Főmenü Termékeink
Blog

Téli reflektorfényben: a gesztenye!

Címkék: Lélekemelők
Szerkesztő: Somogyi Rita

A piacokon, vásárokon már ősztől megkezdődött a parázson szült gesztenye szezonja. A gesztenye igazi tápláló és egészséges téli gyümölcs, értékes alapanyag a konyhában. Az összetétele hasonlít a burgonyáéhoz, mégis nagy a különbség. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz lassan felszívódó szénhidrátokat, rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen a vércukorszintet lassan, folyamatosan emeli meg, így az a szervezet számára egyáltalán nem megterhelő. És ezer más dologra jó még!

Októbertől februárig beszerezhető, de könnyen kiszárad, így a gesztenyeszemeket felhasználásig hűvös, párás helyen, jobb híján hűtőszekrényben tároljuk.

Fontos megkülönböztetni a vad- és szelídgesztenyét, mivel azon kívül, hogy mind a kettő gesztenye, sok azonosság nincs bennük. A vadgesztenye termése kifejezetten mérgező. Kizárólag a szelídgesztenyéből, vagy másnéven maróniból készült ételek ehetők. A szelídgesztenye Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfaja, Kőszegen és környékén akár 6-700 éves példányai is előfordulnak, pedig eredetileg nem ezen a vidéken őshonos, hanem inkább Észak-Amerikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Európában. Van, ahol évszázadok óta rendeznek „Geszenyeünnepet”. Például Toszkána Marradi nevű falujában október minden hétvégéjén e csemege tiszteletére gyűlnek össze az emberek. Az utcán csábítóan kelletik magukat a házi készítésű lekvárok, mézek, borok, szörpök, pálinkák…

Gesztenyeünnep

Régen a kiszárított, porrá őrölt maróniból tésztát készítettek, ma már elsősorban desszertekhez, húsokhoz használjuk.

Jóllehet nincs ekkora hagyománya, hazánkban is előfordul hasonló rendezvény.  Velemben idén már 22. alkalommal rendezték meg a két napos Gesztenyeünnepet, hangulatos gesztenyesütéssel, gasztronómiai bemutatókkal. Az ünnepen gesztenyés finomságokat, mézes- és kürtőskalácsot, lángost, langallót, pecsenyét, házi rétest, őszi gyümölcsöket, szőlőt, frissen préselt mustot és finom borokat is kóstolhatnak a látogatók, akiket kézművesek, népzenészek, táncosok, vásári komédiások és bábszínészek szórakoztatnak. A két legelterjedtebb elkészítési módja a sült gesztenye illetve a gesztenyepüré, de sültekhez is rendkívül finom köretként.

Már dédanyáink is…

A népi gyógyászatban hasmenés, hurutos és légzőszervi megbetegedések ellen, valamint görcsoldásra használták. (A gesztenyeméz igazi különlegesség, de torokfájáskor is szopogathatunk belőle 1-1 kanállal.) De nemcsak termése, hanem a belőle készült méz, a fakéreg a falevél is hasznos a légúti megbetegedések természetes kezelésében.

Hasznos és finom!

Szeretjük sülve-főve, húsokba és süteményekbe töltve: a gesztenyepüré, gesztenyés kifli, gesztenyeszív sokak kedvence! Kevesen ismerjük viszont a kenyéralapanyagaként. Aki nem szereti a gabona vagy burgonya készítményeket, gesztenyével kiválthatja.
A gesztenyében található vitaminok:

100 g szelídgesztenyében számtalan vitamin és ásványi anyag található:

gesztenye-osszetetel-eszcin-vitamin.jpg  200 mg B1-vitamin
 gesztenye-osszetetel-eszcin-vitamin.jpg 250 mg B2-vitamin
 gesztenye-osszetetel-eszcin-vitamin.jpg 0,32 mg B6-vitamin
 gesztenye-osszetetel-eszcin-vitamin.jpg 30 mg C-vitamin
 gesztenye-osszetetel-eszcin-vitamin.jpg 7,5 mg E-vitamin
 gesztenye-osszetetel-eszcin-vitamin.jpg 553 mg kálium
 gesztenye-osszetetel-eszcin-vitamin.jpg 48 mg magnézium
 gesztenye-osszetetel-eszcin-vitamin.jpg 1,2 mg vas
 gesztenye-osszetetel-eszcin-vitamin.jpg 0,2 mg réz
 gesztenye-osszetetel-eszcin-vitamin.jpg 90 mg foszfor

