1 Ligetszépe olaj kapszulát.
  • Reggeli után vegyél be egy Stress Control-R kapszulát.
  • Ebéd után egy Oliva K2+D3-vitamin kapszulát
  • Fogyassz el napi 3,37 g Női egyensúly komplex port (4 púpozott adagolókanálnak megfelelő mennyiség), a nap bármely szakában, 1 dl vízzel elfogyasztva (ízlés szerint több vízzel).
  • Este lefekvés előtt kb. 45-60 perccel fogyassz el 3 g glicin port folyadékban elkeverbe, több részletben idd meg.

Érdemes 120 napos kúrára berendezkedni, és amikor a kúra végére értél, jöhetnek a következő tápanyagok.

  • Reggeli ebéd és vacsora előtt vegyél be 3x1 vagy 3x2 Lepkszegmag tablettát (az adagolás a tünetek súlyosságától függ).
  • Reggeli ebéd és vacsora közben következik 1-1 kapszula Omega-3.
  • Reggeli után igyál meg egy ivótasak méhpempőt
  • A Ganoderma napi adagja 2 tabletta ezt beveheted pl. ebéd és vacsora után. 
  • A hialuronsavból napi 1 tabletta  az adag, ennek bevételét érdemes akkorra időzíteni, amikor tudod, hogy mozogni fogsz után (elegendő a séta, egy bevásárlás, otthoni munka, kertészkedés, stb.)

A kúraidő itt is 120 nap legyen, majd utána megismételheted az első kúrát, ha szükséges.

Melatonin a pihentető alvásért

Összegzés

A menopauza egy nő életében teljesen természetes folyamat, és nem kell, hogy szükségszerűen kellemetlen legyen! Való igaz, a menopauza tünetei kellemetlenségekkel járhatnak, de a jó hír, hogy ezek ellen a tünetek ellen természetesen fel lehet lépni. Mindennek eredményeként nem kell, hogy ezt az időszakot a nőiességünk elvesztéseként éljük meg, hiszen inkább egy más minőségű nőiesség az, aminek az időszakába belépünk.  Legyünk kíváncsiak rá, hogy ez az életszakasz mit tartogathat számunkra, hiszen nem kevésbé meghatározó, mint a serdülőkor vagy éppen az anyává válás. 

Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.