Főmenü Termékeink
Blog

Így teszi tönkre a stressz a szervezetünket!

Ismerd meg a stressz testi tüneteit, és tudd meg, mit tehetsz ellenük!

A stressz, vagyis az emberi szervezet veszélyhelyzetre adott válaszreakciója, egy természetes folyamat, és szó szerint életmentő lehet. A krónikus stressz azonban, vagyis, amikor a stressz állandósul az életünkben, folyamatosan készenlétben tartva a testünket, már egyáltalán nem normális. Amikor a stressz testi tüneteit is érzékeljük, fel kell kapcsolódjon a vészlámpa a fejünkben: itt az ideje tenni ellenük!

Ismerd meg a stressz testi tüneteit és tudd meg, mit tehetsz ellenük!

Mi az a stressz, és az ősember vajon stresszelt-e?

A stressz kifejezést eredetileg a hidak szakítószilárdságára alkalmazták.  Az orvostudomány kifejezéstárába történő bevezetése éppen egy magyar kutató nevéhez fűződik. Selye János a következőképpen definiálta a stresszt: „A szervezet nem specifikus reakciója minden olyan ingerre, amely kibillenti eredeti egyensúlyi állapotából, és alkalmazkodásra kényszeríti.”

A stressz nem feltétlenül rossz: segít az alkalmazkodásban és a káros hatások leküzdésében.

Gondoltad volna, hogy már az ősember is stresszhelyzettel találta szembe magát, amikor mamutra vadászott vagy a kardfogú tigrissel találkozott? Éppen ez a stressz tartotta életben.

Mi az a stressz, és az ősember vajon stresszelt-e?

A stressz testi tünetei: ez a folyamat megy végre a testedben stresszhelyzetben

  1. Stresszhelyzetben az ún. amygdala idegsejtcsoport, ami egy, az agy halántéklebenyben lévő belső riasztórendszer érzékeli az ingert (stresszor), és döntést hoz: veszélyes- e vagy sem.
  2. Ha veszélyesnek ítéli, riadóztatja a mellékveséket, akik kortizolt (stresszhormont) kezdenek el termelni.
  3. A stresszhormon hatására felgyorsul a szívverés, emelkedik a pulzus, nő a vérnyomás és a vércukorszint
  4. Ennek eredményeként több vér kerül az izmokba, azok megfeszülnek.
  5. Kitágulnak a pupillák, az érzékek kiélesednek.
  6. Az emésztőrendszer működése lelassul (hiszen arra most úgysincs szükség), és változik az immunrendszer működése is.
  7. A szervezet felkészült arra, hogy támadjon vagy elmeneküljön („Üss vagy fuss elve”)

A stressz testi tünetei: ez a folyamat megy végre a testedben stresszhelyzetben

Krónikus stressz: a stressz fizikai jelei állandósulnak

Ha megszűnik a stresszhelyzet, hogy maradjunk az előző ősemberes példánál, amikor a kardfogú tigris elmegy, akkor a szervezet működése visszaáll a normál állapotra.

A modern kor embere számára a munkahelyi stressz, az anyagiakkal, egészséggel, stb. kapcsolatos aggodalmak olyanok, mintha a kardfogú tigris állandóan a közelünkben ólálkodna.  A szervezet ráadásul azokat a helyzeteket is érzékelheti stressznek, amikor mi nem érezzük magunkat konkrétan „idegesnek”. Pl. a dohányzás, az UV-sugárzás, a szennyezett levegő, vagy éppen a túlzásba vitt sport is stresszt jelent a sejteknek.

Az állandósult testi és lelki stresszhez, az állandósult fenyegetettség érzéshez először megpróbál alkalmazkodni a szervezetünk, de idővel kimeríti a tartalékait, így a stressz testi tünetei stresszbetegségek kiváltói lehetnek.

Gondoltad volna? A krónikus stressz, többek között, megváltoztatja az agy szerkezetét.

