Főmenü Termékeink
Blog

Szoli tippek kezdőknek és rendszeres szolizóknak

Szerkesztő: Somogyi Rita

Csokibarna bőr a napfénymentes időszakban? Nincs akadály, irány a szoli!

A napsütötte órák számának csökkenésével egyre többen keresik fel a szoláriumokat. Ám amennyire boldog lehetsz az egészségesen szépre barnult bőröddel, épp annyi veszéllyel járhat, ha óvatlanul fekszel be a szoláriumba. Összegyűjtöttük neked a legfontosabb tudnivalókat, amikből választ kaphatsz hogyan szolizz úgy, hogy elkerüld a leggyakoribb problémákat és a bőröd is egészséges maradjon.

Hogyan szolizz?

4 leggyakoribb szoli probléma

Viszket a bőröd, mintha hangyák szaladgálnának rajtad

Ha szolárium után viszketést tapasztalsz, annak több oka is lehet. A leggyakoribb ok a száraz bőr lehet. A bőr szárazságát magának a szoláriumnak a hője is okozhatja, ami nagyon kellemetlen tud lenni.

Ezen kívül, az UV sugárzás akár 24 órára is kiszáríthatja a bőrödet. Ez ellen úgy védekezhetsz, hogy hidratálod a bőrödet és elég folyadékot iszol. Fontos, hogy mindig hidratálj kívül-belül! Ne csak a bőrödet krémezd, igyál is eleget!

Ritkább esetekben a szolárium után a viszketést a nem megfelelően letisztított ágy, illetve a parfümök és egyes bőrápolók kölcsönhatása az UV fénnyel is okozhatják. Akik rendszeresen járnak szoláriumba, ők még annak is ki vannak téve, hogy a bőrben lévő idegvégződések túlstimulálódnak, ezért a bőr kevesebb melanin-t termel különösen a has és a mellkas táján, ami szintén okozhat viszketést szolárium után.

Végül, az egyes gyógyszerek és antibiotikumok érzékenyebbé tehetnek az UV sugárzással szemben, ezért, ha szedsz valamilyen gyógyszert, akkor olvasd el a betegtájékoztatót mielőtt szolizni mész, illetve, ha már szolárium után érzel viszketést, akkor beszélj erről az orvosoddal.

Ég, húzódik, feszül a bőröd

A szolárium égés hasonló ahhoz, amikor a napon égsz le, azzal a kivétellel, hogy olyan helyeken is leéghetsz, ahova a napfény nem érne el. Amikor a szolárium után a bőröd kipirosodik és ég, a bőrödnek extra kényeztetésre van szüksége, hogy lehűtsd és enyhítsd a fájdalmat. Több dolgot is bevethetsz egyszerre attól függően, hogy a szolárium égés meddig tart.

  • Ha gyorsan szeretnéd enyhíteni a szolárium égés okozta fájdalmat, akkor állj be a hideg zuhany alá 10-20 percre. A zuhanyzás vagy fürdés szolárium után nemcsak megengedett, de még hasznos is, mert hidratálod és egyúttal le is hűtöd a bőrödet. A szoli után a zuhanyozást néhány óránként megismételheted.
  • Szoli után zuhanyzáshoz használj színmegtartó tusfürdőt majd pedig kend be magad színmegtartó testápolóval. Ezek ugyanis segítenek csökkenteni a szolizás utáni bőrstresszt.
Szoli után kend be magad színmegtartó testápolóval!
  • A szolárium leégés tünetei általában 48 órán belül teljesen elmúlnak, de azután is még érdemes pihentetned egy kicsit a bőrödet. Ha a szoláriumozást követően 24 órán belül bőrpírt tapasztalsz, mindenképp hagyj ki egy hetet a következő alkalomig. Ne kockáztasd a bőröd épségét, nem éri meg! A barnulás olyan biokémiai folyamat, amin a túlzásba vitt napfénypótlás nem segít. Ha gyorsítani szeretnéd a tempót, használj inkább napozóvitamint! >>
  • Amíg ég a bőröd, jobb, ha kerülöd az olyan testmozgást, ami megizzaszt, mert az izzadtságban lévő só irritálja a bőrödet és eltömíti a pórusaidat, ami hólyagosodáshoz vezethet, és ez lassítja a bőröd gyógyulását a szolárium égést követően.
  • Végül pedig szolárium égés után kevesebb fájdalmat fogsz érezni, ha laza ruhát viselsz, ami nem tapad a bőrödre és nem húzza, és lehetőleg kerüld a szintetikus anyagokat.

