Főmenü Termékeink
Blog

Stresszoldó gyógynövények és tápanyagok

Szerkesztő: Somogyi Rita

Természetesen stresszmentesen

A stressz önmagában is árt az egészségünknek, de fel is erősíti meglévő tüneteinket, betegségeinket – ezzel pedig korai öregedéshez vezet. Nem túlzás hát azt állítani, hogy a stressztűrő képesség javítása szó szerint meghosszabbítja az életet! De ehhez vajon segítségül hívhatjuk a természetes megoldásokat? Léteznek stresszoldó gyógynövények és tápanyagok? Mi már tudjuk a választ, és most el is mondjuk neked.

Természetesen stresszmentesen

De egyáltalán mi az a stressz?

A stressz Selye János által, 1960-ban megalkotott orvosi definíciója a következő: „A szervezet nem specifikus reakciója minden olyan ingerre, amely kibillenti eredeti egyensúlyi állapotából, és alkalmazkodásra kényszeríti.”

A stressz kiváltó oka lehet környezeti fenyegetés, munkahelyi nyomással, pénzzel, társas kapcsolatokkal vagy egészséggel kapcsolatos aggodalmak, de akár a rossz étrend is tehet róla. Nem csak kívülről támad, belülről is eredhet, például saját magunk elfogadásának hiánya, a maximalizmus vagy akár indokolatlan félelmek miatt.

Ha a stressz tartósan fennáll, krónikussá válik, és megváltoztathatja az agy és az idegrendszer szerkezetét, ami aztán testi és lelki megbetegedéseket okoz. Ha másért nem is tennénk ellene, emiatt mindenképp muszáj foglalkoznunk a stressz megszüntetésével. Ebben segítségünkre lehetnek a különböző hétköznapi stresszoldó technikák, és bevethetünk stresszoldó gyógynövényeket is a siker érdekében.

Mi az a stressz?

Léteznek stresszoldó gyógynövények?

Igen, léteznek, mégpedig az adaptogének között érdemes keresgélni őket. Az adaptogének olyan gyógynövények, amelyek szervezetünk pszichés és fizikai stresszel szembeni ellenállóképességét fokozzák egyensúlyozó hatásukkal. Azaz, ami alulműködik a szervezetben, azt felhúzzák, ami pedig túlpörög, azt visszább fogják.

Természetesen a lejjebb ismertetett stresszoldó gyógynövények mindegyike külön-külön is hatásos, mégis, érdemesebb őket olyan formában fogyasztani, ahol a hatóanyagaik ellenőrzött mennyiségben, egymással együttműködve, egymást támogatva fejtik ki hatásukat.

Ha ilyen megoldást keresel, ismerkedj meg a Natur Tanya®STRESS CONTROL-R kapszulával! Minden olyan hatóanyagot tartalmaz, amit most fogunk neked bemutatni – és hogy igazán hatásos legyen a stressz ellen, még B-vitamin és magnézium is van benne! 

Léteznek stresszoldó gyógynövények?

Rózsagyökér

A Rhodiola rosea (magyarul rózsás vagy illatos varjúháj) évezredek óta ismert és használt stresszoldó gyógynövény. Gyökeréből már az ókori görögök és rómaiak is készítettek italt a fáradtság leküzdésére, a vikingek pedig másnaposság ellen és az állóképesség növelésére fogyasztották.

Növeli az agy vérellátását, enyhíti a fejfájást. A természetgyógyászatban a rossz hangulat elűzőjeként ismert, használják krónikus fáradtság ellen és serkentőszerként is. Javítja a teljesítőképességet és kitartást a fizikai aktivitásokban.

A depresszió ellen rosovin és salidrozid hatóanyagai úgy segítenek, hogy növelik a szerotonin (depresszió csökkentő, kedélyállapotjavító hormon) és dopamin (boldogságérzetet kiváltó hormon) szintet, miközben egészségesen alacsony szinten tartják a kortizol szintjét (ez a hormon aktiválja a test energiaforrásait a stressz kezelésére).