A stressz testi tünetei és a stressz okozta betegségek

  1. izomfeszültség  - vállak, nyak, fej krónikus izomfeszülése nyomán kialakuló fejfájás
  2. szapora légzés, ami veszélyes lehet azok számára, akik asztmában, vagy tüdőbetegségben szenvednek (kiválthat pánikrohamot is)
  3. stresszhormonok termelődése (adrenalin, noradrenalin, kortizol) miatt felgyorsult szívverés, magas pulzus, magas vérnyomás
  4. keringési rendszerben létrejövő gyulladások, ami pl. szívrohamhoz vezethet
  5. mellékvesékben kortizol hormon termelés - mellékvese kifáradáshoz vezethet
  6. az immunrendszer működése csökken: gyakoribbak lesznek a megfázások, de a herpesz, sőt az allergiák is - ide értve a bőrallergiákat is
  7. a belső gyulladások és allergiák autoimmun betegségek kiváltói lehetnek
  8. a máj több glükózt termel – cukorbetegség előszobája lehet
  9. gyomorégés vagy savas reflux kialakulhat
  10. hányinger, gyomorfájdalom, súlyosabb esetben fekély is kialakulhat
  11. a stressz befolyásolja az emésztést – hasmenés vagy székrekedés, puffadás alakulhat ki
  12. az idegrendszer túlműködik – hamarabb kifárad, hangulatingadozás, depresszió, alvászavar jelentkezhet
  13. megnövekszik a tesztoszteron és a kortizol termelés férfiakban – merevedési zavar, impotencia, hímivarsejtek minősége romlik
  14. nőknél befolyásolja a menstruációs ciklust, ronthat a PMS tüneteken, csökkenti a szexuális vágyat
A stressz testi tünetei és a stressz okozta betegségek

Természetes tápanyagokkal a stressz testi tünetei ellen

Stressztünetek csökkentése probiotikumokkal akár már 30 nap alatt

Ma már tudjuk azt, hogy a beleinkben élő baktériumok egyes fajainak túlsúlya és/vagy mások hiánya összefüggést mutat a mentális és idegrendszeri panaszokkal. 

Ez a felfedezés vezetett a pszichobiotikumok megjelenéséhez! A pszichobiotikumok olyan speciális pre- vagy probiotikumok, melyek természetesen és mellékhatások nélkül segíthetnek stressz esetén, megnyugtatják a bélrendszert a stresszes időszakban is, és módosítják a stresszre adott pszichológiai és fiziológiai válaszreakciókat.

A Natur Tanya® Pszichobiotikum Cerebiome® néven szabadalmazott baktériumtörzseket tartalmaz. Ezek az élőflórák humán-klinikai vizsgálatokban vettek részt.  Már 30 nap után 44% csökkenést mutattak a mindennapi stressz-szel összefüggő pszichikai tünetek kapcsán, csökkentették a kortizolszintet, és az ideges hasi fájdalmakat. Ennek ellenére a hosszú távú alkalmazás a javasolt, erősen stresszes életvitel mellett érdemes 120 napos kúrára berendezkedni.

Stressztünetek csökkentése probiotikumokkal akár már 30 nap alatt

Foláttal a stressz testi tünetei ellen

Amikor stresszelünk, akkor valóságos folátgyilkos életmódot folytatunk. Pedig ennek az örömvitaminnak is nevezetett vitaminnak a megfelelő szintje a stressz testi tünetei ellen tud tenni!

Nézd csak:

  • a megfelelő folát ellátottság növeli az immunrendszer ellenállóképességét
  • nem véletlenül hívják örömvitaminnak is nevezzük, hiszen javít a hangulaton
  • a férfi és a női terméketlenség ellen is tud tenni
  • csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát
  • támogatja az idegrendszeri egészségét is

A világszabadalommal védett, magas biohasznosulású 4. generációs Quatrefolic® folát (bioaktív folát)   könnyen felszívódik a nyálkahártya sejtjein keresztül, így a stressz testi tüneteit csökkentő folát kúránk hamar eredményre vezethet.

A kicsi, könnyen lenyelhető tabletták, vegán, glutén -és laktózmentes igazolással rendelkeznek, és már 3 éves kortól fogyaszthatóak.

Vedd fel a kesztyűt a stressz fizikai tünetei ellen magnézium-biszglicináttal!

A másik tápanyag, aminek a szintje jelentősen lecsökken krónikus stressz esetén, az a magnézium. Ez azért is jelent nagy problémát, mert a magnéziumhiány fokozza az izomfeszültséget, különösen a nyak – és a váll területén, ami fejfájáshoz vezethet. 

A magnézium-biszglicinátot jelenleg a leghatékonyabb magnézium kiegészítőtípusnak tartják, mind felszívódás, mind biohasznosulás szempontjából. Ráadásul, ebben a magnézium-formulában a glicin aminosav a magnézium hatásait fokozza, nyugtató tulajdonsággal rendelkezik. Ha napi magnézium adagunkat este fogyasztjuk, még a jobb alvásban is segíthet.  

Vedd fel a kesztyűt a stressz fizikai tünetei ellen magnézium-biszglicináttal!

