Főmenü Termékeink
Blog

Szúrj ki a zsírpárnáiddal!

Szeretnék neked bemutatni egy tüskésbőrű élőlényt, ami segít, ha zsírpárnákat szeretnél pukkasztani. Fogadjunk, hogy nem gondoltad volna, hogy akár egy kaktusz is jól tud jönni, ha zsírégetésről van szó! Pedig az itthon medvetalpként is ismert fügekaktusz épp ebben segít.

 Fügekaktusz a természetben - zsírégetés, étvágycsökkentés, vércukorszint szabályozás

Mit „tud” a fügekaktusz?

Képzeld el, hogy a kaktusz kicsi, de rendkívül erős rostjai víz hatására megduzzadnak, szerkezetük kitágul, de csak épp annyira, hogy sűrű szövésű hálót alkossanak! Most képzeld el ezt a sok-sok apró, erős hálót, ami összegyűjti a zsírokat, szénhidrátokat, cukrot mindabból, amit megettél! A fügekaktusz szorgalmasan teszi a dolgát, parányi halászflottája testeden végigsuhanva villámgyorsan söpri ki belőled mindazt, amire szervezetednek nincs szüksége. Amíg tapasztalt legénységük türelmesen várakozik, hogy elindulhassanak hosszú útjukra, addig azzal múlatják az időt, hogy gyomrodat kitöltve csökkentik éhségérzetedet. Kevés ennyire intenzív segítséged akad a fogyókúra beindításához! ;)

Szeretnél egy ilyen jó fej matrózt az otthonodba fogadni? Szerencsére a fügekaktuszt már be lehet szerezni koncentrált formában a bioboltokban. Hosszú évekig dolgoztak a kutatók, mire végül sikerült megoldaniuk, hogy a nyersen túlságosan savas kaktuszt egy könnyen fogyasztható formulában tegyék elérhetővé.  Így még hatásosabban tudja kifejteni salaktalanító hatását, hiszen ha magát a növényt fogyasztanánk, elképesztően nagy mennyiséget kellene megennünk belőle, hogy a szükséges mennyiségű rostokhoz jussunk hozzá. További előnye a feldolgozott változatnak, hogy az egyéb hasznos hatóanyagait így is egytől-egyig maradéktalanul megőrzi. Egy megfelelő edzéssel megtámogatott fogyókúrát alaposan fel tud pörgetni egy fügekaktusz tartalmú készítmény. (Például ez »)

Sok ezer éve segít

Az indiánok már 9000 éve használják, Mexikóban ma is ez az egyik leggyakrabban fogyasztott helyi étel. Nem véletlen a sok évezrede tartó, töretlen népszerűsége: aminosavakat, sok káliumot, mangánt, magnéziumot, béta-karotint, B- és C-vitamint valamint folsavat tartalmaz, így kiváló tápanyagforrás.

Persze erről mit sem tudtak a sok ezer éve élt amerikai őslakosok, ők a frissen szedett fügekaktuszt sebkezelésre, gyomorbetegségek tüneteinek enyhítésére és megfázás ellen vetették be.  A világot meghódító európai tengerészek skorbut ellen használták, a hagyományos mexikói orvoslás vércukorszint-csökkentőként alkalmazza, újabban pedig az egész világon reneszánszát éli fogyókúrás szerként. Az indiánok egyébként olyan értékes élelmiszerforrásnak tekintették, hogy a fügekaktusz társadalmukban pénzként funkcionált: a jaguár és az ocelot bőre mellett az egyik fizetőeszközükké vált a növény. Innentől nagyon gyorsan elterjedt egész Közép-Amerikában, ahol aztán gyógyhatásaira is felfigyeltek.

 Fügekaktusz a mexikói kultúrában - zsírégetés, étvágycsökkentés, vércukorszint szabályozás

Kolumbusz és a vele érkező szerzetesek magukkal hozták az óvilágba, ahol pár évtized alatt meghonosodott. A Földközi-tenger szárazabb partvidékén mára sok helyen elterjedt és beépült a helyi flórába. Nem egy apró szobakaktuszról van szó, ez egy hatalmas, fa méretű növény, amely akár hat méretesre is megnő. Mindenhol szúrós levéltövis borítja, ami még a gyümölcsök héját is befedi.

Sokoldalú, hasznos táplálék

Ritkán itthon is beszerezhető az élő növény. Táplálékként fogyasztva másra alkalmas a gyümölcs és másra jó a levélszerű szárrész. Ez utóbbi - leginkább babra emlékeztető ízű- részét lehet főzni, omlettbe rakni, avokádó-szerűen tortilla-szószt készíteni belőle. Grillezéshez is pompás, akár sós-boros, fűszeres bundában, esetleg gomba vagy sovány húsok és zöldségek mellé - ilyenkor különösen jól érvényesül a súly-és koleszterin csökkentő hatása.

Két tipp: 1.: ha natúr grillezzük, kevésbé szükséges precízen megtisztítani, mert ilyenkor az apróbb tövisek is lepörkölődnek róla 2.: Mexikóban egy rézérmével együtt főzik, ettől sűrűbb állagú lesz az étel.

A kiwire emlékeztető zamatú (de kevésbé savanykásabb) fügék közül a pirosabb, lilásabb árnyalatúak az édesebbek, de őshazájában többre értékelik a sápadtabb, fehérebb árnyalatú darabokat. (Mint már említettem, a gyümölcs bőre is tüskés, azt is alaposan meg kell pucolni elkészítés, fogyasztás előtt!) Kis kockákra aprítva lekvárral, borral, sorbet-ben, fagyin kiváló desszert kiegészítő - Olaszországban és Máltán csak a hűtve eszik a tunát. A magja szinte az ehetetlenségig kemény, de gyümölcslevesbe rakva alapízesítőnek kiválóan használható.

Fügekaktusz otthon - zsírégetés, étvágycsökkentés, vércukorszint szabályozás

Feldolgozása közben vigyázni kell vele, mert bár nagyjából megtisztítják miután - szigorúan bőrkesztyűben! - kicsavarták a „fügéket” a növényből, azért a kisebb, szőrszerű tövisek napokig tartó kellemetlenséget okozhatnak, ha a bőrünkbe fúródnak. A farmokon nagynyomású vízsugárral pucolják tisztára, de az ősi módszerek szerint egyszerűen homokos talajjal dörzsölték le a nemkívánatos részeket róla.

Végezetül még egy hasznos tipp: nem csak fogyasztószerként és élelemként hasznos, de sok helyen koktélokhoz is adják, vagy alkoholos italok fogyasztása előtt eszegetik, ugyanis úgy tartják, a másnaposságot is megszünteti.

Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
mkata23
Kíváncsi lettem erre a fügekaktuszra :)
A barátnőmnek épp ma mondtam , erre kiderült hogy ő már szedi egy ideje a Kalory tablettát. Szerinte hibátlan, meglátjuk nálam mi lesz.
Ghéza
Ritkán lehet sajnos hozzájutni drágán, de legalább a kalory tabi az is jól működik mondjuk nem olyan fincsi mint a kaktusz gyümölcs :)
B.Orsi
Én is akarok ilyen jófej „matrózt” magamnak! :))))
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.