Stresszoldó gyógynövények - Rózsagyökér

Baktövis gyökér

Belső-Mongóliában és Kína néhány tartományában termesztett, stresszoldó gyógynövény szárított gyökeréből készített főzet segít egészséges szinten fenntartani a vérnyomást és a vércukorszintet.

Általános immunerősítő, erős antioxidánsként is ismert, a Natur Tanya®STRESS CONTROL-R kapszula összetevői között pedig azzal érdemelte ki helyét, mert nagyon hatásos a fáradtság, és az általános legyengültség ellen.

Stresszoldó gyógynövények - Baktövis gyökér

Panax ginseng (ázsiai ginseng) gyökér

E régóta ismert stresszoldó gyógynövény hatóanyagai, a ginsenoidok megszüntetik a stressz tüneteit, a szellemi, fizikai teljesítőképességet fokozzák. A ginseng növeli az energiaszintet azaz csillapítja a fáradtságot, kimerültséget, és fokozza a munkateljesítményt.

Jó hatással van a memóriára, javítja a koncentrálóképességet és általában a mentális és fizika teljesítőképességet, hangulatjavító és nyugtató. Ezekkel a tulajdonságainak köszönhetően nem csak a Natur Tanya®STRESS CONTROL-R kapszula alapvető alkotóeleme, de az ALPHA férfierő vitaminban is lényeges összetevő.

Stresszoldó gyógynövények - Panax Ginseng

Maca gyökér

A Peruban termő gumós cserje gyökerét az Andok népei évszázadok óta használják egészségmegőrzésre. Hatóanyagai helyreállítják az agyalapi mirigy működését, így a hormonháztartás egyensúlyára közvetlen, pozitív hatása van.

Energetizáló hatású, azaz teherbíróbb, energikusabb, éberebb leszel tőle, elűzi a fáradékonyságot, növeli a libidót – nem véletlen, hogy a Natur Tanya®STRESS CONTROL-R kapszula mellett bekerült a Natur Tanya® Női egyensúly komplex összetevői közé is. De közben valóságos vitaminbomba is, és természetes antioxidánsként működik.

Stresszoldó gyógynövények - Maca gyökér

Ashwagandha gyökér

Ezt az Indiában és Észak-Afrikában őshonos, cseresznyeszerű növényt már legalább 2500 éve használják a hagyományos gyógyászatban. A nyugati orvoslásban is ismert, a legtöbbet kutatott adaptogén gyógynövény egyike, több száz tanulmány bizonyítja hatékonyságát.

Gyökere nyugtató hatású, használata zavartalan, mély alvást biztosít. Támogatja az agyműködést, javítja a memóriát is. A stresszoldó gyógynövények közül – a Rózsagyökér mellett – ez is közvetlenül csökkenti a kortizol szintet, ezzel segíti a szorongás, a depresszió és a stressz leküzdését.

Stresszoldó gyógynövények - Ashwagandha gyökér

Kínai kúszómagnólia

A kínai kúszómagnólia az úgynevezett igazi adaptogének közé tartozik, akárcsak a rózsagyökér, a maca vagy a panax ginseng. Már az 1595-os ősi kínai orvoslásról szóló műbe is bekerült. Életbogyónak vagy ötízű gyümölcsnek is nevezik. Bogyójának ízében, mint az öt íz (édes, savanyú, keserű, sós, fűszeres) egyesül, illetve olyan növényként ismert a hagyományos kínai gyógyászatban, mint ami képes az életerő és energia megnövelésére.

Stresszoldó gyógynövények - Kínai kúszómagnólia

STRESS CONTROL-R kapszula természetesen más, a stresszoldást segítő olyan összetevőket is tartalmaz, mint például a B-vitaminok és a magnézium. Kattints ide és ismerd meg jobban a STRESS CONTROL-R kapszula összetevőit és hatásait!