Válogatott gyógynövények a stressz hatásainak csökkentéséhez

A stressz testi tüneteinek ellensúlyozásához segítségül hívhatjuk az adaptogén gyógynövényeket is. Ezek a gyógynövények:

  • kiegyensúlyozzák a szervezet működését
  • növelik a stressztűrő képességet
  • csökkentik a stressz hatásait a szervezetre, mint amilyen a hangulatingadozás, a kimerültség vagy a szív-és érrendszeri panaszok.

Stress Control-R kapszula a legismertebb adaptogén gyógynövényeket (rózsagyökér, baktövis, panax ginseng, maca, ashwagandha) egyesíti, B-vitaminokkal és magnéziummal kiegészítve a stressz testi tüneteinek csökkentéséhez.

Válogatott gyógynövények a stressz hatásainak csökkentéséhez

Stresszcsökkentő cselekvési terv

Hogy a fenti tápanyagok közül mennyit érdemes szedni, azt mindig az állapot határozza meg. Enyhébb esetben elegendő lehet egy-egy tápanyagból megcsinálni egy kúrát a javuláshoz (és természetesen mellette ügyelni arra, hogy életmódunkkal is hozzájáruljunk a relaxációhoz).

Súlyosabb, krónikus esetben akár mind a négy tápanyagot is kombinálhatjuk a következőek szerint:

A kúraidő minimum 60, de inkább 120 nap legyen. 
 

Stresszoldó praktikák a stressz testi tünetei ellen

A mozgás stresszcsökkentő hatása

Mozgás közben gyakorlatilag ugyanarra kényszerítjük a testünket, mint stresszhelyzetben: nő a pulzus, megfeszülnek az izmok. Mozgás hatására megnő a kortizolszint, ami persze az edzés után helyreáll, de így tréningelhetjük a testünket: a kortizolszint minden egyes edzésnél egyre kevésbé fog megemelkedni, és ugyanígy kevésbé fog megemelkedni stresszhelyzetben is.

Nézd meg ezt a blogbejegyzésünket is, amelyben hatékony stresszoldó technikákat válogattunk össze! >>

Stresszoldó praktikák a stressz testi tünetei ellen

A krónikus stressz testi tünetei szerteágazóak: minél hosszabb ideig áll fenn a stresszhelyzet, annál több szerv-és szervrendszer válik érintetté, és a stressz tesi tünetei is annál súlyosabbak lesznek. A krónikus stressz kimeríti szervezetünk tartalékait és olyan stresszbetegségek kialakulásához vezethet, mint a pajzsmirigybetegségek, magas vérnyomás, reflux vagy éppen a cukorbetegségek. Éppen ezért fontos, hogy időben fellépjünk: stresszcsökkentő tápanyagokkal (folát, magnézium, adaptogén gyógynövények) és stresszcsökkentő technikákkal!

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: Csökkentsd a stresszt természetesen!
Blog bejegyzések: Csökkentsd a stresszt természetesen!
Blog bejegyzések: Relaxációs és stresszoldó technikák
Blog bejegyzések: Relaxációs és stresszoldó technikák
Blog bejegyzések: Stresszoldó gyógynövények és tápanyagok
Blog bejegyzések: Stresszoldó gyógynövények és tápanyagok
Nézz körül a webáruházunkban
PSZICHOBIOTIKUM DUOPACK kedvezménnyel Natur Tanya® Akció
Bioaktív folát DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

Bioaktív folát DUOPACK -10% kedvezménnyel

6 650 Ft
5 985 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 5 985 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Somogyi Rita
Kedves Andrea!

A blogban javasolt kiegészítőkét a probléma súlyosságától függően nyugodtan lehet egymással kombinálni. Akár mind a négy szedhető együtt.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Temesszentandrási Andrea
Kedves Rita!

Érdeklődnék, hogya a cikkben szereplő 4 étrendkiegészítő szedhető együtt? Ajánlott mind a négyet szedni?

Köszönöm válaszát!
T. Andrea
Somogyi Rita
Kedves Ilona!

A három étrendkiegészítő remekül alkalmazható együtt. Természetesen életmódváltás mellett lesz mélyreható és tartós a változás- de ezt biztosan tudod.
A Pszichobiotikumot és a Flórabiotikumot legjobb étkezés közben, bő vízzel bevenni (ne egyszerre). A Vegán Bélradír Pluszt pedig reggel, éhgyomorra fogyaszd el.
Egyiknek sincsen hasmenést okozó hatása, sőt, inkább segítenek a hamenéses, vagy éppen székrekedéses problémák helyreállításában. A kúraidő legyen 120 nap, majd tarts egy hónap szünetet.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Szőke Ilona (V)(V)
Kedves Rita,
Köszönöm gyors segítségét.Mint azt már írtam, szeretném az immodiumot letenni, és az évek óta fenálló hasmenésre, stresszre megrendelem a pszichobiotikumot, flórabiotikumot, és a vegán bélradírra gondoltam még.Ez a 3 szedhető egyszerre?
Egyik sem okoz hasmenést? A bélradír sem?
És hogy szedjem őket?
Milyen idő eltéréssel, és napszakban?
Nagyon köszönöm,
Ilona
Somogyi Rita
Kedves Ilona!

