Főmenü Termékeink
Blog

A székrekedés oka és természetes kezelése prebiotikumokkal

Székrekedés? Felejtsük el a hashajtókat!

A székrekedés egyaránt érint gyermekeket és felnőtteket, melyre megoldásként hashajtókat alkalmaznak, sajnos nagyon helytelenül! A székrekedésre alkalmazott hashajtók ugyanis idővel visszafordíthatatlan károkat okoznak, pl. rövidítik a bélbolyhokat, csökkentik a hasznos bélbaktériumok és az ásványi anyagok mennyiségét, mellyel valójában egyre csak tovább romlik a helyzet. Mutatjuk mi a székrekedés valódi oka és természetes kezelése!

Székrekedés? Felejtsük el a hashajtókat!

A székrekedés valódi oka a bélflóra egyensúlyának zavara

A krónikus székrekedés bélrendszeri diszbiózissal, vagyis a bélflórában élő nemkívánatos baktériumok számának növekedésével és a jótékony baktériumok csökkenésével párosul, amit más néven bélflóra egyensúlyvesztésnek is nevezünk.

Ilyenkor a rossz baktériumok olyan toxinokat termelnek, melyek megváltoztatják a bélrendszer pH értékét, megnő az elágazó láncú zsírsavak, az ammónia és a fenolok termelése. Csökken a rövid láncú zsírsavak mennyisége, különösen a vajsavé, ami megnöveli a vízelvonást, károsítja a hámsejtek egészségét, csökkenti a vastagbél véráramlását, az izomösszehúzódásokat és a bélperisztaltikát. Mindezek keményebb székletet és székrekedést okoznak.

Székrekedés esetén vissza kell állítani a bélflóra egyensúlyt

Mivel a székrekedés kiváltó oka a bélflóra egyensúlyvesztése, a székrekedés valódi megoldása a bélflóra egyensúlyának visszaállítása.Bélflóránk akkor van egyensúlyban, ha sokféle és nagy mennyiségű hasznos bélbaktériumot tartalmaz, melyeket jó baktériumoknak vagy probiotikumoknak is hívunk.

  • A gyermekek bélflórája már akkor sérül, ha császármetszéssel és nem a szülőcsatornán érkeznek, ahol az első adag baktériumlöketet kapják meg.

  • A felnőttek bélflóra egyensúlyának eltolódása elsőként a helytelen táplálkozásra vezethető vissza, különösen az alacsony rostbevitelre. A bélflórát károsítja a helytelen táplálkozás mellett a stressz, az alváshiány, fertőzések és kemikáliák is.

A székrekedés természetes kezelése prebiotikumokkal történik

A bélflóra egyensúlyához vajsav termelő prebiotikumokra van szükség. Amikor olyan speciális, vízoldékony prebiotikus rostokat fogyasztunk, mint a rövid láncú frukto-oligoszacharidok, almapektin, arabmézga, vagy a PHGG, ami az indiai guar növényt fermentálásából készül, akkor kifejezetten a bélflórában élő hasznos bélbaktériumainkat tápláljuk.

Ezek a vízoldékony prebiotikumok megnövelik a hasznos bélbaktériumok mennyiségét és sokféleségét a bélflórában. Kifejezetten emelik a vajsav termelő baktériumok számát, melyek hosszútávon állítják helyre a székrekedést okozó emésztési zavarokat és számos egyéb élettani tulajdonságaikat is élvezhetjük, mint vércukorszint szabályzás, immuntámogatás, pszichológiai funkciók javítása és egyéb emésztőrendszeri panaszok felszámolása.

A székrekedés természetes kezelése prebiotikumokkal történik

5 pontban arról, hogy szüntetik meg a vízoldékony prebiotikumok a székrekedést!

1. TÁPLÁLJÁK A BÉLFLÓRÁT

A vízoldékony prebiotikumok kizárólagos táplálékai hasznos bélbaktériumainknak. Prebiotikumok segítségével sok-sok jó baktériummal gazdagodik bélflóránk, ami visszaszorítja a rossz baktériumok mennyiségét és tökéletesebbé teszi a táplálékok emésztését (bakteriális lebontását). Ez kevesebb visszamaradt salakanyaggal és felgyorsult anyagcserével társul a bélrendszerben, ami lazább és rendszeresebb székletet idéz elő.

2. OZMÓZIST IDÉZNEK ELŐ

A vastagbélben zajló egészséges bakteriális emésztés hatással van magára a bél funkciójára is, mivel csökkenti a bél pH értékét, serkenti a bélmozgást, és ozmózist idéz elő, mely növeli a vastagbél víztartalmát és a széklet súlyát. Ezek a tulajdonságok mind szükségesek a székrekedés hatékony kezeléséhez.

3. BÉLVEGYÜLETEKKÉ FERMENTÁLÓDNAK

A vízoldékony prebiotikumokat csak a hasznos bélbaktériumok (probiotikumok) fogyasztják el, úgy, hogy közben fontos bélvegyületekké, rövid láncú zsírsavakká (SCFA) fermentálják őket. Ezeket a zsírsavakat vagy bélvegyületeket, posztbiotikumoknak is nevezik, melyek szintén csökkentik a székrekedést.

4. VAJSAV TERMELŐK

A legtöbb élettani tulajdonsággal rendelkező rövidláncú zsírsav a vajsav, más néven butirát, ami a székrekedés mellett a gyulladásokat is csökkenti. Ráadásul a vajsav megnöveli a bélbolyhok magasságát, regenerálja a bélhámot, növeli a zsigeri véráramlást és elősegíti a víz és ásványi anyagok felszívódását is. A vajsav a legfontosabb székrekedés elleni bélvegyület.

5. ANTIBAKTERIÁLIS TULAJDONSÁGOK

A rövidláncú zsírsavaknak antibakteriális tulajdonságaik vannak, mely megakadályozza a patogén baktériumok szaporodását. Serkentik a Lactobacillus és a Bifidobacterium szaporodását és közvetlenül elnyomják a patogén baktériumokat. Mindez hatékonyan csökkenti székrekedést és kísérő tüneteit a puffadást és felfúvódást, mellette pedig javít az ürítési szokásokon.


Mit tehetsz még a bélflórádért? Étkezz változatosan, fogyassz minden nap fermentált ételeket és fermentált kiegészítőket. Olvass tovább a fermentált kiegészítőkről ide kattintva!

Nézz körül a webáruházunkban
VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.