Stresszoldó gyógynövények szinergiában

Stresszoldó tápanyagok

Folsav

A folsav (más néven B9-vitamin, vagy M-vitamin) az öröm vitaminja! Segít az új sejtek kialakulásában és támogatja a szerotoninszabályozást. A folsav hiánya következtében csökken a szerotoninszint, ráadásul fáradtságérzés is kialakulhat.

Folsav vagy más néven B9-vitamin

Folát

Ha valaki azt tapasztalja, hogy a folsav nem válik be neki, szedése nem hozza a várt eredményeket, azt az emberek nagyjából felét érintő MTHFR mutáció okozhatja (erről itt írtunk bővebben »). Ilyenkor érdemes a biztosabban hasznosuló formájával, a foláttal próbát tenni. Azt, hogy kinek melyik verzióval érdemes próbálkoznia ebből a videóból vagy ebből a cikkünkből tudja eldönteni.

B9-vitamin folát formában

Vas

Amiért a folát és a folsav is fontos: a vas nem működik a folát nélkül. Folát szükséges ugyanis ahhoz, hogy a vas hasznosulni tudjon.

De miért fontos a vas?

Azért, mert ez a nyomelem működteti az immunrendszert a legjobb hatásfokon, energiát ad, erősíti a központi idegrendszert és segít az elme frissen tartásában. A vas hiánya visszafogja a koncentrálási képességet, és rontja a tanulási teljesítményt. Hiányában gyengeség, fáradékonyság, koncentrációs zavar, nyugtalan alvás, pszichés labilitás jelentkezik. Ezekből is látszik, hogy a vas a stresszoldásban is nagyon fontos szerepet tölt be.

Ha bővebben érdekel a vas pótlása és a fáradtság közt fennálló kapcsolat, nézd meg ezt a videónkat »

Szerves vassal a fáradtság ellen

Magnézium-biszglicinát

A sok stressz sok magnéziumot használ fel a szervezetben, ami hamar magnéziumhiányhoz vezethet. A magnézium-biszglicinát magas biohasznosulású szerves magnéziumot tartalmaz, így könnyen pótolható vele a csökkenő magnézium mennyiség. Ezzel pedig elkerülhetők az olyan tünetek, mint az alvászavar, szorongás, fáradtság, lábgörcs, szédülés, fejfájás vagy akár a migrén.
Másik fő alkotóeleme, a glicin azonban már önmagában is ellazít, nyugtató és alvást elősegítő hatóanyag, ami felerősíti a magnézium élettani tulajdonságait.

Szerves vassal a fáradtság ellen  

Pszichobiotikumok

A pszichobiotikumok olyan probiotikumok (vagy prebiotikumok*), amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztva pozitív hatást fejtenek ki a mentális egészségre, és bizonyítottan képesek a stressz testi és lelki tüneteinek enyhítésére, mint amilyen a szomatizáció, a düh vagy a stresszel együtt járó emésztőrendszeri diszkomfortérzés, és ideges hasi fájdalmak.  

Pszichobiotikumok

Stresszcsökkentő cselekvési terv

A kúraidő 60-120 nap. 

Ha nincs lehetőséged kerülni a stresszt, a most megismert stresszoldó gyógynövények és tápanyagok használatával, biztosan pozitív változást tudsz elérni az életminőségedben. Ha ennél is mélyebben érdekel a vidámabb, boldogabb élet elérésnek lehetősége, olvass tovább, itt írtunk még olyan tápanyagokról, amiktől biztosan felvidulsz »

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: Relaxációs és stresszoldó technikák
Blog bejegyzések: Relaxációs és stresszoldó technikák
Blog bejegyzések: Így kezeld az iskolakezdéssel járó stresszt!
Blog bejegyzések: Így kezeld az iskolakezdéssel járó stresszt!
Blog bejegyzések: Így teszi tönkre a stressz a szervezetünket!
Blog bejegyzések: Így teszi tönkre a stressz a szervezetünket!
Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.