A gesztenyében található szaponinkeverék (eszcin) jótékony hatásai:

gesztenye-osszetetel-eszcin-vitamin.jpg  csökkenti a gyulladást és a vizenyőt,
 gesztenye-osszetetel-eszcin-vitamin.jpg véd a vizenyő kialakulása ellen,
 gesztenye-osszetetel-eszcin-vitamin.jpg erősíti és javítja az érfalak rugalmasságát és tonizálja a visszereket
 gesztenye-osszetetel-eszcin-vitamin.jpg görcsoldó,
 gesztenye-osszetetel-eszcin-vitamin.jpg antioxidáns,
 gesztenye-osszetetel-eszcin-vitamin.jpg köptető és mikroba elleni hatású.

Feszes és sima combok

Egészségünk mellett szépségünkre is pozitívan hat az eszcin, mert csökkenti a narancsbőrt, külsőleg régóta használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen (ez utóbbi esetben ülőfürdőként használatos). Amit kevesen tudnak, hogy a szelídgesztenye természetes fényvédő is. A kéregből nyert eszkulin a fényvédő krémek gyakori alkotórésze.

Amikor egy gesztenye  „mérges”

A gyerekeknél és az arra érzékenyeknél veseproblémákat okozhat, így az első alkalommal, kis „dózisban” teszteld le magadon, és ha kellemetlen tüneteket tapasztalsz, ne használj vadgesztenyét semmilyen formában. Mivel a plazmaproteinhez kötődő eszcin más gyógyszerek megkötését akadályozhatja, vadgesztenyelevélből készült teát vese- és májbetegségek esetén, valamint várandósság és szoptatás ideje alatt ne fogyasszunk!

Természetes mosóerő

Mosópor helyett, dobj 5 darab gesztenyét a mosógépbe!

Szedd le a vadgesztenye héját (forró vízben pár percig áztatva könnyedén elválik és lehúzható, egyébként levakarhatatlan) és a termés belső részét feldarabolva főzd egy kis ideig (akkor már leveheted a lángról, ha fehér habot enged), amíg kioldódik a szaponin és kész a mosószer. Másik verzió a szárítás és darálás – a mosáskor sűrűn szőtt zsákban használjuk, ne úgy, mint a megszokott mosóport. Akinek nincs kedve bajlódni ezzel, annak most bemutatom a világ legegyszerűbb mosóporát, a recept ennyi: fogj 5 db vadgesztenyét, este dobd be egy kis vízbe, hogy ázzon, mielőtt pedig bedobod a mosógépbe, vagdosd be a héját, és tedd egy kis zsákba (egy zoknit is befoghatsz hozzá). Öblítőnek pedig használd, amit egyébként is szoktál. Nincs gesztenyepucolás, nincs főzés, nem romlik meg, egész évben eláll - elég egy jól szellőző zsákban fellógatva eltenni a gesztenyéket.

Gesztenyelények

gesztenye-lenyek-figurak-haverok.jpg

Ha már tisztulnak a ruhák, a maradék gesztenye, néhány gyufaszál és egyéb, a háztartásban előforduló apróság segítségével indulhat az otthoni alkotóház a gyerekekkel, és készülhetnek a gesztenyehaverok! Néha elég csak egy-két más alapanyagot hozzátenni a megszokottakhoz és teljesen más típusú dolgok tudnak születni a vadgesztenyéből. Ezzel nincs teljesen vége, hátrahagytam még néhány érdekes gesztenye-felhasználási ötletet.

További tippek:

Ha muslicák jelennének meg a lakásban, néhány szem zöld szelídgesztenye elűzi őket (valamiért nem szeretik ezt a gyümölcsöt). A barna gesztenyéket a szekrényben, gardróbban hasznosíthatjuk, az ugyanis a molylepkéket tartja távol. A benne található keményítő pedig ruhák keményítésére is alkalmas. A maghéj és a levelek főzete csillogó fényt ad a barna és vörös hajnak. Ezeket még nem próbáltam ki – ha esetleg megelőznél, nyugodtan szólj hozzá a blog-bejegyzésemhez, hogy vált be!

Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.