Aki nem szeretné kizárni étrendjéből a teljes kiőrlésű gabonákat, annak fontos ügyelnie bizonyos tápanyagok pótlására, hogy elkerülje a hiányállapotokat.
1. Vas : Főként állati eredetű forrásokból (marhahús, máj, tojássárgája), vagy jól felszívódó növényi forrásokból C-vitaminnal kombinálva (pl. lencse + paprika).
2. Cink: Tökmag, diófélék, hüvelyesek, tojás, hal, tenger gyümölcsei – vagy szükség esetén étrend-kiegészítő formájában.
3. Kalcium:Tejtermékek, mák, szezámmag, tofu, brokkoli, mandula – figyeljünk a D-vitamin szintre is, hiszen az segíti a felszívódását.
4. Magnézium: Banán, zöld leveles zöldségek, mandula, étcsokoládé, teljes kiőrlésű alternatívák (amaránt, hajdina, quinoa), vagy magnézium-citrát formájában kiegészítőként.