Ezt nem tudom sajnos megmondani, hiszen függ attól, hogy milyen az életmódunk, ennek megfelelően mennyi magnéziumra van szükségünk, milyen súlyos volt a magnéziumhiány, stb.
Általában azonban olyan tünetek esetén mint a lábgörcs 2-3 hét után már kellene javulást tapasztalni. Így ha még mindig nem történt változás, könnyen elképzelhető, hogy nem magnéziumhiány áll a lábgörcsök mögött, hanem kálium, nátrium vagy kalciumhiány, kevés vízfogyasztás, de lehet gyógyszermellékhatás is.

És habár egy-egy magnéziumkúra mindenkinek csak előnyére válhat, arra biztatlak, hogy járjatok utána a kiváltó oknak, ugyanis célzottan csak akkor tudunk fellépni ellene.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Szőke Ilona (V)(V)
Kedves Rita,
Férjemmel egy hónapja szedjük a magnézium b aktívot, de sajnos nem tapasztatunk még változást. Sajnos férjem lába még mindig sokszor begörcsöl.Mikor lesz érezhető a hatása?
Mert mielöbb újabb adagokat rendelnék, gondoltam,megkérdezem, mire számíthatunk.
Nagyon köszönöm
Somogyi Rita
Kedves Ilona!

Ki lehet egészíteni a Flórabiotikummal is a kúrát., Nézzünk meg 30 napot úgy, hogy mindkét probiotikumot szeded, és egyeztessünk utána, hogy mit tapasztalsz.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Szőke Ilona (V)(V)
Kedves Rita!
Hálásan köszönöm gyors visszajelzését.
Engedjen meg még egy kérdést.
A pszichobiotikum mellé Ön nem javasolja szánomra az àltalam leírt hasmenés miatt a Florabiotikumot is?Vagy az már sok lenne?Mit gondol erről?Nagyon köszönöm!
Sz.Ilona
Somogyi Rita

Kedves Ilona!

Mindkettő állítás igaz.

A magnézium segít a fáradtság és a kifáradás csökkentésében, ez leginkább azzal áll összefüggésben, hogy a magnézium, többek között, részt vesz a glükóz energiává való alakításában. (De befolyásolja a központi idegrendszer egészségét, az izomtevékenységét is.)

Ugyanakkor, a magnézium elengedhetetlen a GABA (gamma-aminos-vajsav, gátló hatású neurotranszmitter, azaz jelátvivő, ingerületátvivő anyag) működéséhez, ami „nyugtatja” az agyat, és elősegíti a relaxációt. A magnézium ráadásul segít a feszültség csökkentésében is.

Mellette pedig a Pszichobiotikumot javaslom. A mentálhigiénés probiotikumok mind a mentális, mind az emésztőrendszeri panaszok feletti irányítás visszaszerzésében segítenek, hiszen a kettő egymással összefügg, köszönhetően az agy-bél kapcsolatban, de erről bővebben is olvashatsz a termékoldalon, melyet a kiemelésre kattintva érhetsz el.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Szőke Ilona (V)(V)
Kedves Rita!
A tanácsát kérném 2 dologban is.
Az egyik amit nem értek, hogy megvettem a nagnézium aktív b-t, amire Ön azt írta, hogy este bevéve segíti az alvást.Viszont úgy tudtam, hogy a magnézium pont segít a fáradtság leküzdésében, élénkebbé tesz, amire nekem napközben szükségem is lenne.Akkor most nyugtató, vagy élénkítő hatása van?
A másik problémám, hogy 51 éves vagyok, és sajnos szinte állandóan feszült napközben.Ez évek óta tartó hasmenéshez vezetett(napi 2 immodiummal merek elindulni reggel).Ördögi kör.Nem tudom már, hogy azért vagyok stresszes, mert félek a hasmenéstől, illetve, hogy nem lesz wc útközben, vagy a stressztől van-e hasmenésem.
Látom, itt több féle termék is van stresszre.Nekem melyiket javasolná?
Köszönettel, Sz.Ilona
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.