Szokatlan, allergiára utaló jeleket érzel

A szolárium allergia egy valós jelenség. Ha az alábbi tüneteket észleled, akkor gyanítható, hogy szolárium allergiád van: erősen duzzadt bőr, kisebb kiütések, vagy különböző bőrelváltozások.

A szolárium allergia tüneteit több dolog is okozhatja:

  • Az UV sugárzás kölcsönhatásba léphet különböző gyógyszerekkel.
  • A szolárium allergiát azok a tisztítószerek is okozhatják, amikkel fertőtlenítik a szolárium ágyat, mivel szolizás közben ezek közvetlen kapcsolatba kerülnek a bőröddel.
  • Hasonlóan okozhatnak allergiát a szolizáshoz használt krémek, melyek allergén anyagokat tartalmaznak, főleg, ha túl sokat viszel fel belőlük szolizás előtt. Ezért nagyon fontos, hogy természetes összetevőkből készült termékeket használj. A Verattiva baktériumos, gyorsbarnító spray nemcsak segíti a gyorsabb barnulást, hanem természetes bioaktív összetevőivel védi is a bőrt a káros UV sugárzással szemben. Ez a bőrgyógyászatilag tesztelt napozó spray kerüli a vegyi anyagokat, és nem tartalmaz nanoanyagokat, parabéneket, alkoholt, gmo-t, petroleumféléket, SLES-t és SLS-t.
Szolizz okosan 6 lépésben

Pattanásos a bőröd és tartasz a szolárium okozta bőrbetegségektől

A szolárium hatása a pattanásos bőrre egyszerre lehet előnyös és hátrányos. A szolárium előnyei a pattanásos bőr esetén, hogy a szolárium fénye, mely közel áll a kék fény hullámhosszához, pusztítja azt a fajta baktériumot, ami a pattanások kialakulásáért felelős, ezen kívül az ultraibolya sugarak gyulladáscsökkentő hatásúak is. 

A probléma viszont, hogy ezek a kedvező hatások csak magas UV sugárzás esetén érvényesülnek, amik pedig a bőr korai öregedéséhez és különböző bőrbetegségek kialakulásához vezethetnek, mint a toxikus epidermális nekrolízis vagy a bőrdaganatok.

Ezért inkább ne viselj ékszereket, ne használj parfümöt, és ne legyél kisminkelve sem szolizáskor, ezek ugyanis pattanásokat, mitesszereket okozhatnak, vagy akár allergiás reakciókat is kiválthatnak. Ráadásul csökkentik a barnulás hatásfokát is.

A közhiedelemmel ellentétben a szolárium gombának nevezett bőrelváltozást nem a szolárium okozza. A bőrön megjelenő fehér foltok a fejtetőről hullanak a hátra, illetve a hasra. Kialakulásának esélyét fokozza az izzadás, ezért fontos a szoli utáni fürdés vagy zuhanyozás.

Összességében mint láthatod, a szolizás nem teljesen veszélytelen, de azért nem kell tőle elrettenned, ha tudatosan állsz hozzá, és odafigyelsz a fenti szabályokra. Alapvetően ne vidd túlzásba a szolizást! Ne csak azért, mert igazából nem szép az aránytalanul túlbarnított bőr, de hamarabb is öregszik. Ha biztosra szeretnél menni, akkor vásárolj az alábbi termékeinkből, hogy biztonságosan szolizhass, és problémák nélkül örülhess a szép barna bőrödnek. 

Nézz körül a webáruházunkban
Vegán magnézium + aktív B6-vitamin. Világszabadalommal védett magnézium-biszglicinát Natur Tanya® Akció
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.